Як скласти сесію без шкоди для здоров’я: поради студентам

19 грудня 2019 року
НУБіП України

Здоров’я — найвище благо, дароване людині природою, це єдине, що не можна купити за гроші та обміняти на золото. І чим більш недбало ви до нього ставитеся, тим менше відповідно будете жити. Без нього не можна зробити життя повноцінним і щасливим. Втратити здоров’я легко, а ось повернути його дуже й дуже важко. Тому потрібно цінувати власне здоров’я і максимально підтримувати його. Народна мудрість говорить: «В здоровому тілі — здоровий дух». Вести здоровий спосіб життя зараз модно і зовсім не складно — потрібно дотримуватись лише деяких основних принципів.

Правильне харчування. Більше фруктів і овочів, продуктів, наповнених корисними для нашого організму речовинами. Ніяких гамбургерів, коли, чіпсів… Як говорив колись відомий лікар Гіппократ: «їжа повинна бути нашим ліками, а не ліки їжею». В ідеалі, звичайно, потрібно відмовитися від шкідливої їжі назавжди, але … Як відмовитися від улюбленої їжі, навіть якщо вона зовсім не корисна? У цьому випадку необхідно слідувати правилу: «Іноді можна себе побалувати, але без фанатизму».

Активність, активність і ще раз активність! Будьте активними, життєрадісними й відкритими до світу. В умовах постійної зайнятості важко знайти час на походи в спортзал, заняття спортом…
А даремно! Пам’ятайте, що навіть якщо на спорт часу зовсім немає, то піші прогулянки на свіжому повітрі, ранкову пробіжку, зарядки вранці ніхто не відміняв. Ходіть більше пішки, гуляйте у парках та лісах, будьте рухливими.

Від серцево-судинних та інших серйозних захворювань потрібно йти, або навіть, тікати. У прямому сенсі слова. Рухайтеся назустріч міцному здоров’ю і довголіттю!

Повністю відмовитися від куріння, вживання алкоголю та наркотиків. Необхідно пам’ятати, що здоровий спосіб життя жодним чином не сумісний зі шкідливими звичками: курінням, вживанням алкоголю і тим більше, наркотиків!

Правильний розпорядок дня. Що значить правильний розпорядок дня? Це, перш за все, 8-ми годинний здоровий сон. Потрібно привчити свій організм лягати та прокидатися в один і той же час, не залежно від того, який день тижня: будній чи вихідний. В ідеалі, звичайно, прокидатися треба без будильника — це означає, що ви вже виспалися. Чому важливо висипатися? Хоча б, тому що існує прямий зв’язок між недосипанням і появою надмірної ваги.


Позитивний настрій! Не зациклюйтеся на невдачах та промахах. Не вийшло встояти перед тортиком або тістечком, ну і Бог з ним! Не варто через це засмучуватися! І навіть, якщо постійні тренування і дієти не допомагають скинути зайву вагу, це не привід для відчаю! Значить, дієта не та, а може просто варто змінити харчування, активізувати спосіб життя, більше бувати на свіжому повітрі? І головне — приймати себе такою якою ви є зараз!
Дбайливе ставлення до себе! Себе треба любити, про себе потрібно піклуватися. Наприклад, під час занять у спортзалі, потрібно думати не про те, щоб швидше піти й рахувати хвилини тренування, а займатися із задоволенням, з думками про те, що кожна вправа підтягує ваші м’язи та максимально корисна для організму, тому що наближає вас до ідеалу! Навряд чи вийде схуднути, якщо постійно лаяти себе: «Я товста!», «Я нічого не можу!». Треба говорити собі: «Я сильний(-на), я впораюся!», «У мене все вийде»!


Вести здоровий спосіб життя легше не поодинці, а в компанії. В ідеалі, звичайно, потрібно, щоб усі навколо дотримувалися такої ж життєвої позиції, адже разом веселіше і є дух суперництва, наприклад, в позбавленні від зайвої ваги. Уявіть, що всі навколо ведуть здоровий спосіб життя, усі в прекрасному настрої, усі бажають один одному тільки добра. Не життя, а казка!

Отже пам’ятаймо, що турбота про своє здоров’я та здоровий спосіб життя не має бути проблемою, це має бути вашим успіхом! Недарма народна мудрість стверджує, що «Краще вже бігати на свіжому повітрі, ніж по лікарях!».

Костянтин Рибалка,
студент 1 курсу спеціальності «Журналістика»

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook