Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький надав цінні поради аспірантам факультету землевпорядкування

9 квітня 2021 року

    06 квітня відбулась зустріч аспірантів факультету землевпорядкування НУБіП спеціальності 051-Економіка (Освітня програми "Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища") із заступником Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександром Краснолуцьким за участі гаранта освіньо-наукової програми професора Андрія Мартина та декана факультету землевпорядкування професора Тараса Євсюкова.

    Зустріч відбулася в дистанційному форматі на платформі Cisco Webex Meetings. Головною темою була освітньо-наукова програма «Економіка природокористування і охорони навколишнього середовища» підготовки доктора філософії з метою її моніторингу та подальшого вдосконалення.

 

 

    Дедалі все більше людей бере участь у діяльності з охорони навколишнього середовища, а екологія стає важливішою для життя людини та її існування на планеті. Про це наголосив Олександр Васильович на початку зустрічі. Враховуючи цю обставину, він запропонував додати до програми ті компоненти, які були б напряму поєднані із питаннями екологізації землеустрою. Беручи до уваги, що про економічні аспекти потрібно дбати, проте не забувати й про екологію і навколишнє середовище. Увагу майбутніх науковців потрібно спрямовувати у бік посилення екологічного контролю та гармонізації землекористування, економічної та екологічної складових.

    Олександр Краснолуцький наголосив здобувачам про необхідність ознайомлення із проектом Закону «Про території Смарагдової мережі». Наразі в Україні діє система охорони важливих для природи територій - парки, заповідники, заказники. Водночас, світовий досвід показує, що необхідно впроваджувати нові інструменти і правові режими, що охороняють види і оселища, але й одночасно враховують інтереси людини, зокрема його господарську діяльність. Саме для забезпечення функціонування мережі природоохоронних територій, наближеної до мережі NATURA 2000, яка існує в країнах ЄС, і був розроблений даний законопроект.
 

 

 

 

    Заступник Міністра нагадав, що за допомогою NATURA 2000 держави-члени ЄС виконують вимоги Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернської конвенції 1979 г.). І Україна як сторона цієї конвенції також виконує взяті зобов'язання щодо Смарагдової мережі, створюючи тим самим єдину європейську мережу природоохоронних територій.
    Нагадаємо, Смарагдовою мережею є території особливого природоохоронного значення, важливі для збереження біорізноманіття відповідно до Бернської конвенції 1979 р. У світі в таку мережу входять 3500 об'єктів, з них 271 об'єкт розташований на території України.
    Теми наукових досліджень аспірантів факультету напряму пов’язані з економікою природокористування, тому дана зустріч була дуже цікава та пізнавальна. Аспіранти задавали запитання з яким вони стикаються в процесі підготовки дисертаційної роботи.
    Зокрема, аспірант 4 року навчання Олександра Петровича, який працює над дослідженням Еколого-економічного механізму вибору земельних ділянок для розміщення полігонів твердих побутових відходів (на прикладі Волинської області) відзначив, що такі вебінари допомагають молодим науковцям з перших вуст дізнатись про найактуальніші питання та почути на них відповіді.
 

 

 

Зустріч відбулася у дружній та конструктивній атмосфері, де учасники обговорили низку інших актуальних питань й обмінялися думками та пропозиціями.

 

Юлія Мороз,
аспірантка факультету землевпорядкування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook