Наданий старт курсам підвищення кваліфікації деканів факультетів, директорів ННІ, заступників, керівників навчально-методичних відділів, керівників циклових комісій, гарантів освітніх програм!

8 квітня 2021 року

 

     5 квітня 2021 року у ННІ неперервної освіти і туризму Національного університету біоресурсів і природокористування України був даний старт курсам підвищення кваліфікації деканів факультетів, директорів навчально-наукових інститутів, заступників, керівників навчально-методичних відділів, керівників циклових комісій, гарантів освітніх програм. Усього виявили бажання підвищити свій професійний рівень близько 200 слухачів з базового закладу університету та його відокремлених підрозділів.
     Зі вступним привітальним словом виступила директор ННІ неперервної освіти і туризму Олена Ковальова та передала право виступу ректору НУБіП України, академіку НАПН України Станіславу Ніколаєнку.
     Станіслав Миколайович Ніколаєнко у своїй доповіді про першочергові кроки з підвищення якості української вищої освіти наголосив на необхідності поступового переходу від фінансування державного замовлення на реалізацію Конституційного права громадян на вищу освіту; модернізації освітньої галузі з урахуванням демографічної ситуації, потреб ринку праці; внесення відповідних змін до Закону України «Про вищу освіту» та вдосконалення «широкого конкурсу» під час вступу; розроблення механізмів фіксованого обсягу державного замовлення залежно від потреб економіки; вдосконалення механізмів прийому до закладів ЗВО; передбачення спеціального механізму вступу до університетів відповідно до закону про пріоритетний розвиток села; визнання одним із пріоритетів підтримку педагога, вченого, аспіранта та ін.
     Також ректор особливу увагу зупинив на актуальних питаннях щодо організації, дотримання та забезпечення безперервного освітнього процесу із забезпеченням якості освіти в університеті та всіх структурних підрозділах в умовах пандемії, а також важливості забезпечення якості дистанційного навчання.
     Наступний лектор - Андрій Бутенко, заступник Голови Національного агенства забезпечення якості вищої освіти доповів про особливості підготовки самоаналізу освітніх програм. Андрій Петрович надав розгорнуті відповіді щодо дотримання сильних та усунення слабких сторін під час проходження акредитації при підготовці самоаналізу освітніх програм в університеті.
     Про питання щодо організації фінансування діяльності закладів вищої та фахової передвищої освіти виступив проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук, який висвітлив ряд проблемних питань щодо фінансування ЗВО та шляхів їх подолання.
     Другий день курсів підвищення кваліфікації був не менш насичений актуальною інформацією для слухачів. Про формування конкурентоспроможності України в індикаторах вимірів висвітлив академік НААН, проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша.
    Про сучасне електронне освітнє наукове середовище закладу освіти на прикладі факультету інформаційних технологій доповіла декан факультету Олена Глазунова, яка зробила акценти на саморозвитку та вдосконаленні щодо володіння сучасними освітніми інформаційно-комунікаційними технологіями всіх науково-педагогічних працівників університету.
     Наступним лектором курсів підвищення кваліфікації виступила директор Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти Тетяна ІщенкоТетяна Дем’янівна доповіла про діяльність їх центру як провайдера інноваційних ідей, спільних інноваційних проєктів між центром та іншими закладами освіти, які впроваджені в активну життєдіяльність на забезпечення та надання якісної вищої та фахової передвищої освіти.
     Третій день курсів підвищення кваліфікації передбачив зустрічі з провідними фахівцями Міністерства освіти і науки України.
    Олена ПаничУкраїнська асоціація освіти дорослих, ознайомила слухачів курсів з тендеціями, завданнями та перспективами розвитку «Освіти дорослих» в Україні. Зокрема, вона наголосила на важкості трактування сутності «Освіти дорослих», представила проект Закону «Про освіту дорослих», а також тенденції розвитку та впровадження неформальної та інформальної освіти в Україні.
     Про завдання та перспективи розвитку фахової передвищої освіти розповів Ігор Балуба, керівник експертної групи з фахової передвищої освіти МОН України. Лектор представив ряд законопроектів, які вже готуються до затвердження (про затвердження стандартів, про ліцензування та акредитацію закладів фахової передвищої освіти та ін.), а також висловив сподівання на подальший розвиток даних закладів освіти.
     Основні завдання Міністерства освіти і науки України у сфері вищої освіти у 2021 році охарактеризував Олег Шаров, генеральний директор директорату фахової передвищої освіти і освіти дорослих МОН України: 1) про правила прийому – 2021 вступників до ЗВО; 2) про державне замовлення на 2021 р.; 3) про розвиток фахової передвищої освіти та інші завдання у сфері вищої освіти.
Підвищення кваліфікації триває!

Володимир Олійник,
заступник директора
ННІ неперервної освіти і туризму

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook