Викладачі кафедри фінансів взяли участь у дослідницькій конференції «Взаємодія фіскальної та монетарної політики»

9 червня 2018 року

     Пройшла щорічна дослідницька конференція «Взаємодія фіскальної та монетарної політики», організована Національним банком України спільно з Національним банком Польщі за підтримки уряду Канади та Київської школи економіки. Вона зібрала представників центральних банків світу, міжнародних фінансових організацій, провідних науковців із всесвітньовідомих університетів та експертів. Активну участь у обговоренні низки дискусійних питань взяли і викладачі кафедри фінансів НУБіП.

      Учасників вітали голова Національного банку України Яків Смолій та Павел Самецкі з Національного банку Польщі.

     У межах першої секції «Фіскальна політика в умовах обмеження монетарної політики нижньою межею відсоткової ставки» своє дослідження «Переваги традиційної фіскальної політики над нетрадиційною» представив начальник дослідницького підрозділу Банку Швеції Йеспер Лінде. Воно цікаве перш за все тим, що автор проаналізував відносні переваги в стилізованій моделі з жорсткими цінами без приватного капіталу та в стандартній неокенсіанській моделі з ендогенним приватним капіталом. Білл Дюпор з Федерального резервного банку Сент-Луїса з доповіддю «Жорсткі зарплати, приватне споживання та фіскальні мультиплікатори» привернув увагу до питань генерування великих фіскальних мультиплікаторів. А викладач університету Бокконі Дмитро Сергєєв говорив про політику управління балансом центрального банку в умовах відсутності раціональних очікувань.

     Друга секція була присвячена питанням реакції на дії фіскальної та монетарної політики. Доповідачами тут були Павел Копец з Національного банку Польщі, доцент кафедри економіки Техаського університету в Остіні Олів’є Куабйон та професор фінансів та науковий співробітник у Школі бізнесу Університету Чикаго Майкл Вебер.

     Третя дослідницька секція була присвячена впливу обмежень фіскальної стійкості на монетарну та фіскальну політику. Тут досить цікавими та актуальними були дослідження директора з досліджень в Департаменті економічного аналізу Банку Канади Стефана Ньоккі, професора економіки в Університеті Дюка Франческо Б’янкі та заступника директора Департаменту досліджень Міжнародного валютного фонду Джонатана Острі.

     Не менш дискусійні і цікаві дослідження в рамках четвертої секції «Використання фінансових ринків для аналізу фіскальної та монетарної політики» представили викладач Массачусетського технологічного інституту Крістін Форбс, доцент кафедри економіки Каліфорнійського університету Берклі Юрій Городніченко і Пенсільванського університету Юрій Мановський.

     Під час конференції учасники мали змогу обговорити теоретичні, емпіричні та практичні аспекти взаємодії між фіскальною та монетарною політикою у країнах з різним рівнем економічного розвитку, відкритості торгівлі та різними монетарними режимами.

С. Онишко,
доцент кафедри фінансів

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook