Всеукраїнський науково-практичний семінар «Стан та перспективи розвитку біологічного захисту рослин в Україні та світі»

24 листопада 2017 року
НУбІП України, 4 корпус

23 листопада 2017 року на  базі факультету  захисту рослин, біотехнологій та екології відбувся  Всеукраїнський науково-практичний семінар «Стан та перспективи розвитку біологічного захисту рослин в Україні  та світі» присвячений  120-річчю Національного університету біоресурсів і природокористування України.

З вітальним словом до учасників та гостей семінару звернувся декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, д.с.-г.н., професор, член-кореспондент НААН України Микола Миколайович Доля, який вказав на важливість даного наукового заходу з метою підвищення ефективності та якості наукових досліджень, розширення зв’язків у науковій сфері серед студентів, аспірантів, науково-педагогічних працівників, а також  для сучасного представлення результатів науково-дослідної, педагогічної та інноваційної діяльності в галузі рослинництва та біологічного захисту рослин.

 

Про «Стан та перспективи розвитку захисту рослин в Україні»  доповів Президент  ГО «Українське ентомологічне товариство»,  д.б.н., академік НААН України, професор кафедри інтегрованого захисту і карантину рослин  Віталій Петрович Федоренко,  який звернув увагу на деякі зміни в ентомокомплексі шкідників в залежності від змін клімату в Україні, а також поділився досвідом інших країн, щодо вирощування та біологічного захисту сільськогосподарських культур (https://youtu.be/jkx2vgmsYVk).

Про «Аспекти оцінки якості та використання ентомофагів в інтегрованих системах захисту рослин» доповів д.с.-г.н., професор кафедри інтегрованого захисту і карантину рослин , завідувач відділом УЛЯБП АПК Валентин Федорович Дрозда, який відзначив роль трихограми в біологічному захисті рослин (https://youtu.be/1HINavmAgbQ).

 

Унікальність сучасного ентомокомплексу шкідливих і корисних комах агроценозів в різних континентах світу висвітлена д.б.н., завідувачем відділу систематики ентомофагів та екологічних основ біометоду  Інституту  зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України  Олексієм Васильовичем Гумовським в доповіді на тему: «Проекти з біології комах-ентомофагів та екологічних основ біометоду в Європі, Америці та Африці: результати та перспективи для України»

https://youtu.be/YwPUUPcqQuw

https://youtu.be/V-gIgaKUjd4

Старший науковий співробітник цього ж відділу, к.б.н., Віктор Миколайович Фурсов представив доповідь: «Типы паразитизма у перепончатокрылых насекомых. Проблемы и перспективы использования трихограммы в биометоде в мире и в Украине»,  який обгрунтував співіснування організмів в природі, зокрема «паразитизм»   на прикладі ентомофага  трихограми.

https://youtu.be/yog5XRR_C-8

https://youtu.be/Z7yGYPQ_Wv4

 

 

Про результати участі у міжнародних конференціях “Ecology of Aphidophaga” (Німеччина, 2016) та “Інтегрований захист рослин у закритому ґрунті, Помірний клімат” (Канада, 2017)  доповіла молодший науковий співробітник відділу систематики ентомофагів та екологічних основ біометоду  Інституту  зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України, к.б.н. Марина Олександрівна Калюжна (https://youtu.be/vENXlARIi0M).

 

       

            Не лише шкідливі комахи дошкуляють нашим агроценозам. Зниженню врожаїв сприяють також  хвороби та бур’яни. Доповіді  представили викладачі факультету Олена Валентинівна Башта на тему: «Антагонізм мікроорганізмів в захисті рослин від хвороб»  та  Тетяна Олександрівна Чернега на тему: «Біологічний захист рослин від бур’янів».

               Особливо багато практичних питань від аудиторії було про органічну продукцію. Саме ця тема була висвітлена в доповідях:  «Перспективи розвитку органічного виробництва в Україні» представника Агропромислової групи «Арніка» Володимира  Олексійовича  Іванюка та «Принципи захисту рослин при органічному виробництві»  с.н.с. НУБІП України Сергія Михайловича  Вигери, який в ході дискусії найактивнішим студентам подарував декілька екземплярів своїх підручників.

            Наукові дослідження щодо біотехнологічних особливостей вирощування Macrolophus caliginosus та його використання на томатах представила студентка 4 курсу спеціальності  162 - Біотехнології та біоінженерія  Яна Лукащук (науковий керівник к.с.-г.н., доцент Л. П. Ющенко)

       В рамках семінару було проведено круглий стіл «Інновації в біологічному захисті рослин» із угодою щодо проведення виробничих практик та спільних досліджень у лабораторіях НАН України і НУБІП України.

Закінчувалась робота семінару оглядовою екскурсією Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК, яку люб’язно провела завідувач відділом євроінтеграції та науково-методичної роботи,  д.в.н. Олена Вікторівна Волосянко та ознайомила гостей зі структурою, особливостями ведення наукової роботи лабораторії, зокрема в відділах:  хроматографічного та спектрального аналізу; моніторингу якості продукції АПК; молекулярно-діагностичних досліджень, а також підрозділах, які займаються мікробіологічним методом захисту рослин та розведенням ентомофагів.

 

 

 

За результатами семінару визначені основні напрями плідної навчальної, наукової  та інноваційної роботи у біологічному захисті рослин   та організації комплексного підходу щодо підвищення рівня знань і вмінь фахівців спеціальності 202 – захист і карантин рослин відповідно до сучасних стандартів вищої освіти.

 

 

 

Л. Ющенко

заступник декана факультету захисту рослин,

біотехнологій та екології

 

 


Доповідь к.с.-г.н. Чернеги Т.О.
Доповідь д.б.н. Федоренка В.П.
представника Агропромислової групи «Арніка» В.О. Іванюк
Доповідь к. с.-г.н. Вигери С.М.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook