В університеті відкрито офіс Національного представництва FSC в Україні

15 липня 2015 року
15 липня на території 1-го навчального корпусу, під дубом відомого лісівника академіка Петра Погребняка, відкрито офіс Національного представництва Лісової опікунської ради (FSC) в Україні. На церемонії були присутні ректор університету Станіслав Ніколаєнко, науковці ННІ лісового та садово-паркового господарства, представники глобальної мережі FSC та її регіонального офісу.
 
Відкриваючи захід, директор Національного представництва в Україні, доцент кафедри лісового менеджменту Павло Кравець зазначив: київський офіс, який вирішено облаштувати саме в НУБіП, стане другим на пострадянському просторі. Він представлятиме FSC серед зацікавлених сторін і державних органів влади, сприяючи розвитку сертифікації та формуванню національного і міжнародного членства в країні. Національне представництво FSC відкриває нові можливості для забезпечення сталого розвитку лісової галузі і країни в цілому.
 
 
За останній рік в Україні відмічається значний розвиток лісової сертифікації, площа сертифікованих лісів збільшилася вдвічі і сягнула 3,147 млн га - 30% лісового фонду країни. Крім того, вже 78 деревообробних і лісоторгових компаній пройшли процедури підтвердження і засвідчення походження продукції з сертифікованих лісів та отримали FSC-сертифікат ланцюга постачання. Значний прогрес помітний і на глобальному рівні - за останній рік Україна, з поміж 80 країн світу, увійшла в топ-10: 2-гі місця за зростанням кількості сертифікатів лісоуправління та ланцюгів постачання.
 
Вітаючи присутніх, Станіслав Ніколаєнко відзначив всю приємність того, що таке представництво відкрито на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП. І це не випадково, адже він весь час розширює міжнародні зв’язки. На сьогодні ведеться робота за 49 міжнародними проектами, підписано 150 договорів про співпрацю. Університет працює у напрямах, які охоплюють багато галузей, у т.ч. і лісівництво. Адже університет є дослідницьким. І саме міжнародна співпраця - те дзеркало, де ми бачимо себе, свої переваги та недоліки. Тому її розширення є стратегічною лінією університету, підкреслив Станіслав Ніколаєнко.
 
 
Нагадаємо, що саме освітяни нашого вишу у 2003 році виступили з ініціативою щодо розробки стандартів ведення лісового господарства за схемою FSC. А у 2012 році, першою на теренах СНД, її сертифікат отримала Боярська лісова дослідна станція.
 
 
Директор Глобальної мережі FSC GD Хемма Ботекіс, яка завітала до України вдруге, зазначила, що дуже рада такій співпраці. Зазвичай до лісу є три інтереси: економічний – у компаній, що продають ліс і управляють ним, другий - у людей, які живуть в ньому, і третій – важливість збереження біорізноманіття. Поєднати їх і працювати гармонійно і є місія FSC, вважає пані Ботекіс. Ще одним фактором інтересу до України є аномально швидкий її ріст у напрямку сертифікації лісів. Тому FSC підписала з Державним агенством лісових ресурсів України меморандум розуміння. Крім того, одним з пунктів асоціації з ЄС є якраз вироблення легальної продукції лісового господарства. А значить – сертифікація лісів в Україні просуватиметься і далі.
 
Окрему подяку Хемма Ботекіс висловила людині, без якої сьогоднішня подія була б неможливою – ректору НУБіП Станіславу Ніколаєнку. Та відмітила: більше сертифікованої продукції зробить Україну сильнішою на міжнародних ринках.
 
У своєму вітальному слові начальник управління Державного агентства лісових ресурсів Володимир Романовський зазначив: лісове господарство в Україні має гарні традиції, ведеться на належному рівні і має добрі перспективи. Тож не слід зупинятися, бо ж роботи багато: 70% лісів ще не сертифіковано.
Ірина Білоус,
Денис Рудень
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook