На економічному факультеті відбувся творчий патріотичний захід «Осінні роздуми в Голосієво»

3 листопада 2023, 17:29
    Війна прийшла несподівано й струсила всіх. Про її прихід говорилося багато і навіть вказувалися конкретні дати нападу, до неї готувалися – ті, хто відповідно мали готуватися; передчуття війни електризувало суспільний та приватний простори країни.
    Збройні сили України, Національна гвардія України, Сили територіальної оборони Збройних сил України, Служба безпеки України ведуть запеклу боротьбу із російськими загарбниками.
     Поезія також бере участь у цій боротьбі. Її голос не такий виразно-декларативний та односпрямований, як голос мас-медій. Але це голос, що йде з глибин – мови, яка пропонує особливий спосіб бачення світу, культурних особливостей та універсалій, відчуття особистої гідності та поцінування свободи.
   2 листопада 2023 року за ініціативи студентської ради економічного факультету на чолі з Аліною Дашевською в читальній залі 10 гуртожитку відбулася патріотична творча зустріч «Осінні роздуми в Голосієво» з автором 10 поетичних збірок, заступником декана економічного факультету з виховної роботи Олегом Криворотом. В читальній залі зібрались студенти економічного факультету та факультету інформаційних технологій. Захід мав на меті сприяти формуванню патріотизму, самовідданості, активної громадянської позиції, особистої відповідальності і дієвості за долю та єдність країни.
     Олег Григорович 7 років поспіль проводив творчі поетичні вечори з презентаціями своїх збірок. 11 збірку в цьому році підготував до друку, але поки презентацію не проводив, переніс на наступний рік.
     Творчий вечір розпочався з хвилини мовчання.
    На зустрічі прозвучало багато авторських віршів Олега Криворота. В сьогоднішніх реаліях повномасштабної війни Олег Криворот як і інші поети, діячі культури у своїх віршах став рупором правди, і щоденною власною творчістю підтримує ЗСУ та звичайних громадян, додає своїми роздумами впевненості, а його слова теж стають зброєю.
    Поезія в часи війни завжди була важлива й потужна. Добре сформульовані думки, емоційно підібрані слова, ритмізовані тексти мають змогу стимулювати людей, збурювати емоції відповідно до ситуації, додавати хоробрості чи рішучості, додавати особливих рис, які читачі можуть в собі знайти без підґрунтя.
 
Чому в твоїх очах сльоза, Солдате,
 ти ж нині вдома у добрі й теплі…
 я тут, а там війна, гримлять гармати,
стріляють в побратимів моsкалі!
Чому не спиш вночі ти знов, Солдате,
поруч дружина і зручний диван…
я тут, там бій і неминучі втрати,
вчора загинув побратим Іван!
Чому мовчиш годинами, Солдате,
куди подівся сміх веселий твій…
 не можу бути тут, пробачте тату,
я маю бути на передовій!
 
      Війна випробовує поезію на справжність і ставить під сумнів саме її існування, натомість сила поезії в тому, що вона допомагає берегти в людині в людині людське, давати їй силу протистояти та опиратися злу і руйнуванню, стає прихистком зневіреним і надією тим, чиї втрати більші за їхні внутрішні ресурси. Силу поезії під час війни надає людина, яка цю війну переживає.
 
     Поезія може майже все, коли в неї є таке військо, як наше. Якби не ЗСУ, Росія б окупувала не тільки Україну як територію, вона б окупувала нашу поезію, мистецтво, кінематограф – нашу культуру. Найбільш активні студенти отримали збірочки поета з автографом. В залі панувала дружня атмосфера.
      Поезія Олега Криворота під час війни лікує, дає надію. А в деяких віршах – закликає, надихає, допомагає нищити ворога.
Дивимось на сонце,
 молимось на небо,
свічка у долонці,
нам війни не треба!
Хочеться нам жити,
у країні рідній,
радість розділити,
 і хлібець обідній!
Хочеться свободи,
 і чесної влади,
щастя для народу,
розплати за зради!
 Славні Оборонці,
в героїчній битві,
дивимось на сонце,
 й на небо в молитві!
 
 
 
Леся Воляк,
заступник декана економічного факультету 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook