10 днів вступної кампанії

21 липня 2015 року

 21 липня на щоденному засіданні приймальної комісії під головуванням ректора університету Станіслава Ніколаєнка декани факультетів та директори ННІ обговорили хід вступної кампанії. Наразі триває прийом заяв на бакалаврат. За інформацією відповідального секретаря приймальної комісії Ігоря Ільчука, хвиля їх подання не спадає. Проаналізуємо їх надходження за перших десять днів у розрізі трьох вступних кампаній.

Отже, на цей день у 2013 році ми мали ліцензований обсяг 3090 і 7841 заяву при плані держзамовлення 1733. У 2014 році при такому ж ліцензованому обсязі відповідно подали заяви 9653 абітурієнти на 1650 бюджетних місць. Зараз же університет має 3345 місць ліцензованого обсягу і 10375 поданих заяв при держзамовленні 1631. 
 
При цьому помітна тенденція до зростання популярності вишу серед вступників, що і засвідчує конкурс. Якщо два роки тому він складав 4,5 осіб на місце, торік – 5,9, то зараз – 6,4. А до завершення прийому документів – ще ціла декада липня.
 
Цікаво поспостерігати, як змінюються пріоритети молоді, котра обирає життєвий шлях. Ще вчора домінували одні спеціальності, а нині перевага віддається вже іншим. І це яскраво підтверджує напрям підготовки «Філологія (переклад)»: маємо конкурс 36 осіб на місце, хоча раніше найбільш популярним було «Правознавство» з конкурсом у 22 і 44 відповідно за останні два роки.
 
Або напрям підготовки «Будівництво», який цьогоріч користується небувалим попитом. Вже подано 295 заяв на 20 бюджетних місць! 
 
Ще одна відмінність вступної кампанії 2015-го – великий попит на напрями підготовки економічного профілю серед відмінників навчання. 104 таких абітурієнтів бажають навчатися на «Економіці підприємства», 112 –  на «Обліку і аудиті» та 114 – на «Фінансах та кредиту». До речі, по багатьох напрямах підготовки кількість заяв від відмінників перевищує обсяг держзамовлення.
 
Відсьогодні розпочався прийом документів на освітній ступінь «Магістр» спеціальностей «Дорадництво», «Педагогіка вищої школи», «Прикладна економіка», «Транспортні технології та засоби в агропромисловому комплексі», «Управління інноваційною діяльністю» та «Управління навчальним закладом (за типом)». Вже маємо 77 поданих заяв. 
 
За словами першого проректора Ігоря Ібатулліна, завершується перший круг фахових вступних випробувань до магістратури. Попереду – ще іспит з іноземної мови. Робота предметних комісій іде в нормальному руслі.
 
Як зазначив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, сьогодні на засіданні Міносвіти розглядається коригування держзамовлення. Маємо надію, що його обсяг для нашого університету збільшиться. Тож чекаємо на рішення.
 
Валентин Обрамбальський,
Ольга Наконечна
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook