Україна починається з тебе: національна українська ідентичність очима молодих науковців

13 травня 2023 року

  Свою Україну любіть.

Любіть її… Во врем'я люте.
В останню, тяжкую минуту
За неї Господа моліть.
Т. Шевченко

 Ідентичність нації - це її цивілізаційний бренд, соціокультурна ніша країни, визначальна засада зовнішньої та внутрішньої політики держави. Проблема ідентичності, зокрема національної ідентичності, була і залишається важливою теоретико-методологічною проблемою гуманітарного знання. Питання про те, хто ми, і де наше коріння, є визначальним питанням національної самосвідомості будь-якого народу, будь-якого етносу. Національна ідентичність перетворилася в домінантний критерій культури та ідентичності. Складність дослідження феномену національної ідентичності полягає перш за все в тому, що ця проблема не тільки торкається національних почуттів, але і тісно переплітається з ідеологічними та політичними факторами буття українського суспільства. Усвідомлення своєї національної приналежності складає основу національної самосвідомості. Воно включає в себе уявлення і знання про свою національну спільноту, її історичне минуле і сьогодення, матеріальну та духовну культуру й мову. 

 Враховуючи важливість та актуальність даної проблеми, кафедра філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету НУБІП України провела  науково-практичний семінар «Національна українська ідентичність очима молодих науковців», який був присвячений 125-річниці НУБіП України. Семінар був організовиний з метою формування національно-культурної самоідентичності молоді на основі цінностей україноцентризму. Подібні заходи - це спільна платформа обговорення глобальних соціо-культурних перетворень, що відбуваються в наш час, долучення молодих науковців (аспірантів, студентів та учнів) до публічних виступів, дебатів та обговорень викликів сучасності, які постають перед соціумом в сьогоденні.

  Роботу науково-практичного семінару, який відбувся в очно-дистанційному форматі, розпочала ініціатор та модератор заходу, асистент кафедри філософії та міжнародної комунікації Вікторія Шеховцова-Бурянова, яка відзначила, що національна ідентичність — усвідомлена приналежність до національної спільноти на основі стійкого емоційного зв’язку, що виникає у результаті сформованої системи уявлень щодо традицій, культури, мови, політики, а також прийняття групових норм і цінностей. Усвідомлення та осмислення власної ідентичності є одним з найважливіших мотиваційних чинників поведінки. Національна ідентичність не є природженою рисою. Вона виникає з набутого усвідомлення спільності культури, історії, мови з певною групою людей.

 З вітальним словом до учасників семінару звернулася зуступник завідувача кафедри філософії та міжнародної комунікації Олена Лаута, яка визначила важливість дослідження національної ідентичності українців в сьогоденні.

  До роботи семінару долучилась заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Наталія Шевченко, яка з приємністю відзначила, що наш захід зібрав велику кількість учасників, і що молоді науковці проявляють інтерес до такого вкрай важливого в сьогоденні заходу, адже національна українська ідентичність-це ключове питання для суспільства.

 Практичну частину семінару розпочала Собко Анастасія, студентка гуманітарно-педагогічного факультету, НУБІП України, яка виступила з темою «Влив Революції Гідності на національну ідентичність українців».

 У своїй доповіді «Вишиванка-краса, що захищає ідентичність» студентка факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Маньків Катерина розглянула важливість вишиванки як прояв української ідентичності.

 Кушко Марія, студентка юридичного факультету презентував доповідь на тему «Вплив Григорія Сковороди на національну ідентичність українців».

   

 Доповідь на тему «Національна ідентичність і релігія» була представлена Литвинчук Аллою. Студентка гуманітарно-педагогічного факультету Деревінська Вікторія, презентувала тему «Вплив повномасштабного вторгнення Росії на територію України на українську ідентичність та проблему мовного аспекту».

  

 Близнюк Віталій, студент гуманітарно-педагогічного факультету презентував доповідь на тему «Вплив Революції Гідності на національну ідентичність українців»


 Цікаву та актуальну доповідь на тему «Вплив релігії на формування української національної ідентичності» презентувала Корецька Божена, учениця 8 класу, Луцького ліцею №21 імені Михайла Кравчука, яка розглянула як особливості релігійної ідентичності українців.


  Тематика семінару виявилася настільки цікавою для учасників, що велися жваві дискусії, висловлювалися глибокі думки. Слід зазначити, що представлені на семінарі теми викликали велику зацікавленість не тільки у аспірантської та студентської молоді, а й у самих організаторів семінару. У обговоренні та постановці запитань брали активну участь професор кафедри філософії та міжнародної комунікації Віра Додонова та старший викладач Дмитро Чорноморденко.  

 Загалом науково-практичний семінар «Національна українська ідентичність очима молодих науковців» виявився надзвичайно цікавим та плідним заходом, який відкрив можливість студентам презентувати власні наукові доробки та заявити про себе як про молодих та дуже перспективних науковців. Захід став прикладом цікавого, невимушеного діалогу між студентами різних факультетів НУБіП України та викладачами кафедри філософії та міжнародної комунікації. Саме такі заходи сприяють всебічному розвиткові аспірантської й студентської молоді, навчають мислити та орієнтуватися в житті. Активність молодих представників різних галузей знань, які зустрілися на науковому дискусійному майданчику, цікаві теми, запропоновані доповідачами, критичний розум наших студентів та всебічна підтримка викладачів сприяли проведенню семінару на високому науково-теоретичному рівні. Всі учасники семінару отримали сертифікати учасника та символічні пряники. 



 Існування та процвітання Української держави неможливе без загального усвідомлення громадянами своєї громадянської  та національної ідентичності, що веде початок від ототожнення себе кожним громадянином з українським народом. Відчуття такої належності через мову, традиції, цінності безпосередньо позначається на житті кожної людини. Пошук і збереження власної ідентичності є актуальним не лише для України, а й для всіх націй і країн. Ідентичність – це не лише мова, якою ти розмовляєш, це те, з чим можна йти у найкраще майбутнє, шукаючи всі можливості у світі, які допомагають Україні та українському народу стати великим у всьому світі.
   Ми щиро вдячні всім учасникам семінару, які завітали до нас, і бажаємо молодим науковцям  здоров’я, подальших успіхів, а українцям 
Перемоги та довгоочікувагого миру

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook