Підготовчі курси 2020 у дистанційній формі

29 грудня 2020 року
     Початок роботи консультаційно-підготовчих курсів в цьому році відбувся традиційно 24 жовтня. Зважаючи на складні епідеміологічні умови, викладачі були готові до проведення занять в он-лайн форматі. Головним завданням слухачів курсів є підготовка до здачі ЗНО і дистанційне навчання дає змогу рухатися до поставленої мети.

     В поточному році на курси записалися 170 слухачів. Більшість слухачів цього року (70%) з Києва та Київської області, є представники ще 10 областей України.
     Найбільшою популярністю серед предметів для вивчення користується українська мова та література. Але цьогоріч за кількістю груп їй мало поступається математика і біологія. На кожен з цих предметів записалися близько 70 слухачів.
     Усі вони отримали доступ до навчального порталу pv.nubip.edu.ua і матеріалів в електронному форматі: підручникам, методичним вказівкам, наочному матеріалу, презентаціям, відео-урокам, контрольним і тестовим завданням. Крім того, щотижня проводилися заняття з використанням програм відео зв’язку ZOOM, CiscoWebEx Meeting, Google Meet, Skype та інших. Незважаючи на специфіку, таке навчання на дистанційних курсах є достатньо ефективним. Через систему відео-консультацій викладачам можна задати будь-які питання та отримати розгорнуту відповідь з роз’ясненнями та коментарями щодо проблемних завдань курсу. Також спілкування відбувається через Вайбер-групи та електронну пошту.

     Свої думки про підготовчі курси 2020 висловили наші викладачі.
Чумак Тетяна Миколаївна, викладач української мови та літератури: «Щоб вступити до вищого навчального закладу на будь-яку спеціальність, необхідні знання рідної мови та літератури. Жоден університет не приймає абітурієнтів без сертифікату з української мови. Як нам відомо, немає жодного суспільства, яке б не знало мови, яке б не володіло цим найважливішим засобом людських зносин. У нашій країні державною мовою є українська мова. Без неї не здійснюються жодні повноваження органів законодавчої, виконавчої та судової влади, вона обов’язкова для використання у міжнародних договорах, у навчальному процесі в навчальних закладах в межах і порядку, що визначається Законом України про мову. Це добре відомо слухачам консультаційно-підготовчих курсів НУБіП України, тому ми маємо найбільшу кількість слухачів саме з української мови та літератури. Слухачі активно відвідують заняття, виявляють зацікавленість теоретичними відомостями, які частково забуваються з часом, і розуміють, що їх необхідно поновити й систематизувати, щоб завжди зуміти застосувати ці знання на практиці. Належну активність проявляють усі слухачі, за окремими винятками. Найбільш помітні успіхи мають Жидких Катерина, Загаєвська Олена, Мицько Яна, Ніколаєнко Євгенія, Дідовець Катерина, Ільченко Софія, Кащенко Лада. Вони отримують відмінні й хороші оцінки на кожному занятті та не мають жодного пропуску у відвідуванні».

Осадча Юлія Василівна, викладач біології: «Спеціальності біологічного спрямування зазвичай обирають особливі діти, які люблять все живе, що їх оточує. Слухачі цього року не були виключенням. Більшість з них свідомо обрали професію пов'язану з тваринами чи рослинами та турботою про них. Однак, в реаліях сьогодення, окрім і без того складної підготовки до ЗНО, слухачам необхідно було опанувати ще цілий ряд компетентностей для роботи в умовах повного дистанційного навчання. Для цього було повністю змінено формат занять, який забезпечив максимальне залучення слухачів у процес інтерактивного розв'язування тестових завдань. Сумувати перед монітором не доводилось. Кожному потрібно було особисто відстояти свою відповідь або пояснити чому саме інша відповідь не правильна.

     Всі слухачі активно працювали упродовж семестру, однак найактивнішими були Барабаш Павло, Пушка Владислав, Гудзенко Станіслава, Загаєвська Олена, Ластовська Анастасія, Шулепіна Катерина. А Мицько Яна, крім відмінних оцінок, відзначилась своїми ілюстраціями до курсу «Біологія», що безумовно, надихає». Найцікавішою для слухачів цьогоріч стала тема «Віруси».

Бойко Роман Сергійович, викладач хімії: «Дистанційне проведення занять, як правило, доволі сильно поступається "живому спілкуванню" зі слухачами з ряду об'єктивних обставин. Але, незважаючи на це, заняття з абітурієнтами, які свідомо обирають дисципліни для підвищення свого рівня знань, майже позбавлене такого недоліку. Особисто я був дуже приємно вражений активністю абітурієнтів, яку вони демонстрували під час наших "віртуальних" зустрічей. Безліч питань, велика кількість пропозицій щодо обговорення тієї чи іншої теми – ось як проходили заняття з хімії. Також надзвичайно приємно було почути у кінці цього семестру, що слухачі із задоволенням будуть чекати продовження наших занять у наступному році».

Лаврик Руслан Володимирович, викладач хімії: «Важливим для слухачів підготовчих курсів є їхня мобільність та різноплановість. Адже є дві традиційні форми навчання – онлайн та дистанційна (яка, можливо, зараз трохи зручніша). Вони дозволяють правильно підібрати та організувати час навчання, систематизувати роботу та швидше адаптуватися до навчання у вищому навчальному закладі».

Гуменюк Ярослав Олександрович, викладач фізики: «На сьогодні не залишилося жодної спеціальності, де ЗНО з фізики було б обов'язковим. В такій ситуації вибір майбутніми абітурієнтами фізики свідчить про їх розуміння важливості цієї фундаментальної дисципліни для опанування інженерної спеціальності. Рівень шкільної підготовки у слухачів різний, але активність більшості з них при вирішенні завдань надихає як інших слухачів так і викладача в наш час дистанційного спілкування!»

Кравченко Наталія Борисівна, викладач історії України: «Для того щоб успішно скласти ЗНО з історії України потрібно запам’ятати дуже багато інформації – дати, поняття, терміни, персоналії, та пам’ятки архітектури та образотворчого мистецтва. Програма передбачає перевірку знань про основні політичні, соціально-економічні, культурні події, явища та процеси минулого та сьогодення. Проте ЗНО з історії – це не лише перевірка теоретичних знань, а й вміння логічно пов'язувати, пояснювати й аналізувати історичні факти, групувати (класифікувати) їх за вказаною ознакою, визначати причини та наслідки подій і явищ, встановлювати відповідність між окремими фактами й типовими загальними явищами. А також оперувати термінами і поняттями, співвідносити їх з діяльністю певних історичних діячів, політичних сил, історичних подій. Саме в такому ключі і вибудовується робота з вивчення вітчизняної історії зі слухачами консультаційно-підготовчих курсів НУБіП України, а вони у нас в цьому році допитливі та наполегливі, тому спільними зусиллями ми маємо справитися з поставленими завданнями якнайкраще».

Лук'янчук Катерина Анатоліївна, викладач географії: «Цьогоріч навчання на підготовчих курсах розпочалось дистанційно. Проте програми були адаптовані до занять у дистанційному режимі і це не викликало жодних складнощів. Всі слухачі підготовчих курсів з «Географії» отримують навчальні матеріали у повному обсязі: це і презентації та тексти лекцій, і пізнавальні відео, і задачі та тести для перевірки засвоєного матеріалу. Заняття здійснюються згідно програми ЗНО. Деякі теми, які важко засвоюються слухачами, як от «Вирішення задач по топографічній карті», «Грунти», «Атмосфера», розглядаються більш детально. В будь-який момент можна звернутися з питанням, що цікавить, та отримати консультацію. Якщо слухач пропустив заняття, він завжди може самостійно опрацювати тему, бо все необхідне для цього міститься на нашому сайті. Ми, викладачі, стараємось максимально забезпечити слухачів актуальними матеріалами, але без зусиль з їх боку та відповідального ставлення нічого не вийде. Тому налаштовуємось на продовження плідної співпраці в другому семестрі».

Закатей Юлія Вікторівна, викладач англійської мови: «Слухачі підготовчого курсу англійської мови надзвичайно активні та талановиті особистості, адже на заняттях вони демонструють не лише знання з англійської мови, але й знання з багатьох суспільних наук. Це допомагає нам зробити вправи на розвиток мовних навичок та аудіювання цікавішими та різнобічними. Слухачі з великою зацікавленістю вивчають англійську мову та завжди вступають в дискусію та обговорення тем, які ми вивчаємо. Від першого семестру у мене залишилися тільки приємні спогади і я впевнена, що надалі ми працюватимемо так само наполегливо та завзято!»

     В день святого Миколая відбулися останні в першому семестрі заняття. Усі слухачі щиро подякували викладачам і поділилися своїми враженнями.

Єсіненко Габріела: «Підготовчі курси НУБіП дуже цікаві й пізнавальні. Багато з того, що вивчала давно, я згадала завдяки урокам з математики. Також надзвичайно цікаві заняття з хімії і біології, я на них багато нового дізналася. А заняття з української мови та літератури – просто супер, поданий матеріал дуже легко сприймається! Викладачі гарні, добрі, відчувається професіоналізм. Колектив надзвичайний, люди активні, веселі. З нетерпінням чекатиму наступний семестр!»

Гудзенко Станіслава: Я ходжу на три предмети (математика, біологія, українська мова та література). Найбільше мені подобається біологія, я її почала вчити практично з нуля. За цей короткий час помітно підвищила свій рівень знань. І можу сказати, що я просто закохалася в цей предмет. Неймовірно гарна подача, з нетерпінням чекаю кожен урок. Тести, які раніше здавалися нудними та не цікавими, які зазвичай не хотілося робити, тепер я роблю із задоволенням. І якщо раніше я сумнівалася в виборі своєї майбутньої професії, то зараз я в ньому впевнена. А це означає, що наш викладач виконує свою роботу на всі 100%. З нею почуваєш себе комфортно, так неначе ти вдома.

Барабаш Павло: «Я можу залишити лише гарні відгуки про ці курси, адже прийшовши з не дуже великим запасом знань з обраних предметів (а особливо математики), вже наприкінці першого семестру я зміг значно підвищити свій рівень знань. Я почав в принципі розуміти ці предмети. Тому, можу сказати, що підготовчі курси серйозно допоможуть мені у здачі ЗНО, якщо не відіграють основну роль.»

Савчук Богдан: «На курсах мені все сподобалось: приємні вчителі, гарно пояснюють, якщо щось не зрозумів з радістю тобі все пояснюють. Я цілком задоволений. Я захоплююсь вивченням країн світу та їх столиць. Саме тому обрав для вступу спеціальність «Геодезія та землеустрій».

Мицько Яна: Курси справді чудові. Викладачі справили на мене дуже приємне враження – всі тактовні, уважні до учнів і дуже зрозуміло і гарно викладають матеріал. Якщо щось незрозуміло, обов’язково приділяють проблемному моменту більше уваги. Атмосфера (на скільки її можна дистанційно відчути) дуже дружня і тепла. Як тільки під час занять хтось починав панікувати чи просто перейматися через екзамени, нас одразу підтримували і заспокоювали. Отже, моральна підтримка також дуже цінна для нас. За час відвідування курсів мені вдалося багато чого систематизувати в своїй голові, пригадати забутий матеріал, повторити вже відомий і дізнатися дуже багато нового. Особливо, з біології та історії України. Я не можу виділити конкретно якийсь предмет, тому що всі вони були дуже цікаво і змістовно викладені. Видно, що викладачі знають і люблять свою справу.

     Впевнено я можу сказати, що якщо комусь потрібно підготуватися до екзаменів і все повторити, то ці курси – найкращий варіант. Особливо, якщо учень збирається вступати до НУБіПу!»

     Висока якість дистанційних курсів, над створенням яких працюють тільки висококваліфіковані викладачі, дозволять отримати не лише актуальні знання, які потрібні для успішного складання ЗНО, але й поглиблений рівень знань з обраної дисципліни.


Оксана Багацька,
керівник консультаційно-підготовчих курсів

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook