Публічні закупівлі в 2017 році: зекономлено понад три мільйони!

18 січня 2018 року

     Вже другий рік університет здійснює закупівлі товарів, робіт і послуг у системі Prozorro, що означає застосування електронних майданчиків для тендерних та допорогових закупівель. Про перебіг публічних закупівель та їх результати – наша розмова з начальником відділу державних закупівель Оленою Бояровою.

— Олено Анатоліївно, що таке публічні закупівлі у системі Prozorro?
     — ProZorro – це офіційний портал оприлюднення інформації про публічні закупівлі України, завдання якого – запобігання корупції (забезпечує використання електронних документів, об’єктивні кваліфікаційні вимоги, прозора системи оцінки пропозицій). Їй властиві відкритість документації та прозорість процедур, громадськість отримала вільний доступ до документів, пов'язаних з державними закупівлями. Ця електронна система державних закупівель на даний момент складається із центральної бази даних та електронних майданчиків. Основна процедура закупівлі – відкриті торги – включає підготовку документів по закупівлі, запитання та відповіді учасників, аукціон, оцінку пропозицій та визначення переможця. Проведення закупівель за державні кошти у НУБіП України здійснює тендерний комітет на чолі з першим проректором Ігорем Ібатулліним. Комітет працює за принципом колегіальності щодо затвердження рішень, відсутності конфліктів між членами комітету, їх об'єктивності.
     До речі, будь-хто може зайти на сайт https://prozorro.gov.ua і прослідувати за перебігом тих чи інших закупівель НУБіП України.

— Будь ласка, детальніше про закупівлі нашого університету за 2017 рік.
     — За підсумками 2017 року відділом державних закупівель було організовано та проведено 134 тендерні процедури, в тому числі 114 відкритих торгів, 20 – переговорних процедур. Окрім цього, оприлюднено 1 835 звітів про укладені договора по допорогових закупівлях. Для порівняння: у 2016 році здійснено 31тендерну процедуру, в тому числі 9 відкритих торгів, 15 переговорних процедур, 7 запитів цінових пропозицій.
     Prozorro дає можливість не тільки відслідковувати, на що витрачаються кошти у публічних закупівлях, а й дозволяє тендерному комітету обирати найоптимальніше поєднання ціни та якості. Наприклад, закупівля студентських квитків державного зразка була проведена із загальною економією коштів понад 55 відсотків від очікуваної вартості. Економія коштів при закупівлі фарби для навчальних корпусів та гуртожитків становила понад 39 відсотків, 312 тисяч гривень зекономлено при закупівлі аудіовізуального обладнання…

— І що такий підхід до справи забезпечив загалом?
     — За результатами відкритих торгів 2017 року укладено договорів на суму понад 25 мільйонів гривень, при цьому загальна економія коштів становила понад 3 мільйони. Окрім цього, у ході проведення переговорних процедур закупівель було підписано 17 договорів з комунальних послуг на більш як 49 мільйонів гривень.
     Такі результати роботи стали можливими завдяки фінансуванню університету, до забезпечення якого значних зусиль доклав ректор Станіслав Ніколаєнко.

— Що планується на 2018 рік?
     — У поточному році наш університет святкуватиме своє 120-річчя. Відповідно, наш відділ та тендерний комітет здійснюватимуть закупівлі товарів, робіт і послуг для проведення ювілею на найвищому рівні, а також для забезпечення повноцінного навчального та наукового процесу.

Інтерв’ю провів Валентин Обрамбальський

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook