Співробітники кафедри біології лісу та мисливствознавства завершили проведення навчальних практик

10 липня 2017 року

Закріплення теоретичного матеріалу отриманого студентами впродовж навчального року завершується проходженням навчальних практик. Вдосконалення знання та навичок ще навесні розпочали студенти 3 курсу 2 групи (Мисливське господарство). У період з 27 березня по 1 квітня на базі РЛП «Міжрічинський» майбутні мисливці виконували навчальний план практики «Методи обліку диких тварин» під керівництвом доц. Тищенка В.М., ст. викл. Білоуса В.М. та генерального директора РЛП «Міжрічинський» Сагайдака А.В.

Сагайдак А.В. проводить ознайомлення з план-схемою розташування РЛП «Міжрічинський»

Під час проходження практики студенти мали змогу відвідати «Бондарівське болото» загальною площею близько 2 тис. га.

Основним завданням практики було здійснення облікових робіт копитних (метод «облік зимових куп дефекацій») та водоплавної дичини (метод «облік на окремих водоймах»). Для опрацювання методики проведення облікових робіт студенти розділились на бригади та отримали відповідне завдання.

Підготовка до виходу на маршрутні стрічки

РЛП «Міжрічинський» славиться багатим видовим і чисельним складом представників теріо- та орнітофауни. Студенти закріпили отриманий теоретичний матеріал та отримали масу задоволення.

Неочікувана зустріч з бобром річковим

Після завершення екзаменаційної сесії студенти зі спеціальностей «Лісове господарство» та «Садово-паркове господарство» продовжили проходження навчальних практик. Базою проходження практик стали ННВЦ «Дзвінківський», РЛП «Голосіївський», Київський зоологічний парк, навчальні аудиторії та лабораторії.

Визначення видового складу ентомокомплексу та санітарного стану проводили студенти 3 курсу з дисципліни «Лісова ентомологія» із завідувачем кафедри біології лісу та мисливствознавства доц. Пузріною Н.В. Практика розпочалась з екскурсії.

Студенти ознайомилися з різними типами пошкоджень, яйцекладок та видами комах, зокрема, Cameraria ohridella (каштанова мінуюча міль), що оселилася на каштанах біля 2-го навчального корпусу нашого університету, Coriscium brongniardella (дубова широкомінуюча міль) практиканти зустріли у насадженнях Голосіївського лісництва, також ідентифікували ходи Scolytus scolytus Fabr. (заболонник-руйнівник).

Найбільше враження своїми розмірами викликав Lucanus cervus (жук-олень), котрий занесений до Червоної Книги України. Також, були зафіксовані Spondylis buprestoides L. (коротковусий вусач), Zygaena laeta (метелик пістрянка) та личинку Coccinella septempunctata (сонечко).

Наступний день практики передбачав обстеження різних відділень тимчасового розсадника. На території шкілки студенти визначили минулорічні та цьогорічні гали Chermes abietis (хермес ялиновий).

Після цього було проведено облік сіянців у посівному відділенні і закладка пробних площ для визначення видового та кількісного складу шкідників підземних частин рослин.

На базі ННВЦ «Дзвінківський» студенти 3 курсу зі спеціальності «Лісове господарство» під керівництвом асис. Кульбанської І.М. проводили лісопатологічне обстеження насаджень, закладення тимчасових пробних площ, встановлення індексу санітарного стану, проведення ґрунтових розкопок, нагляд та облік чисельності комах на різних стадіях розвитку, зібрання гербарних зразків типових уражень комахами, колекцію комах.


Фітопатологічне обстеження насаджень впродовж 3-х днів студенти зі спеціальності «Садово-паркове господарство» здійснювали під керівництвом доц. Решетник Л.Л.

Навчальна практика з «Лісової зоології» є закономірним етапом практичного закріплення комплексного розуміння студентами механізму функціонування лісових екосистем, розуміння важливого місця і ролі фауни у системі грамотного ведення лісового господарства з врахуванням екологічних особливостей птахів, ссавців та представників інших груп лісової фауни при проектуванні лісогосподарських робіт та охоронних заходів.

Традиційно навчальна практика розпочалась з екскурсій до насаджень Голосіївського лісництва РЛП «Голосіївський» для закладання маршруту та проведення маршрутного обліку лісових птахів.

Для вивчення ролі зоопарків у збереженні рідкісних видів тварин майбутні лісівники мали змогу відвідати Київський зоологічний парк.

Таким чином, навчальна практика розвиває професійні навики, сприяє екологічному вихованню молоді, дбайливому ставленню до природи та згуртуванню студентів.

доц. Пузріна Н.В.

доц. Решетник Л.Л.

доц. Тищенко В.М.

ст. викл. Білоус В.М.

асист. Кульбанська І.М.

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook