На кафедрі фінансів проведено курс підвищення професійних компетентностей за напрямом «Управління публічними фінансами»

7 лютого 2023 року
  Кафедра фінансів економічного факультету НУБіП України плідно розпочала свою роботу в другому навчальному семестрі організувавши курси підвищення професійних компетентностей за напрямом «Управління публічними фінансами». Не зважаючи на складні умови, у заході, який проходив з 30 січня по 4 лютого, взяли участь понад 100 учасників, серед яких викладачі ЗВО України, фінансисти, податківці, провідні науковці, аспіранти.

  З вітальним словом до учасників курсів звернулась завідувачка кафедри фінансів, професор Давиденко Н.М. в якому підкреслила актуальність теми управління публічними фінансами у складних умовах сьогодення. Надія Миколаївна зазначила, що навчання протягом життя – важлива навичка та підкреслила необхідність вдосконалення компетентностей у межах професійної діяльності. Адже компетентності, одержані  під час підготовки, не можуть бути актуальними протягом усієї кар’єри,тож постає необхідність оновлення знань та підвищення рівня здатності їх застосування у своїй професійній діяльності, що сприяє адаптації  до умов динамічного розвитку сучасного світу. Надія Давиденко побажала учасникам курсів плідної роботи. 

  Метою курсів підвищення кваліфікації було формування системи знань з актуальних тенденцій в сфері управління публічними фінансами в контексті  їх сучасного стану та напрямів розвитку. Програма курсів передбачала охоплення широко спектру питань та була покликана допомогти слухачам отримати деталізовану інформацію щодо актуальних питань, які були розглянуті. Окрім того доповідачами було детально проаналізовано актуальну норативно-правову базу, що регаментує функціонування системи публічних фінансів України та інформаційні ресурси які дозволяють проводити аналіз та оцінку тенденцій у цій сфері.

  Юлія Негода, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів познайомила учасників курсів з економічним змістом та значенням публічних фінансів, проаналізувала інструменти дослідження публічних фінансів, а також розкрила законодавче регламентування й технології фінансового моніторингу та особливості його реалізації в Україні.

  Про особливості державної фінансової політики в Україні та механізм її реалізації з акцентом на специфіку формування фінансової політики в умовах воєнного стану слухачів познаймила Олена Лемішко, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів. Також Олена Олександрівна закцентувала особливу увагу на моніторингу і оцінювання фінансової політики задля підвищення її ефективності.  

  Особливо цікавим для слухачів було почути про досвід формування місцевого бюджету від головного спеціаліста з розвитку Немішаєвської громади Оксани Карповець-Лисенко. Оксана Петрівна поділилася проблемами які виникають як при плануванні так і виконанні бюджету, особливостями бюджетного процесу на місцевому рівні в умовах воєнного стану.

  Доцент кафедри фінансів Лариса Олійник познайомила слухачів курсів з особливостями міжбюджетних відносин та міжбюджетного регулювання в Україні, а також проаналізувала особливості його реалізації та вплив на фінансову спроможність територіальних громад. Також була приділена увага і питанням, що стосуються системи міжбюджетного вирівнювання в умовах бюджетної децентралізації та ефективності її реалізації. 

  Ще однією актуальною проблемою, що виникає в процесі управління публічними фінансами, є гендерно-орієнтоване бюджетування, як невід'ємна складова сучасних тенденцій їх розвитку з яким слухачів познайомила Оксана Цюпаекспертка з ґендерно-орієнтованого бюджетування, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Оксана Петрівна розкрила сутність та підходи до реалізації ГОБ, нормативно-правову базу, що регламентує ці питання, а також оцінила результати імплементації гендерно-орієнтованого бюджетування в Україні. 

  Сучасний стан організації бюджетного процесу в Україні та його регламентацію розглянула кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Юлія Біляк. Окрема увагу була приділена особливостям бюджетного процесу в умовах воєнного стану. 

  Управління публічними фінансами охоплює широке коло проблем, однієї з яких є податкова політика України. Інна Долженко, доцент кафедри фінансів познайомила слухачів курсів із актуальними тенденціями податкової політики України в умовах євроінтеграції, а також з їх впливом на систему оподаткування країни. Окрему увагу було приділено міжнародному оподаткуванню та імплементації норм міжнародних договорів і конвенцій у вітчизняну практику оподаткування. 

  Олександр Лабенко, доцент кафедри фінансів, розкрив сутність кліматичних фінансів, особливості реалізації європейської Зеленої угоди та вплив цих процесів на  фіскальну політика України в екологічній сфері. 

  Організацію державного фінансового контролю в Україні та особливості діяльності з внутрішнього аудиту в кризові часи розглянула доцент кафедри фінансів Зоя Титенко. Особливу увагу Зоя Миколаївна приділила результатам проведених аудитів ефективності використання бюдетних коштів, що є особливо актуально для боротьби з бюджетними правопорушеннями та нефективних використанням ресурсів. 

  Заняття пройшли продуктивно, змістовно, насичено, цікаво у формі дискусій та діалогу. Наостанок слухачі подякували за високий рівень організації та наголосили на важливості отриманої інформації, яка спонукає, як науково-педагогічних працівників так і практикуючих фахівців, до швидкої адаптації до змін у сфері управління публічними фінансами в  умовах сьогодення. 

     Щиро вдячні учасникам та слухачам курсу за участь у заході! Сподіваємось на подальшу співпрацю!
    Всім Миру та Перемоги!!!


Інна Долженко, Лариса Олійник,
доценти кафедри фінансів

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook