Продовжуються «Дні здорового харчування в НУБіП України»: на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбулась чергова онлайн-лекція для школярів Броварського району

13 квітня 2025 року
08 квітня 2025 р. у рамках освітнього онлайн-курсу «Дні здорового харчування в НУБіП України» відбулась лекція доцента кафедри громадського здоров’я та нутриціології НУБіП України Альони АЛЬТАНОВОЇ для учнів випускних класів одразу чотирьох закладів повної загальної середньої освіти.
 
Такі освітньо-профорієнтаційні зустрічі є спільною ініціативою кафедри громадського здоров’я та нутриціології НУБіП України та Управління освіти і науки Броварської міської ради Броварського району Київської області, які відгукнулись на запит педагогів, учнів старших класів та їх батьків.
 
На цей раз біля ста учнів 11-х класів Броварського ліцею № 1, Броварського ліцею № 4, Броварського ліцею № 7 та  Броварського ліцею № 9 прослухали лекцію і подискутували на дуже актуальну для молоді та й загалом для будь-якої людини, яка переймається власним здоров’ям, тему «Людина – їжа – тіло: психологія здорових стосунків». 
Разом із викладачем учні поміркували над такими питаннями: чим саме є для сучасної людини її тіло; як на уявлення про себе і своє тіло впливають індивідуальні особистісні якості, сім’я, суспільство; яким чином дослідження тілесної карти та тілесної схеми впливає на розуміння різних розладів, таких як анорексія, білімія та дисморфічний розлад. 
Альона АЛЬТАНОВА розповіла учням про тригери, які порушують сприйняття образу тіла; наскільки сильно впливають на нього культурні ідеали різних епох, релігія, установки, які популяризуються в шоу-бізнесі, ЗМІ, рекламі, інтернеті, соціальних мережах, і найголовніше — чому підлітки є такими чутливими до цих зовнішніх впливів, і як важливо «включати» критичне мислення, аби  бути впевненим у собі та запобігти небезпечним психологічним наслідкам та таким захворювання, як розлади харчової поведінки. 
Під час лекції також подискутували про те,  чим небезпечна надмірна маса тіла; як побудувати здорові стосунки з тілом і їжею, орієнтуючись на індекс маси тіла та чому, згідно опитування учнівської молоді в межах міжнародного проекту «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді України» біля 35% учнів незадоволені своїм тілом. 
Звісно, лекція на таку тему викликала інтерес старшокласників і педагогів. Кожному важливо ставити перед собою ці питання і визначатись із відповіддю. Проте універсальних рецептів не існує. І тим захопливішими можуть бути пізнання і власний розвиток, до чого й закликала лектор. 
Наостанок Альона АЛЬТАНОВА запросила випускників ліцеїв Броварського району відвідати факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК 15 квітня, в день відкритих дверей університету. Адже тут, на кафедрі громадського здоров’я та нутриціології, є кого послухати, є що роздивитись у лабораторіях та на чому продіагностувати свої стани і параметри, аби продовжити цю захопливу подорож пізнання себе і свого здоров’я. Тому Welcome!
 
Наталія СЛОБОДЯНЮК,
заступник декана факультету харчових
технологій та управління якістю продукції АПК  

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook