Перший Всеукраїнський круглий стіл для спеціалістів ветеринарної медицини «Пандемія COVID-19. Виклики для ветеринарної медицини»

21 квітня 2021 року
     20 квітня 2021 року на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК у рамках проекту MICROBIOME.VET проведено перший Всеукраїнський круглий стіл для спеціалістів ветеринарної медицини «Пандемія COVID-19. Виклики для ветеринарної медицини» в межах концепції «Єдине здоров’я».

     Спікер – Ушкалов В. О., д. вет. наук, професор, академік НААН України, Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК.
     Мачуський О. В., канд. вет. наук, докторант, Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК НУБіП України, підготував і презентував доповідь «Пандемія COVID-19. Виклики для ветеринарної медицини».

     У обговоренні прийняли участь знані фахівці у ветеринарній інфектології: Головко А. М., д. вет. наук, професор, академік НААН України, Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів; Скибицький В.Г., д. вет. наук, професор, НУБіП України; Недосєков В. В., д. вет. наук, професор, НУБіП України; Бердник В. П., д. вет. наук, професор, Полтавський державний аграрний університет; Галатюк О. Є., д.вет. наук, професор, Поліський національний університет; Рубленко І. О., д. вет. наук, професор, Білоцерківський національний аграрний університет.

     У вебінарі приймали участь практикуючі лікарі ветеринарної медицини – працівники ветеринарних клінік із Києва, Харкова, Дніпра, а також викладачі факультетів ветеринарної медицини ВНЗ аграрного профілю.
     Акцентовано, що на підставі фактів про передачу збудника від тварин до людей, в жовтні 2020 року FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) констатувала, що COVID-19 потрапляє в категорію нових емерджентних інфекційних захворювань які передаються між дикими, домашніми тваринами та людьми (тобто, переходить в категорію «зоонозні хвороби») (ВООЗ, 2020a). В результаті обговорення було прийняте узгоджене рішення про важливість та необхідність проведення епізоотологічного моніторингу поширення вірусу SARS-CoV-2 – збудника COVID-19, серед тварин-компаньйонів, а також сільськогосподарських і диких тварин в Україні.
     Іншою стороною проблеми пандемії COVID-19, на тлі відсутності специфічних засобів лікування та засобів специфічної профілактики, не менш значущим викликом є поліпрагмазія (одночасне призначення у великій кількості лікарських засобів хворим, часто невиправданих та нераціональних), в результаті чого під час пандемії COVID-19, спостерігається суттєве підвищення рівня використання антибіотиків та зростання рівня нозокоміальних інфекцій. Цей факт є рушійною силою підвищення ризиків поширення стійких до антибіотиків популяцій мікроорганізмів, що можуть передаватися від людей тваринам-компаньйонам та, в кінцевому результаті, знижувати потенційну ефективність антибіотикотерапії загалом.
     Лунали слушні пропозиції стосовно запровадження державної програми моніторингу серед тварин вірусу SARS-CoV-2 лабораторіями Держпродспоживслужби України, а також іншими відповідно оснащеними лабораторіями (зокрема, УЛЯБП АПК НУБіП України) та можливих джерел фінансування досліджень щодо циркуляції в популяціях тварин різних видів цього небезпечного збудника.

     Важливо пам’ятати, що концепція “Єдине здоров’я” визнає взаємозалежність здоров'я людей, тварин та навколишнього середовища і має на меті покращення результатів охорони здоров'я через розуміння та запобігання ризикам, що виникають на межі взаємодії між людьми, тваринами та їх середовища існування.

Валерій Ушкалов,
директор Української лабораторії
якості і безпеки продукції АПК

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook