Ректор Станіслав Ніколаєнко взяв участь в Стратегічній сесії з вищої освіти

2 березня 2023 року
2 березня 2023 року в Чернівцях під егідою Міністерства освіти і науки України пройшла Стратегічна сесія з вищої освіти. На ній були присутні міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, народні депутати України, представники Національної академії педагогічних наук України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Державної служби якості освіти, міжнародні експерти та керівники закладів вищої освіти. Участь в роботі Стратегічної сесії взяв ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко.
 
Програмою заходу були передбачені виступи міністра, голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України, народних депутатів України, президента Національної академії педагогічних наук України, представників Польської академії наук, голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, координаторки проекту Еразмус+, заступників міністра освіти з профільних напрямів, панельна дискусія з актуальних проблем вищої освіти України.
 
Ректор НУБіП Станіслав Ніколаєнко в своєму виступі акцентував увагу на необхідності удосконалення правил прийому до вишів в контексті вступної кампанії 2023. Мова йшла про недоцільність перескладання предметів НМТ випускниками технікумів та коледжів для вступу до закладів вищої освіти, оскільки навчальні плани фахової передвищої освіти передбачають вивчення загальноосвітніх дисциплін у перші два роки навчання, в той час як ЗНО вони складали у 2020-2021 роках. Доцільно надати їм можливість пройти тестування лише з одного предмету, якого не вистачає відповідно до Проекту порядку прийому на навчання у 2023 рік.
 
 
Нагальним також є питання завершення процедури переведення на бюджет осіб, які зараховані до закладів фахової передвищої, вищої освіти до 2021 року і є учасниками бойових дій або їхніми дітьми, внутрішньопереміщеними з територій, де йдуть активні бойові дії чи знаходяться в тимчасовій окупації та інших категорій. Зокрема у НУБіП України на відповідне переведення очікує 84 особи, зазначив Станіслав Ніколаєнко
 
У зв’язку із затяжною процедурою затвердження «Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році» заклади вищої освіти не мають можливості розпочати прийом документів для вступу на навчання до аспірантури. Очільник НУБіП озвучив пропозицію до набуття чинності нових правил надати права вишам здійснювати набір аспірантів за Правилами прийому 2022 року.
 
Стратегічна сесія продовжує свою роботу…

Пресслужба
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook