Четверта промислова революція: як до неї готуватися

10 червня 2016 року

 Представляємо вашій увазі переклад статті професора Клауса Шваба - швейцарського економіста, засновника і незмінного президента Всесвітнього економічного форуму в Давосі з 1971 року, яка опублікована у виданні Foreign Affairs.

 
Ми стоїмо на порозі технічної революції, яка повністю змінить наш спосіб життя, роботи і комунікації. Нас чекає найбільша за всю історію людства трансформація - найбільша за масштабом і складністю. Ми ще не знаємо, як саме відбудеться цей переворот, але вже ясно: відповідь на нього має бути відповідною за масштабом самої революції; повинні змінитися всі учасники глобальної політики, всі гравці, від приватних до державних секторів, повинні змінитися і академічний світ, і саме суспільство.
 
Перша промислова революція використовувала для механізації виробництва силу води і пари. Друга промислова революція використовувала для конвеєрного виробництва електрику. Третя - автоматизувала виробництво за допомогою електроніки та інформаційних технологій. Четверта промислова революція спирається на третю - з середини минулого століття триває цифрова революція в усіх сферах життя. Технології зливаються, і кордони матеріального, цифрового і біологічного світів стираються.
 
Є три ознаки, за якими можна судити, що сьогоднішні зміни не просто продовжують третю революцію, але є провісниками Четвертої: швидкість, масштаб і системні наслідки. Людство ніколи не спостерігало настільки швидкого технічного прогресу. У порівнянні з минулими промисловими революціями, що розвиваються лінійно, масштаб Четвертої збільшується по експоненті. Четверта революція впливає на кожну індустрію кожної країни в світі. Глибина і широта викликаних їй змін вимагають трансформації цілих систем виробництва, менеджменту та управління.
 
Можливості мільярдів людей, постійно з'єднаних один з одним за допомогою мобільних пристроїв, що володіють небаченою потужністю, пам'яттю і дають доступ до всіх знань людства, - воістину безмежні. Незабаром ці можливості зростуть багаторазово; відбуваються все нові прориви в небачених досі галузях - штучний інтелект, роботехніка, Інтернет Речей, автономний транспорт, 3D-друк, нанотехнології, матеріалознавство, нові батареї, квантові комп'ютери.
 
Вже сьогодні ми стикаємося з штучним інтелектом - автономні машини, дрони, віртуальні помічники, програми-перекладачі, програми-радники. Постійне зростання обчислювальної потужності і дедалі більші обсяги даних дозволили нам за останні кілька років здійснювати все нові і нові прориви в створенні штучного інтелекту: існують програми, які розробляють нові ліки і нові алгоритми, що пророкують нові віяння в нашій культурі.
 
Цифрові технології кожен день сполучаються з матеріальними. Інженери, дизайнери, архітектори - всі вони працюють з комп'ютерним моделюванням, 3D-печаткою, розробляють нові матеріали, цікавляться синтетичної біологією. Все це наближає нас до симбіозу людини з мікроорганізмами всередині його тіла, зі споживаними продуктами, навіть з будівлями, в яких він буде жити.
 
Можливості та труднощі
 
Як і минулі подібні процеси, Четверта промислова революція зможе глобально підняти світовий рівень життя. Більше всіх від цих змін поки що виграють ті, хто має доступ до цифрового світу; розвиток технологій породив продукти і послуги, що полегшують і покращують наше життя. Замовити таксі, забронювати місце в літаку, купити продукти, послухати музику, подивитися кіно, зіграти в гру - тепер все це можна зробити віддалено.
 
У майбутньому технологічні інновації зроблять переворот у виробництві, піднімуть його ефективність і продуктивність у рази. Впадуть ціни на транспортування і зв'язок, глобальні канали поставок стануть більш ефективними за рахунок розвиненої логістики, знизиться вартість торгівлі, що створить нові ринки і підстебне економічне зростання.
 
Але в той же час нова революція, як зауважують економісти Ерік Брінолфссон і Ендрю Макафі, може і посилити фінансову та соціальну нерівність у світі, порушивши роботу ринків праці. Автоматизація виробництва призведе до того, що машини витіснять з ринку праці безліч людей, що тільки збільшить розрив між прибутковістю капіталу і прибутковістю праці. Можливо, втім, що заміна працівників на машини в загальному приведе до зростання кількості безпечних і добре оплачуваних професій.
 
Поки що ми ще не знаємо, за яким із цих сценаріїв піде наш світ. Історія натякає, що швидше за все нас чекає таке собі поєднання одного з іншим. Але в одному я впевнений: в майбутньому головним чинником виробництва стане не капітал, а талант. Це призведе до поділу ринку праці на низькооплачуваний сегмент робочих місць, що не вимагають кваліфікації, і високооплачуваний сегмент висококваліфікованої праці, що, в свою чергу, викликає загострення соціальних конфліктів.
 
Крім економічної нерівності, четверта промислова революція може посилити і соціальну. Більше всіх від інновацій виграють інтелектуали і капіталісти - інноватори, акціонери та інвестори. Це створює фінансову прірву між тими, хто живе за рахунок праці, і тими, хто живе за рахунок капіталу. Тому технологічний прогрес є однією з головних причин стагнації, а іноді і зниження рівня доходів більшої частини населення розвинених країн: зріс попит на висококваліфікованих фахівців, тоді на малокваліфіковану працю падає і буде падати. У результаті затребувані або зовсім некваліфіковані люди, або фахівці: посередині порожнеча.
 
Це пояснює страх перед майбутнім і гостре почуття розчарування, які відчуває сучасний працівник. Це також допомагає пояснити, чому в усьому світі середній клас відчуває почуття незадоволеності і несправедливості. Економіка виду «переможець отримує все», до якої більшості представників середнього класу зась, веде до занепаду і руйнування демократичного суспільства.
 
Суспільство пронизане цифровими технологіями, змінилася сама динаміка передачі інформації - це теж живить невдоволення. Більше 30% населення земної кулі сьогодні використовує соціальні мережі і медіа для спілкування, навчання та поширення інформації. В ідеалі це має зміцнити міжкультурні зв'язки і співробітництво. Але, на жаль, свобода інформації призводить також і до зростання нічим не підкріплених очікувань, нерозуміння критеріїв успіху для груп та індивідуумів, і поширенню екстремістських ідей та ідеологій.
 
Наслідки революції для бізнесу
 
Всі директори і високопоставлені менеджери, з якими мені доводилося спілкуватися на цю тему, висловлювали одну і ту ж ідею: інновації, що з'являються з неймовірною швидкістю, порушують будь-які прогнози і бізнес-плани. Навіть найпоінформованіші з моїх співрозмовників не могли наздогнати світ, що постійно розвивається. Технології, породжені четвертої промисловою революцією, все сильніше і сильніше впливають на діловий світ.
 
Змінилася пропозиція - нові технології дозволили знайти нові шляхи доставки товарів споживачеві, що зруйнувало або змінило існуючі раніше ланцюжки постачання.
 
У старих компаній з'являється все більше молодих, спритних конкурентів, які завдяки доступу до глобальної мережі випереджають ветеранів бізнесу в дослідженні, розробці, маркетингу, продажах і виробництві. Молоді конкуренти несподівано стають швидшими, надають послуги якісніше, але за нижчою ціною, ніж у їхніх попередників.
 
Змінився і попит. Прозорість бізнесу зросла, споживачі все більше впливають на компанії, нові патерни поведінки покупців (що з'явилися багато в чому завдяки доступу до мобільних мереж) змушують бізнес підлаштовується під новий стан справ. Змінюються дизайнерські рішення, ринок збуту, способи доставки товарів і послуг.
 
Ключовий тренд нових бізнес-платформ - все більше змішування попиту і пропозиції, поява економік, побудованих на обміні. Нові платформи, створені спеціально для доступу через смартфони або інші мобільні гаджети, залучають і збирають безліч людей, попутно створюючи абсолютно новий вигляд споживання. Людині або компанії все легше створювати капітал, що змінює робочі і соціальні умови. Всі ці нові платформи множаться і діляться на більш конкретні ринки послуг - прання білизни, шопінгу, парковки, масажів, туризму і тому подібних.
 
У цілому можна виділити чотири головні ефекти, за якими четверта промислова революція впливає на бізнес: зростання споживчих очікувань, поліпшення якості товарів, групові інновації і поява нових форм організації. Сьогодні в епіцентрі економіки стоїть клієнт. Ким би він не був, фізичною або юридичною особою, його обслуговування - завдання сучасної економіки. Матеріальні товари і послуги поліпшуються за допомогою цифрових технологій, що підвищує їх цінність. Матеріали стають все кращими і дешевшими, а нові способи накопичення і вивчення даних оптимізують їхнє виробництво. Аналітика споживчих відгуків і успішності ведення бізнесу вимагає нових форм трудового співробітництва, що враховують зрослу швидкість розвитку і зміни ринків. Поява глобальних цифрових платформ і нових бізнес-моделей означає, що самі поняття «талант», «культура» і «організація» потребують перегляду.
 
Загалом же перехід від просто сфери цифрових технологій (третя промислова революція) до технологій, заснованих на змішуванні різних сфер (четверта промислова революція) змушує бізнес-компанії переглядати самі основи своєї справи. А висновок залишається все той же: керівникам компаній та директорам потрібно вчитися розуміти навколишній світ, шукати нові ділові можливості і невпинно розвиватися.
 
Наслідки революції для держави
 
Технології, що з'явилися на стику фізичного, цифрового і біологічного світу, приведуть до створення нових платформ, за допомогою яких громадяни зможуть доносити до уряду свою думку, координувати дії і навіть уникати уваги влади. У той же час держави отримають нові інструменти контролю над населенням, засновані на повсюдному спостереженні і владі над цифровою інфраструктурою. Але урядам доведеться змінюватися і підлаштовуватися під нові рівні залучення населення до політики. Держава перестане бути основним джерелом благ, а значить, нас чекає перерозподіл і децентралізація державної влади.
 
Здатність держав змінюватися стане питанням їх виживання. Якщо вони зможуть прийняти новий, прозорий, постійно мінливий світ, - вони встоять. Відмовляючись від змін, вони прирікають себе на зростання внутрішніх конфліктів.
 
Основні зміни торкнуться механізмів регуляції. Сучасні регулюючі системи з'явилися в політиці після кінця Другої промислової революції, в той час, коли у держави був час вивчити питання у всій повноті, а вже потім розробляти регулюючі механізми. Весь процес був відлінований і механістичний, і йшов зверху вниз.
 
Але такий підхід більше не працює. Четверта промислова революція прискорила процеси розвитку так сильно, що старі методи регулювання просто не встигають за все новими і новими технологіями.
 
Як держава може переслідувати інтереси народу, одночасно заохочуючи інновації і технологічний прогрес? Відповідь дав приватний сектор, створивши «гнучке» управління, особливо в сферах розробки програмного забезпечення. Подібне управління означає, що сам регулюючий механізм повинен підлаштовуватися під нові технології - просто щоб розуміти, що саме він регулює. А щоб подібний метод управління працював, державі і регулюючим структурам доведеться тісно співпрацювати з бізнесом і суспільством.
 
Четверта промислова революція змінить саму природу національної та міжнародної безпеки. Вона вплине як на вид конфліктів, так і на їхню природу. Історія військової справи і національної безпеки - це історія технологічного прогресу. Сучасні міждержавні конфлікти все частіше «гібридні»; вони поєднують прямі дії на полі бою з недержавними явищами і елементами. Грань між війною і миром, солдатом і цивільним та навіть насильством і ненасильством (згадайте кібертероризм) виявляється лякаюче розмитою.
 
З розвитком військових технологій, появою біологічного і автономного озброєння недержавні об'єднання людей досягнуть того ж рівня смертоносності, що і держави. Ця вразливість викличе у населення вибух страху. При цьому технологічні прориви потенційно знизять небезпеку військовий дій, створивши захисні системи або підвищивши точність озброєння.
 
Наслідки революції для людей
 
І, нарешті, четверта промислова революція змінить не тільки наше життя, але й нас самих. Вона вплине на нашу самоідентифікацію, наш особистий простір, наше розуміння власності, наші патерни споживання, змінить кількість часу, який ми витрачаємо на роботу і розваги, повністю змінить критерії професійного успіху. Ми станемо по-іншому знайомитися, по-іншому вчитися, по-іншому спілкуватися. Наше ставлення до свого тіла і особистості змінюється прямо зараз, а в майбутньому це призведе до розвитку аугментації людини. Список змін нескінченний і обмежений лише нашою уявою.
 
Я з ентузіазмом ставлюся до нових технологій і намагаюся використовувати їх якомога раніше, але іноді задаюся питанням: чи не змінить інтеграція цих технологій в наше повсякденне життя те, що ми вважаємо суттю людської істоти - наприклад, почуття жалю або бажання кооперації з іншими людьми. Взяти хоча б наше ставлення до смартфонів. Постійне підключення до мережі відніме у нас одну з головних в житті речей: здатність зупинитися, подумати в тиші і вступити в серйозну розмову.
 
Нові інформаційні технології головним чином позначаться на тому, що ми називаємо особистим життям. Інстинктивно ми розуміємо цінність і важливість особистого життя, але взаємопов'язаність світу вимагає від нас постійно ділитися інформацією про себе з сторонніми. У майбутньому нас очікують все нові і нові обговорення та суперечки, пов'язані з визначенням особистого життя і втратою контролю над поширенням інформації про неї. А революції в біотехнологіях і розробки штучного інтелекту змусять нас переглянути саме розуміння «людяності». Ми будемо жити довше, здоровіше, мислити швидше і ефективніше. Все це змусить нас переглянути свої моральні та етичні межі.
 
Створюючи майбутнє
 
Технології та викликані ними зміни - це не нищівна стихія, над якою у нас немає влади. Всі ми створюємо майбутнє прямо зараз, майбутнє, яке залежить від наших дій як громадян, споживачів і вкладників. Саме тому ми повинні спрямувати сили четвертої промислової революції на створення того світу, який відповідає нашим спільним інтересам і цінностям.
 
Але для цього нам потрібно розробити глобальну систему поглядів на те, як саме технологія змінює наше життя, як вона впливає на економіку, суспільство, культуру та саму людину. Так, ми стоїмо на порозі великих звершень, але вони ж можуть обернутися нашої загибеллю. Сьогоднішні лідери занадто погрузли в традиційному, лінійному мисленні, занадто заплуталися у безлічі криз, кожна з яких вимагає негайних дій. Вони повинні стратегічно осмислити ті сили прогресу і інновацій, які сформують наше майбутнє.
 
Як і завжди, все впирається в самих людей і їхні цінності. Нам потрібно майбутнє, де на першому місці стоятиме людина. Так, найбільш несприятливі наслідки Четвертої промислової революції дійсно можуть призвести до «роботизації» людства, відняти у нас душу. Але якщо прогрес лише акцентує кращі з наших якостей - винахідливість, емпатію, вміння керувати світом, - то нас чекає велике майбутнє, в якому людство досягне нових висот взаєморозуміння і самосвідомості. І наша мета - зробити все, щоб в життя втілився саме останній сценарій.
 
Клаус Шваб
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook