Світові стандарти журналістики в умовах країни, яка воює – майстер-клас від професіонала для студентів НУБіП

17 березня 2019 року
   Відомий журналіст, засновник та шеф-редактор газети «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий провів лекцію для студентів-журналістів НУБіП України. Майбутні журналісти взяли участь у майстер-класі «Світові стандарти журналістики в умовах країни, яка воює». Зустріч зініціював Іван Чиж, доцент кафедри журналістики та мовної комунікації.

     Володимир Мостовий – професіонал, 53 роки свого життя присвятив журналістиці. Він поділився зі студентами своїм досвідом, розповів про їхні перспективи після закінчення університету. Журналіст закцентував на відмінності новин від публіцистики. Володимир Мостовий зазначив, що новини про поранених і вбитих – це не журналістика, а статистика, яка вимагає точних цифр. Преса ХХІ ст. змінилася, стала набагато кращою. Досвідчений журналіст поділився власними стандартами, що визначив з огляду на багаторічний досвід у професійній діяльності.

    Який журналіст на війні? Володимир Мостовий висловив свою думку: «Він однозначно має бути патріотом, але не плутаймо це з легал-прес. Кореспондент не повинен закривати очі на злочини або порушення в армії. Для чого ж ми пишемо про негативне? Для того, щоб подолати його». Володимир Мостовий запропонував такі стандарти журналістики: 1. Про що б не писав газетяр, він завжди пише про себе. Читач зверне увагу на вашу ерудованість, ставлення до того, про що пишете, та позицію. 2. Неважливо, скільки Ви заробите, головне – Ви створюєте своє ім’я. Здобувати авторитет можна, пишучи дуже багато статей, а згубити можна одним матеріалом. 3. Не втомлюйтеся, скільки б не зробили.

     Студенти активно долучилися до обговорення. Ставили цікаві, а подекуди й провокаційні запитання. Особливого резонансу набула підтема «Журналіст на війні – це сторонній спостерігач чи беззбройний патріот?» Протягом активного обговорення учасники зустрічі дійшли висновку, що патріотизм у ЗМІ полягає в одному – писати лише правду.
     Наостанок Володимир Мостовий дав професійну пораду майбутнім журналістам: потрібно полюбити професію, яку обрав. Адже якщо ви не будете віддаватися їй повністю, то вона не полюбить вас.

     Журналісти щиро подякували журналісту-професіоналу Володимиру Мостовому і доценту кафедри журналістики та мовної комунікації Університету Іванові Чижу за надзвичайно цікаву зустріч.

     Для нас, майбутніх журналістів, майстер-клас, проведений Володимиром Мостовим, легендою вітчизняної журналістики, є важливим: допоміг розставити акценти у багатьох питаннях, заставив задуматися над життєво важливим: ким і якими ми будемо.

Юлія Бухарова,
студентка 1 курсу
спеціальності «Журналістика»

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook