Студентка 2 курсу агробіологічного факультету Вероніка Рудюк - учасник конференції Fat-and-Oil Industry – 2022 у Варшаві

21 листопада 2022 року

 

   Війна в Україні змушує фахівців аграрного сектору активніше працювати над вирішенням продовольчих потреб як нашої держави,, так і зарубіжних партнерів. Дуже важливо, що талановита молодь має можливість долучитись до цієї роботи, представляти наш Університет на різних міжнародних заходах. Адже такий підхід до набуття практичних і теоретичних навичок суттєво підвищує рівень підготовки наших студентів, створює важливі передумови успішного використання набутого досвіду у роботі за фахом з агрономії.

   Студентка 2 курсу агробіологічного факультету Вероніка Рудюк продовжує своє стажування у ГС «Співтовариство виробників і споживачів бобових України». 20 жовтня їй випала нагода прийняти участь роботі міжнародної агропромислової конференції  «Fat-and-Oil Industry – 2022», яка відбулась у Варшаві на базі готелю Novotel Warszawa Centrum.

   Традиційно Вероніка звітує про результати цього заходу та про свої враження перед своїми однокурсниками, студентами 8 групи.

   Ключовими моментами конференції цього разу було обрано наступні:

   - перспективи виробництва та переробки насіння соняшнику в світі  та, зокрема, в Причорноморському регіоні у 2022-2023 рр.;

   - скорочення пропозиції соняшникової олії українського походження: робота українських портів, цінова динаміка, ринки збуту;

   - завантаження потужностей і ефективність переробки в Україні в умовах високої невизначеності ринку;

   - світовий перерозподіл торгових потоків продуктів переробки соняшнику;

   - глобальні тренди світового ринку рослинних олій та їх вплив на Україну;

   - ринок нафтопродуктів і біопалива як ключовий ціновий драйвер;

   - високоолеїновий соняшник: переробка чи експорт;

   - державна підтримка українського олійно-жирового сектору в період війни.

  

   

   Війна в Україні, яка є одним із найбільших експортерів агропродукції в Європі, внесла суттєві корективи в логістику сільгосппродукції, а також змусила контрагентів пристосовуватися до нових реалій торгівлі. Про це в ході свого виступу на конференції "Fat-And-Oil Industry-2022"у Варшаві зазначила партнер AGA PartnersІрина Мороз.

   Однак, попри все, в 2022/23 МР Україна може зберегти лідерство у світовому рейтингу експортерів олії, при цьому її частка на ринку може знизитись до 35%, проти 40% у поточному сезоні і 47% у 2020/21 МР.

   Ключову роль у підтримці українського агроекспорту відіграють країни ЄС, на які з початку війни припало близько 64% із загального обсягу відвантажень соняшникової олії. Зокрема, варто відзначити Польщу, яка за березень-червень 2022 р. збільшила імпорт української олії майже в 6 разів відносно аналогічного періоду попереднього року.

   Таким чином, Польща стала ключовим партнером для України у формуванні експорту як продукції олійного ринку, так і агропродукції в цілому.

   Підсумовуючи свою розповідь Вероніка Рудюк висловлює щирі слова вдячності компанії ГС «Співтовариство виробників і споживачів бобових України», яка надає можливість набувати цінних знань під час відвідування таких конференцій, а також керівництву НУБіП та рідного агробіологічного факультету за можливість поєднувати навчання та стажування у компанії.

Все буде Україна!

 

 

Студентка 8 групи 2 курсу АБФ Вероніка Рудюк 

                 Наставник групи, доцент кафедри землеробства та гербології Валентина Рожко  

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook