Інститут землеустрою відзначає 60-річний ювілей.

22 квітня 2021 року

Чи знаєте ви, що витоки факультету землевпорядкування починалися не лише у стінах НУБіП України? Перші фахові кафедри були створені і територіально розміщувалися на базі Головного науково-дослідного і проектного Інституту землеустрою.

    Перші роки наші студенти їздили, навіть ходили пішки, з вул. Ломоносова на Севастопольську площу. Молоді та активні, скільки тої дороги.... Але мова не про це!


    Нині, Інститут землеустрою відзначає свій 60-річний ювілей.

    Його створення суттєво відобразилося на обсягах та якості землевпорядних робіт, які до цього виконувалися підрозділами облсільгоспуправлінь, яким досить часто бракувало нормативно-методичного та технічного забезпечення. Тому наказом Міністерства сільського господарства (МСГ) УРСР від 24.04.1961 року № 289/1 було створено Республіканський проектний інститут «Укрземпроект». Він організаційно складався з центрального виробництва і обласних землевпорядних експедицій, створених за наказом МСГ УРСР від 29.06.1961 року № 403
    Слід пригадати величезні обсяги робіт по створенню проектів внутрігосподарського землеустрою, які, поряд з організацією території, вміщували комплекс агротехнічних, лісомеліоративних і гідротехнічних заходів.
    Особливе місце належить проектам з контурно-меліоративною організацією території, спрямовані на охорону земель від деградаційних процесів. Заслуговують уваги роботи з оцінки земель і бонітування ґрунтів.
    Слід відзначити провідну роль Інституту землеустрою у створенні природно-сільськогосподарського районування України з розподілом її території на відповідні зони, гірські області, провінції, округи і райони. Встановлена ієрархічна взаємопідпорядкованість згаданих таксонів, проведені їх межі, визначені площі угідь і агровиробничих груп ґрунтів.
    Багато викладачів факультету землевпорядкування, теперішніх і колишніх, починали свою наукову і виробничу діяльність у стінах цієї установи. Зокрема Леонід Новаковский, Дмитро Добряк, Олександр Канаш, Олександр Панчук, Володимир Кривов, Генннадій Вагін, Володимир Єршов, Іван Розумний, Антон Третяк, Володимир Леонець, Олександр Лагута, Юрій Альбощий, Андрій Мартин, Микола Шквир, Андрій Тарнапольський, Олександр Сизоненко, Тарас Євсюков, Ольга Дорош, Йосип Дорош, Лариса Паламарчук, Наталія Бавровська та інші.
    Безумовно, Інститут був законодавцем землевпорядного руху за увесь період свого існування.


    Тож, від імені колективу факультету землевпорядкування НУБіП України, бажаємо його наступникам довгої та плідної роботи, наукових здобутків та фахового визнання!

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook