Цінова ситуація на ринку кукурудзи

23 травня 2017 року

         Рівень цін на аграрну продукцію масового виробництва, особливо високомаржинальну та ще й експортоорієнтовану, постійно змінюється. Будь-які ціноутворюючі чинники – економічні, політичні, кліматичні тощо; реальні, очікувані чи прогнозовані знаходять свої відображення у цінах, змінюючи їх напрямок.

Метою статті є оперативний аналіз цінової ситуації на ринку кукурудзи у квітні, відслідковування зв'язку між світовими  біржовими котируваннями та цінами фізичного ринку в Україні, тощо.
Квітень видався неспокійним – біржові котирування на кукурудзу були досить волатильними. На графіках біржових котирувань американської кукурудзи на Чиказькій товарній біржі (СВОТ)  можна побачити три виразних "стрибки" цін, які формувалися під впливом різних ціноутворюючих чинників.

      Насамперед, це стан посівної кампанії в США що змінювався під впливом погодних умов, які то погіршувалися, то покращувалися. В свою чергу, це призводило до коливань ціни кукурудзяного ф'ючерсу. У квітневому звіті Міністерства сільського господарства США в черговий раз було збільшено оцінку світових запасів кукурудзи на 2,3 млн. тонн проти минулого прогнозу, що знизило біржові котирування у другій половині місяця. До того ж, недостатніми виявилися темпи експортних відвантажень кукурудзи США. В сукупності, усі ці чинники призвели до того, що на кінець місяця котирування кукурудзяного ф'ючерсу на СВОТ не мали значних відмінностей від аналогічних котирувань на початок місяця. Вони знаходилися на рівні 3,65 $/бушель або 144 $/тонну.


Динаміка цін на кукурудзу на Чиказькій товарній біржі (CBOT), липневий контракт, лютий-квітень 2017.
В Україні ціни на кукурудзу на фізичному ринку не були такими волатильними, як котирування світових бірж. Але все ж, вони зменшилися за місяць на 50 грн./т до 4450-4650 грн./т на умовах постачання EXW-елеватор.
На ціни тисне не надто обнадійливий світовий ринок (з високим обсягом виробництва та запасів) та зростання внутрішніх запасів, які вже більші від минулого року в 1,6 рази. Також, мало місце деяке укріплення національної валюти.

 З іншого боку, викликає занепокоєння суттєва затримка посівної кампанії, адже у квітні посіяно втричі менше ніж минулого року, через нестабільні погодні умови. До того ж, низькі температури квітня та висока вологість, можуть негативно вплинути на сходи кукурудзи – пошкодити їх або спровокувати зниження темпів їх росту та розвитку, зменшити їх стійкість до розповсюдження шкідників та хвороб.


З огляду на вищевикладене, очевидно що минулий місяць був досить неспокійним для ринку кукурудзи, однак вітчизняні ціни були не такими волатильними як світові біржові котирування. В подальшому, поряд з іншими чинниками, серйозний вплив на ціни здійснюватиме стан весняної посівної кампанії  та молодих сходів кукурудзи на полях.
 
 
 
Любов Панкратова,

доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook