Лісові пожежі стають одним з ключових факторів впливу на емісію вуглецю в лісах України

7 грудня 2023 року
  Попри всі складнощі міжнародної співпраці у воєнний час, наукова група успішно завершила австрійсько-український науковий проєкт «Вплив лісових пожеж на вуглецевий цикл в лісових екосистемах» (наукові керівники – проф. Віктор Миронюк та д-р Флоріан Кракснер), який виконувався у рамках співпраці НУБіП України та Міжнародного інституту прикладного системного аналізу (International Institute for Applied Systems Analysis, IIASA) за фінансування МОН України та OeAD (Республіка Австрія).

  На останньому етапі проєкту група вчених НУБіП України в складі проф. Віктора Миронюка, к.с.-г.н. Дмитрія Голяки, к.с.-г.н. Ярослава Ковбаси, доктора філософії  Романа Задорожнюка, аспіранта Андрія Одруженка та проф. Андрія Білоуса (під час відпустки у ЗСУ) завершила наукову роботу та здійснила апробацію результатів дослідження під час візиту до IIASA.

  

  У рамках наукового проєкту на прикладі Чорнобильської зони відчуження встановлено вагомий вплив лісових пожеж на емісію вуглецю. Вченими доведено, що в 2020 році лісові пожежі на площі 38 тис. га в зоні відчуження призвели до емісії близько 150 тис. т вуглецю, що можна порівняти з половиною емісій вуглецю від викидів стаціонарних джерел в Україні в 2020 році.
  Завдяки зусиллям австрійсько-українського колективу вчених і ключового внеску Максима Мацали (на даний час постдок у Swedish University of Agricultural Sciences), вдалося оцінити втрату вуглецю Чорнобильськими лісами на згарищах 2020 року на рівні орієнтовно 10%, що є еквівалентом 1,5% загального запасу вуглецю в біомасі лісів зони відчуження. З деталями дослідження можна ознайомитися у науковому журналі "Annals of Forest Science" за посиланням: https://annforsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13595-023-01192-w.
  Візит науковців співпав з міжнародним форумом Forum on Ukraine Forest Science and Education: Needs and Priorities for Collaboration, який проходив на базі IIASA 21–22 листопада 2023 р. На ньому учасники делегації від НУБіП України представили результати наукового проєкту. Крім зазначеного, 04 грудня 2023 р. відбулися наукові доповіді Андрія Білоуса про вплив війни на ліси України та Дмитрія Голяки про радіоекологічні та лісівничі дослідження Чорнобильських лісів.

 

  Наукова група проєкту висловлює велику подяку проф. Анатолію Швиденку, проф. Петру Лакиді, проф. Сергію Зібцеву, проф. Дмитрію Щепащенку за міжнародну координацію, вченим Денису Вишневському та Олександру Борсуку з Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника за наукову співпрацю та ректорату НУБіП України за допомогу в організації наукового візиту делегації вчених до Міжнародного інституту прикладного системного аналізу.

  

Андрій Білоус,
завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook