Занурення в індустрію гостинності: виїзне практичне заняття у готелі «InterContinental Kyiv»


Розвиток сфери гостинності у світі та в Україні сприяє зростанню престижу професій у туризмі та готельно-ресторанному бізнесі. Це, в свою чергу, є поштовхом для зростання популярності освітніх програм зі спеціальностей «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», «Туризм та рекреація», які дедалі частіше обирають здобувачі освіти. У таких умовах заклади вищої освіти мають формувати освітні програми, які будуть відповідати високим стандартам підготовки фахівців у сфері послуг.

Вже майже 10 років кафедра готельно-ресторанної справи та туризму успішно працює над такими освітніми програмами та здійснює підготовку фахівців для сфери гостинності. Однією з важливих складових цих програм є практична підготовка здобувачів освіти. Кафедра системно працює в напрямку організації та реалізації практичної складової освітніх програм шляхом співпраці з провідними закладами гостинності. Основою підготовки є укладені договори про співпрацю з кращими закладами гостинності міста Києва. Територіальна зручність таких закладів дозволяє студентам безпосередньо під час навчання відвідувати готелі, ресторани та проводити на їх базі практичні заняття, знайомитися з особливостями їхньої роботи та набувати практичного досвіду у справжніх професійних умовах.

Вже третій рік кафедра готельно-ресторанної справи та туризму співпрацює з готелем «InterContinental Kyiv» ‒ взірцем бездоганного сервісу та одним з найрозкішніших готелей столиці, який вражає своїм неймовірно елегантним виглядом й викликає захоплення у студентів.

Здобувачі вищої освіти відвідали конференц-зали готелю, зали урочистостей, ресторани, бари та інші приміщення готелів. Познайомилися зі стандартами бренду та переліком послуг готелю, основними правилами та вимогами до системи HACCP.

Працівники готелю розповіли про особливості обслуговування іноземних гостей та їх харчування, наголосили про обов’язковість знання іноземних мов. Особливий інтерес викликали питання ведення готівкових операцій, формування рахунків та системи розрахунків із клієнтами, а також обговорення положень законодавства України щодо захисту прав споживачів.

Окрім отриманих фахових знань, студенти дізналися цікаві факти про історію будівлі, в якій сьогодні розміщено готель. Будівлю було зведено у 1932-1934 роках як ресторан спортивного комплексу за проєктом Йосипа Каракіса та Павла Савича. На цьому ж місці раніше знаходилася садиба Федора Мерінга, а ще раніше – відомий готель «Continental». Після реконструкції та зміни призначення у 2009 році у цій будівлі відкрився сучасний «InterContinental Kyiv».

Здобувачі спеціальностей «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» і «Туризм та рекреація», науково-педагогічні працівники кафедри готельно-ресторанної справи та туризму щиро вдячні адміністрації готелю «InterContinental Kyiv» за плідну співпрацю та сприяння у реалізації практичної складової освітніх програм кафедри.

Тереза МИКИЦЕЙ,
доцентка кафедри готельно-ресторанної справи та туризму