Студенти першого курсу спеціальності СР17001б вшанували пам'ять жертв масових вбивств у Бабиному Яру

29 вересня 2017, 12:00
м. Київ
            29 вересня 2017 року студенти навчальної групи СР17001б гуманітарно-педагогічного факультету кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті під керівництвом куратора групи доцента Ржевського Геннадія Миколайовича відвідали Національний історіко - меморіальний заповідник «Бабин Яр».
 

 

Бабин Яр - це всесвітньо відоме місце трагедії, яке відоме далеко за переділами не лише Києва, але і усієї України., що стала символом Голокосту.

 

 

Саме у 1941 році на території Бабиного Яру сталися події, що принесли цій місцевості всесвітню популярність, коли тут було жорстоко розстріляно величезну кількість людей.

 

 

 

 

 

 

 

 

Недалеко від яру, який став своєрідною могилою для багатьох людей, знаходилася психіатрична лікарня ім. Івана Павлова. Її пацієнти, у кількості 752 чоловік, були розстріляні першими 27 вересня 1941 року. Обманним шляхом усе єврейське населення міста, а це в основному були жінки, діти і люди похилого віку, оскільки чоловіки воювали, було зібрано нібито для перепису населення. Було винищено близько 33 тисяч євреїв, а після розстрілів 1, 2, 8 і 11 жовтня 1941 року, ця цифра збільшилася ще на 17 тисяч.

Пік масових розстрілів припавши на 29 вересня 1941 року. Лише за два дні, 29-30 вересня, булі розстріляні 33 тисячі 771 людина — майже вусі єврейське населення Києва. Розстріли тривали і впродовж наступних двох років. За роки окупації з 1941 по 1943 рік, на цьому місці і в околицях було розстріляно (за різними оцінками істориків) приблизно 200 тисяч чоловік, з них близько 150 тисяч євреїв.

Фашистські карателі знищували тут за національною належністю євреїв і ромів - жінок, стариків і дітей, за ідеологічною - комуністів і комсомольців.

Тут в роки фашистської окупації м Києва (1941-1943 рр.) було розстріляно понад 100 тисяч мирних радянських громадян, військовополонених, підпільників, партизанів, заручників, членів ОУН, психічнохворих та ін.

На цьому жорстокі страти не припинилися.

Було убито ще 100 матросів Дніпровського загону Пинской військової флотилії (10 січня 1942 року), 621 член ОУН, серед яких відома українська поетеса Олена Телига разом з чоловіком.

Бабин Яр став могилою для п'яти циганських таборов, троє гравців футбольного клубу "Динамо", партійні активісти, підпільники, священнослужителі і багато інших.

Історічна довідка.

Територія, що нині іменується Бабиним Яром в Києві, уперше згадується в 1401 році. На цьому місці тоді стояла корчма, його хазяйка продала ці землі домініканському монастирю. У 1869 році тут відкрився Сырецкий військовий табір, а рік потому поблизу Бабиного Яру (з південного його боку) почалося будівництво Лук'янівського цивільного кладовища, територія якого на сьогодні є заповідною зоною.

Ще одно кладовище, для євреїв, відкрилося поблизу Бабиного Яру в 1894 році. Воно примітне тим, що тут існувала окрема ділянка для поховання караїмів.

Нове єврейське кладовище було зруйноване під час Другої Світової війни, а вцілілі могили перенесені на Берковецкое кладовище.

Середина 50-х років 20 віків стала не самим кращим періодом для Бабиного Яру в Києві. Ця місцевість була частково засипана, вулицею Мельникова її розділили на дві частини. Південна частина Бабиного Яру перетворилася на парк, певна територія якого згодом була віддана під гаражі, а в північній - були побудовані жилмассив Сирець і спортивний комплекс, розбитий сквер.

У 1950 році на територію Бабиного Яру скинули рідкі відходи цегляних заводів, а через 10 років із-за різкого сніготанення, тут утворився селевий потік заввишки до 14 метрів, що хлинув убік Куреневки.

Було затоплено до 30 га площі, зруйновані трамвайне депо ім. Красина і Кирилловское кладовище.

За офіційними даними в цій катастрофі загинуло 145 чоловік, але існує думка, що ця цифра досягає 1,5 тисяч. Ця сумна подія дістала назву "Куренівська трагедія". 1 березня 2007 року відповідно до наказу Кабінету Міністрів України Бабиному Яру був присвоєний статус Державного історико-меморіального заповідника.

Національний історико - меморіальний заповідник «Бабин Яр» є науково-дослідним та культурно-освітним заставою, створеним постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.07 № 308 «Про Державний історико - меморіальний заповідник »Бабин Яр« на базі комплексу пам'яток історії на місті масового знищення мирного населення та військовополонених в урочищі Бабин Яр під година нацистської окупації.

Статус національного надано Заповіднику згідно Указу Президента України від 24.02.2010 р. № 258 "Про надання державному історико - меморіальномузаповіднику "Бабин Яр" статусу національного".

Щорічно Заповідник відвідують тисячі людей. Тут побувало багато видатних державних та політичних діячів з усього світу.

 

 

 

 

 

 Пам'ятаємо зараді майбутніх поколінь!

 

Ржевський Г.М.,

кандидат психологічних наук, доцент, 

доцент кафедри соціальної педагогіки та

інформаційних технологій в освіті

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook