Богдан Лепкий та його роль у розвитку української національної культури

13 листопада 2017 року

IMG 9901Минає 145 років від дня народження Богдана Сильвестровича Лепкого. Те, що Богдан Лепкий - видатна постать в українській літературі, не викликає сумніву. Сучасник Івана Франка, Василя Стефаника, Марка Черемшини, Осипа Маковея - він гостро усвідомлював соціальні й національні проблеми рідного народу. Доля щедро обдарувала Б.Лепкого. І він не змарнував свого таланту. Б.Лепкий залишив багату творчу спадщину, як поет і прозаїк, критик і літературознавець. А був він ще й видавцем – текстологом, читачем – декламатором художніх творів, талановитим малярем…

9 листопада відбулася  Всеукраїнська наукова конференція присвячена 145-річчю з дня народження Богдана Лепкого на тему: «Богдан Лепкий та його роль у розвитку української національної культури».

Участь у конференції взяли науковці з Бережан, м. Познань, Республіка Польща, Запоріжжя, Рівного, Львова, Херсона, Івано-Франківська, Тернополя, Яремче, представники ВПНУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут», обласного комунального музею ім. Богдана Лепкого. конференція розпочалася в конференц-залі, усіх учасників зібрання благословили представники духовенства о.Лев Кметко  та о.Володимир Зайчук.

Із вітальним словом до присутніх звернулися: Ухман Ірина Василівна – директор Обласного комунального музею Богдана Лепкого в м. Бережани

IMG 0019

Жибак Мирон Миколайович - доктор економічних наук, професор, директор відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут»

IMG 9928IMG 9931

Творча спадщина, літературний, мистецький та науковий доробок Богдана Лепкого  були висвітлені в доповідях  Надії Волинець – співзасновника музею Богдана Лепкого в м. Бережани, лауреата Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. братів Богдана та Левка Лепких, вченого секретаря Державного історико-культурного заповідника в м. Бережани, Анни Хранюк -  (м. Познань, Республіка Польща, дочки відомого дослідника творчості Богдана Лепкого М. Сивіцького) та інших учасників конференції. 

IMG 9957IMG 9999

Тематика виступів викликала велике зацікавлення не тільки у науковців та гостей, а і у студентів інституту, які були присутні в залі.

Після пленарного засідання учасники конференції продовжили свою роботу в читальному залі бібліотеки Бережанського агротехнічного інстьитуту, де науковці-лепкознавці поділились з присутніми своїми напрацюваннями та дослідженнями.

IMG 9997

Щедрий книжковий дарунок отримала бібліотека від учасників та гостей конференції.

В рамках конференції були представлені виставки:

  • «Музейний раритет» (із фондів Обласного комунального музею Богдана Лепкого в м. Бережани).
  • «Колисав мою колиску вітер рідного Поділля…» (із фондів Обласного комунального музею Богдана Лепкого в м. Бережани).
  • «Галицька Батерфляй співала в Бережанах» (із фондів Обласного комунального музею Богдана Лепкого в м. Бережани).
  • Фотовиставка «Богдан Лепкий на Тернопільщині» (з приватної колекції журналіста, члена НСЖУ, директора «Радіо Чортківщини» Романа Островського).
  • «Апостол духу і слова» (із фондів бібліотеки Бережанського агротехнічного інституту)

 Усі фотографії

 

Бібліотекар абонементу Олена Трач

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook