21 березня – Всесвітній день лісів (World Forestry Day)

21 березня 2024 року
Коли тобі погано – прислухайся до природи.
Тиша світу заспокоює краще, ніж мільйони непотрібних слів.
Конфуцій
  Ліси називають «легенями планети», вони поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. Ліс – середовище існування приблизно 3/4 усіх видів рослин, тварин і грибів, що є на нашій планеті. Ліс є частиною культурно-історичного середовища, під впливом якого формуються культура і звичаї цілих народів, ліс – джерело роботи та матеріального благополуччя значної частини населення. Ліс забезпечує деревиною і продуктами її переробки, харчовими і лікарськими ресурсами та іншими матеріальними цінностями.
  21 березня відзначають Всесвітній день лісів за роль і значення лісів та лісового господарства в житті суспільства. Щороку в цей день фахівці в усьому світі знаходять час для обговорення цінності лісу. Населення може дізнатися як відбувається або ж має відбуватися збалансоване управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів (без заподіяння шкоди лісовим екосистемам) з метою їх збереження для майбутніх поколінь – ecoleague.net.
  Проте з часом, індустріалізацією та перенаселенням ми бездумно вирубували дерева та вирубували ліси заради власної вигоди. Це сприяло глобальному потеплінню та виснаженню ресурсів. Настав час зрозуміти, що у нас немає іншої планети, куди можна потрапити, і ми повинні піклуватися про планету, яку ми називаємо домом – hindustantimes.com.
  Міжнародний день лісів був започаткований 21 березня, за рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй 28 листопада 2012 р. Різні заходи, які відбуваються в цей день кожного року, сприяють підвищенню обізнаності людей про важливість усіх видів лісів, а також дерев за межами лісів, на благо нинішнього і майбутніх поколінь. Країни закликаються здійснювати роботу з організації місцевих, національних та міжнародних заходів за участю лісу і дерев, таких як кампанії посадки дерев у Міжнародний день лісів. Секретаріат форуму Організації Об'єднаних Націй по лісах, у співпраці з продовольчою і сільськогосподарською організацією, полегшує реалізацію таких заходів у співпраці з урядами, спільним партнерством по лісах та міжнародними, регіональними і субрегіональними організаціями. Міжнародний день лісів уперше відзначався 21 березня 2013 р. 
Тема 2024 р. «Ліси та інновації: нові рішення для кращого світу».
 

Українські ліси

 
  Ліси України за призначенням і розміщенням виконують переважно екологічні (водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі та інші) функції, мають обмежене експлуатаційне значення. По території України вони розташовані дуже нерівномірно, сконцентровані головним чином у Поліссі та Українських Карпатах – hindustantimes.com.
  Важливо зазначити, що в Україні існує Державне агентство лісових ресурсів України (Держлісагентство – https://forest.gov.ua/), яке, як зазначено в їх Положенні, що було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2014 р. № 521 – «Державне агентство лісових ресурсів України (Держлісагентство) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра захисту довкілля та природних ресурсів і який реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства». Очолює агентство Смаль Віктор Ігорович (станом на березень 2024 р.). На жаль, на самому сайті в розділі «Ліси України» зазначена досить застаріла інформація, а саме про статистичні дані пов’язані з лісним фондом України за 2011 р. та 2014 р., тому знаходимо інформацію про сучасний стан лісів України на сайті Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (https://e-forest.gov.ua/), яке належить до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України. Це агентство було створене відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.09.2022 № 1003 «Деякі питання реформування управління лісової галузі», наразі приймається рішення про утворення державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» шляхом злиття спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, з подальшим перетворенням державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого належать державі.
  Відповідно до постанови Кабміну Державне агентство лісових ресурсів України видає Наказ від 26.10.2022 № 804 «Про утворення Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України». Генеральним директором ДП «Ліси України» є Болоховець Юрій Віталійович (станом на березень 2024 р.; випускник Національного аграрного університету, нині НУБіП України, 2005 р., спеціальність «Лісове господарство»).
  В управлінні підприємства перебуває 6,6 млн га земель державного лісового фонду.
  Спеціалізація ДП «Ліси України»:
– ведення лісового господарства, охорона, захист, раціональне використання та відтворення лісів;
– ведення мисливського господарства;
– охорона, відтворення та раціональне використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування підприємству.
  ДП «Ліси України» не фінансується з державного бюджету, самостійно забезпечуючи свою господарську діяльність. Земельні ділянки лісогосподарського призначення перебувають у державній власності і передані ДП «Ліси України» в постійне користування. ДП «Ліси України» складається з центрального апарату, 10 регіональних офісів з 148 філіями, до складу яких входить 1 451 лісництво.
 

Трішки зі звіту агентства за 2023 р.:

  У 43 рази скорочена площа пожеж. Збережені десятки тисяч га лісу, який зазвичай втрачався щорічно. Це результат зростання ефективності управління, мотивації, правильно обраної стратегії технічного переоснащення.
  На територіях ДП «Ліси України» висаджено 195 млн дерев – це більше, ніж загалом по всій Україні у минулому році. З поправкою на величезні втрати лісового фонду програма Президента «Зелена країна» успішно виконується. Уперше за багато років масштабна висадка проводиться у південних та східних господарствах. Робимо ставку на будівництво сучасних насіннєвих центрів і збільшення частки сіянців із закритою кореневою системою.
  Прибуток зріс у понад два рази до 3 млрд грн. І це в умовах падіння середньої ціни знеособленого куба деревини і зменшення (хоча і незначного) обсягу реалізації.
  Рентабельність зросла з 6% до 14%.
  Обсяг сплачених податків у бюджети всіх рівнів збільшився на понад 1 млрд грн та досяг рекордних 10,5 млрд грн.
  Значну частину закупівель переведено через Prozorro. Економія склала майже 300 млн грн.
  За рік речові права оформлені на площу понад 700 тис га, у 2024 р. плануємо повністю завершити оформлення територій ДП «Ліси України». Процес тягнувся багато років, що сприяло незаконному відчуженню державного лісового фонду.
  Надана допомога ЗСУ на суму близько 300 млн грн – майже 100 тис. м3 лісоматеріалів, 122 одиниці техніки!
  Також у нас існує Товариство лісівників України (https://tlu.kiev.ua/golovna.html), яке було створене за рішенням установчої конференції делегатів-лісівників із 25 областей України, яка відбулася 02 червня 1990 р. у м. Боярка. На цій конференції був прийнятий Статут Товариства, що дає підстави вважати її першим з’їздом Товариства.
 До складу Товариства увійшло понад 24 тисячі індивідуальних членів – інженерно-технічних працівників лісового господарства, науковців, викладачів, ветеранів лісової галузі.
 21 грудня 1991 р., відповідно до рішення Об’єднавчої конференції, Товариство лісівників України, враховуючи спільні цілі і завдання в діяльності, включило до свого складу членів Республіканського лісового науково-технічного товариства України, ставши таким чином правонаступником цього товариства.
  Голова Товариства Марчук Юрій Миколайович (станом на березень 2024 р.; завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України).
 

Цікаві факти про ліс

 
  1. У ЛІСАХ МЕШКАЄ ПОНАД 80% НАЗЕМНИХ ВИДІВ ТВАРИН, РОСЛИН І КОМАХ
Ці тварини допомагають зберегти ліс здоровим. Наприклад, слони розповсюджують насіння фруктів, які вони з’їли. Коли насіння проходить через їхній кишківник, воно виходить неперетравленим у гній і проростає в землі.
  2. ЛІС МОЖЕ ВИКЛИКАТИ ДОЩ
Понад три чверті доступної прісної води у світі надходить із річок у лісах або навколо них. Ліси також переміщують стільки води з ґрунту в атмосферу, що створюють дощі. Частини Амазонки фактично викликають власний сезон дощів.
  3. МИ ЩЕ НЕ ВСЕ ЗНАЄМО ПРО НАШІ ЛІСИ
Ми не знаємо скільки видів дерев існує на Землі, але вчені вважають, що відомо близько 63 000 видів. Учені вважають, що може бути до 9 000 видів дерев, які ще невідомі.
  4. ЛІСИ НЕЙМОВІРНО ДОБРЕ НАКОПИЧУЮТЬ ВУГЛЕЦЬ
Більша частина цього накопичення вуглецю відбувається під землею. Наприклад, у лісах Великобританії близько 70% накопиченого вуглецю зберігається в ґрунті. Решта зберігається в коренях, поверхневій підстилці та дереві над землею.
  5. ТРОПІЧНІ ЛІСИ ЗБЕРІГАЮТЬ ПРИБЛИЗНО НА ОДНУ ТРЕТИНУ МЕНШЕ ВУГЛЕЦЮ, НІЖ МІСТИТЬСЯ В АТМОСФЕРІ
Близько 30% усього вуглецю, що зберігається у світових лісах, зберігається в лісах Південної Америки – близько 82 гігатонн.
 6. КОЛИСЬ ЛІСИ ВКРИВАЛИ ТРОХИ МЕНШЕ ПОЛОВИНИ ЗЕМНОЇ СУШІ
Загальна кількість дерев скоротилася майже вдвічі з початку людської цивілізації, і, за оцінками, щороку вирубується понад 15 мільярдів дерев. Це приблизно 100 000 квадратних кілометрів лісу, або приблизно одне футбольне поле кожні дві секунди.
  7. НАША ПРОДОВОЛЬЧА СИСТЕМА Є НАЙБІЛЬШИМ ФАКТОРОМ ВТРАТИ ЛІСІВ
До 80% вирубки лісів у всьому світі припадає на звільнення місця для посівів і худоби.
  8. ВИРУБКА ЛІСІВ ВИВІЛЬНЯЄ ВУГЛЕКИСЛИЙ ГАЗ, ЯКИЙ НАКОПИЧУВАВСЯ У ВИГЛЯДІ ВУГЛЕЦЮ В ДЕРЕВАХ, КОРІННІ ТА ҐРУНТІ, ПОГІРШУЮЧИ КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ
Це створює зворотний зв’язок, оскільки зміна клімату збільшує ймовірність вирубки лісів, оскільки зростає ризик посух, лісових пожеж і нашестя шкідників, що створює стрес для лісової екосистеми. Ми просто не зможемо боротися з кліматичною кризою, якщо не зупинимо вирубку лісів – wwf.org.uk. 
21 березня – Всесвітній день лісів – radiokor.com.ua
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook