Правове регулювання необхідне для охорони та відтворення лісів в Україні

9 жовтня 2014 року

     Державне управління вітчизняною лісовою галуззю повинно спрямовуватись на вироблення ефективного механізму для досягнення гармонійного балансу з-поміж соціальних, економічних та екологічних інтересів держави у досліджуваній галузі. Забезпечення ж такого балансу може гарантувати лише держава шляхом ефективного розподілу відповідних повноважень.

     Аналіз правового регулювання охорони та відтворення лісів в Україні юристами ННІ земельних ресурсів та правознавства виявив ряд недоліків. Зокрема, на перше місце виходить наявність конфлікту інтересів Державного агентства лісових ресурсів (ДАЛР) в частині охорони лісів. ДАЛР уповноважений займатися одночасно рубкою лісу, прибутковою діяльністю та здійснювати контроль як за порушенням, так і за дотриманням лісового законодавства. Відсутність такого співвідношення, на думку юристів, є причиною високого рівня прихованості правопорушень у галузі лісового господарства.

     Неврегульованою залишається процедура доступу до приватних приміщень і володінь, тимчасового припинення певної діяльності та інших заходів щодо обмеження прав приватних осіб, яка дає «зелене світло» представникам лісової охорони у більшості випадків ухвалювати рішення відносно таких заходів, не керуючись виключно законом, а на власний розсуд. Такі широкі повноваження державної лісової охорони стосовно доступу до приватної інформації та приватного володіння порушують право особи не свідчити проти самої себе, яке, в свою чергу, гарантоване Європейською конвенцією про захист прав людини та вимоги Конституції України.

     Відкритою залишається і проблема нерівноправності приватної, комунальної і державної власності на ліси в питанні охорони лісових ресурсів, яка проявляється в адміністративно-правовому захисті лише лісів державної власності, залишаючи за межами сфери діяльності ліси приватної і комунальної власності, а також значну частину лісів державної власності, які знаходяться у віданні Міністерства аграрної політики та продовольства України тощо.

     Вирішення вищезазначених законодавчих проблем і протиріч значно підвищить ефективність роботи державної лісової охорони та забезпечить правове регулювання, яке так необхідне для охорони та відтворення лісів в Україні.

Відділ науково-технічної інформації НДЧ
 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook