Факультет ветеринарної медицини: організація дистанційного навчання студентів з використанням платформи Elearn - першочергове питання порядку денного

2 жовтня 2020 року
     Дистанційна форма навчання передбачає виконання студентами практичної частини навчального плану та прослуховування лекцій онлайн. Зважаючи на умови, в яких відбувається навчання, опрацювання навчального матеріалу дисциплін, які викладаються, мають свої особливості та труднощі. В першу чергу це стосується першокурсників, які, не адаптувавшись до навчальних аудиторій, можливо, не до кінця познайомившись з одногрупниками/однокурсниками та викладачами, змушені розпочинати свій перший навчальний рік в університеті нестандартно, а фактично - дистанційно, як це відбувається при заочній формі навчання.

     Розуміючи всі складноші, з якими доведеться зіштовхнутися ще вчорашнім абітурієнтам, а нині - студентам-першокурсникам, керівництво факультету ветеринарної медицини оперативно відреагувало на цей виклик, організувавши студентам серію настановчих зборів, на яких у порядку денному декан факультету Микола Цвіліховський, заступники декана Василь Данілов та Сергій Деркач, окрім питань навчальної роботи, виховного процесу, також підняли питання стосовно організації дистанційного начання, зокрема з використанням платформи Elearn.

     Відповідальний на факультеті за впровадження інформаційно-комунікаційних технологій Юрій Харкевич поцікавився у першокурсників, чи знають вони, де висвітлені їхні логіни та паролі для входу на навчальну платформу Elearn, ознайомив з порядком першого входу на портал та принципом організації дистанційного навчання за допомогою даної платформи. Юрій Олександрович також наголосив на тому, як потрібно діяти у випадку виникнення тих чи інших проблем при реєстрації на порталі чи зарахуванні на електронні навчальні курси. Не оминув доповідач і питання доброчесності студентів при роботі на порталі.

     Після виступу Юрія Олександровича студенти задали йому велику кількість питань, левова частка яких стосувалася проблем з реєстрацією на порталі: неотримання на вказану скриньку листа з підтвердженням реєстрації, необхідність повторної реєстрації при першій вдалій спробі, частих повідомлень про помилку в системі при намаганні зареєструватися. Жодне задане питання не залишилось без відповіді.

     Юрій Олександрович зауважив, що питання, підняті студентами, досить актуальні та пов'язані переважно з неспроможністю порталу одночасно обробити запити всіх охочих зареєструватися в системі, через що і виникають дані проблеми. Він закликав студентів не панікувати, а віднестися до цього з розумінням та терпінням. Було зазначено, що при підтвердженні електронної скриньки не варто робити кілька запитів підряд, оскільки сервер скриньки розпізнає ці запити, як спам, що унеможливить надсилання системою листа з підтвердженням реєстрації.

     Також було наголошено на коректності введення логіну при вході на портал: рекомендовано вводити логін з клавіатури та уникати його копіювання з деінде, щоб попередити потрапляння в логін пробілу. Було акцентовано увагу студентів на виборі паролю для входу в систему: він має бути простим та легко запам'ятовуватися, щоб в подальшому не виникало проблем з його відновленням у випадку, коли пароль неможливо згадати. Окрема тема виступу стосувалася зарахування викладачами студентів на електронні навчальні курси, зокрема, як діяти, якщо пошук студента за прізвищем не дав результату. Також Юрієм Олександровичем та студентами були підняті і інші питання функціонування навчального порталу: пристрої, з яких варто реєструватися; браузери, які найкраще підходять для роботи з порталом та ін. Зокрема, було задане досить актуальне питання щодо додаткових програм, які можуть студенти використовувати при дистанційному навчанні. У даному конкретному питанні йшлося про програму Moodle, яку іноді студенти використовують як альтернативу платформі elearn.nubip.edu.ua. Юрій Олександрович наголосив, що можливо використовувати усі доступні засоби навчання, але університет несе відповідальність за коректну роботу і збереження даних користувачів лише тієї системи, яку офіційно декларує.

     Вцілому настановчі збори студентів-першокурсників факультету ветеринарної медицини пройшли плідно. Студенти ознайомилися з особливостями навчального та виховного процесів на факультеті та ввійшли в курс реалізації дистанційного навчання, яке для них забариться недовго.

Юрій Харкевич

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook