Ірпінський академічний ліцей НУБіП отримав свого керівника

12 серпня 2020 року
     11 серпня відбулося засідання комісії, що підбила підсумки конкурсу на посаду керівника Ірпінського академічного ліцею Національного університету біоресурсів і природокористування України. Нагадаємо, заклад, робота якого стартувала 1 вересня минулого року, створений Ірпінською міською радою за підтримки ректора Станіслава Ніколаєнка та вченої ради університету.

     До програми конкурсу було включено письмовий іспит на знання законодавства та вміння вирішувати ситуативні завдання, презентація бачення подальшого розвитку закладу. Авторитетна комісія, у складі якої працювали депутати Ірпінської міської ради, очільник Ірпінського управління освіти і науки Олег Білорус, інші представники управління, науково-методичного центру, кращі директори шкіл регіону, представник університету, уважно перевірили виконання усіх завдань і обрали переможця конкурсу.

     Переконливу перемогу в конкурсі здобула виконуюча обов’язки директора ліцею Світлана Березинець. Знаково, що її презентація подальшого розвитку Ірпінського академічного ліцею НУБіП проходила під гаслом: «ПЛІДНА ВЗАЄМОДІЯ ТРІАДИ «ЛІЦЕЙ-КОЛЕДЖ-УНІВЕРСИТЕТ». Саме такий підхід вигідно вирізняє та робить впізнаним заклад у регіоні. Користуючись нагодою, ми поспілкувалися із Світланою Костянтинівною щодо її бачення перспектив ліцею.

     Нашому Ліцею лише один рік, але сьогодні з впевненістю можемо стверджувати: Ірпінський академічний ліцей Національного університету біоресурсів і природокористування України Ірпінської міської ради Київської області – це сучасний багатопрофільний заклад середньої освіти, який згуртовує дітей, розвиває й вдосконалює здібності, обдарування, творчі нахили, виховує лідерів, розпочала розмову новообраний директор ліцею. Ліцей – це команда висококваліфікованих педагогів, обдарованих, допитливих учнів, небайдужих батьків та наших партнерів: Національного університету біоресурсів та природокористування України й відокремленого підрозділу НУБіП України «Ірпінського економічного коледжу».
     Співпраця з коледжем і університетом – це вимога часу, яка ніколи не зменшується. Стратегічне завдання нашої взаємодії – забезпечити умови надання якісної сучасної освіти на основі принципів партнерства.

     Нова українська школа вчить дитину бути особистістю, працювати у команді, бажати експериментувати, не боятися. Це нове покоління, і вчитель має бути не для того, щоб писати на дошці, а щоб підказати, скерувати туди, де дитина зможе себе реалізувати.
     Безсумнівно, співучителювання – це нові можливості для усіх учасників освітнього процесу. Прикладом такої співпраці є проведення протягом року уроків хімії учителем ліцею Несміян Тетяною Анатоліївною та викладачем циклової комісії маркетингу і торгівлі Ірпінського економічного коледжу Поцелуйко Миколою Петровичем на базі лабораторії «Дослідження якості продуктів харчування». Такі заняття сприяють формуванню в учнівської молоді сучасних уявлень про навколишній світ, аналітичний стиль мислення, наочно демонструють тісний зв’язок науки з життям та мотивують до пізнання. Щиро дякуємо адміністрації коледжу за надану таку можливість.
     Партнерські уроки з предметів Економіка та Фінансова грамотність практикують учитель ліцею, кандидат економічних наук Точиліна Ірина Валентинівна та викладачі коледжу Іванова Світлана Миколаївна та Чайка Лілія Вікторівна. Під час інформаційно-пізнавального уроку з використанням інтерактивного сервісу Kahoot ліцеїсти мали можливість перевірити свій рівень фінансової грамотності, стали учасниками гри-вікторини та отримали практичні навички з теми «Фінансова складова запозичень».
     Викладачі циклової комісії фінансово-економічних та облікових дисциплін коледжу проводили цілу низку цікавих, змістовних заходів. Серед них – тренінги та гра-вікторина «Економічна абетка». Різноманітні завдання на кмітливість, розв’язування нестандартних ситуацій, тест-вікторини, ребуси сприяли розвиткові математичної компетентності ліцеїстів, знайомили з економічними поняттями. А завідувачка лабораторії «Торговельно-технічного обладнання» коледжу Ковтун Олена Петрівна провела надзвичайно цікавий майстер-клас «Принципи роботи контрольно-касових апаратів».

     Прикладом творчої співпраці, педагогічного партнерства викладачів англійської мови ліцею Хромчак Наталії Володимирівни та коледжу Івкової Наталії Миколаївни стало заняття з англійської мови, що відбулося напередодні Дня Святого Валентина для студентів групи 103 та учнів 10-Б класу. Юнаки та дівчата мали можливість розвинути свою комунікативну компетентність, познайомитися з історією свята, взяти активну участь у конкурсах, виготовленні «валентинок», спілкуванні. Окрім співучителювання, такі заходи є яскравим прикладом учнівського партнерства.

     У співпраці з коледжем і університетом було започатковано профорієнтаційний проєкт, що дасть можливість нашим ліцеїстам здійснювати безперервну освіту. З цією метою протягом навчального року в ліцеї активно діяли наукові гуртки, що стали результативним прикладом ефективної взаємодії науковців НУБіП України та вчителів ліцею.

     Протягом року плідно працювали наступні наукові гуртки:

  1. «ІНОЗЕМНА ФІЛОЛОГІЯ» (керівник: Нікольська Ніна Вікторівна, доцент кафедри романо-германських мов і перекладу).
  2. «ОСНОВИ ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ» (керівники: Буряк Руслан Іванович, доктор економічних наук, завідувач кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі та Рябчик Алла Володимирівна, доцент кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі, кандидат економічних наук).
  3. «БІОТЕХНОЛОГІЯ, ЕКОЛОГІЯ» (керівник: Любова Оксана Володимирівна, доцент кафедри молекулярної біології, мікробіології та біобезпеки).
  4. «ОСНОВИ ПРОГРАМУВАННЯ ТА ІТ» (керівник: Міловідов Юрій Олегович, старший викладач кафедри комп’ютерних наук НУБіП України).

     Кожна зустріч наших ліцеїстів з науковцями університету була змістовною, цікавою та незабутньою!
     Наш Ліцей – перший в Ірпінському регіоні тип закладу загальної середньої освіти в системі університетської освіти. Передбачається рання професійна орієнтація учнів, вибір майбутньої професії та розвиток відповідних нахилів ще в стінах Ліцею.

     Значною частиною профорієнтаційного проєкту є проведення занять в університеті та коледжі, зустрічі зі студентами, професорсько-викладацьким складом. Для учнів 10 та 11 класів Ліцею проводились практичні заняття у сучасних навчальних лабораторіях факультету інформаційних технологій НУБіП України, де ліцеїсти змогли відчути себе не просто гостями, а справжніми студентами, відвідуючи аудиторії, в яких у цей час проходили навчальні заняття майбутніх ІТ-фахівців. Наші ліцеїсти пройшли майстер-класи за такими темами: «Телеграм боти», «Веб-анімація», «Інтернет речей».

  

    Під час одного з візитів до університету ліцеїстам гуманітарно-правового напряму провели демонстраційні заняття на гуманітарно-педагогічному факультеті. Завідувач кафедри педагогіки, доктор педагогічних наук Сопівник Руслан Васильович розповів про переваги та особливості навчання на факультеті, про наукові досягнення, участь студентів у наукових дослідженнях.

     Завдяки спільним зусиллям Ірпінського академічного ліцею, Ірпінського економічного коледжу та Національного університету біоресурсів та природокористування України ми змогли реалізувати освітні програми з профільних предметів.
     У співпраці школи та ВНЗ є спільна мета – освіта та виховання майбутнього покоління, яку намагаються вирішити усі зацікавлені особи та заклади. Ми бачимо великі можливості співпраці не лише на рівні установ, а і на рівні людського капіталу, що є як в ліцеї, так і в коледжі, і в університеті – закінчує розмову Світлана Березинець.

     Щиро вітаємо Світлану Костянтинівну із здобутою перемогою в конкурсі, бажаємо досягти нових звершень тепер вже на посаді директорки Ірпінського академічного ліцею НУБіП України!

Розмову провів Олег Єресько
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook