Факультет землевпорядкування долучився до реалізації програми з підготовки операторів БПЛА для учасників АТО

27 липня 2020 року

Факультет землевпорядкування НУБіП України на волонтерських засадах долучився до програми підготовки операторів безпілотних літальних апаратів (БПЛА), що організована ННІ неперервної освіти НАУ для 10 учасників АТО. Колеги з авіаційного університету звернулися до нас з проханням провести для слухачів практичні кейси з виконання фотозйомки та обробки отриманих матеріалів. Безумовно, ми віднеслися до цього з розумінням. Адже слухачі особливі, кожен з них має свою життєву історію, усі вони, після звільнення з військової служби на Сході України, зіштовхнулися з певними труднощами та не завжди із порозумінням у суспільстві, як-то проблеми із соціалізацією, працевлаштуванням тощо.

Тож для проведення тренінгу доцентом кафедри геодезії та картографії Олександром Шевченком, за допомогою інформаційної платформи ZOOM, подано слухачам пізнавальний матеріал. У ньому розглянули переваги і недоліки використання БПЛА; їхню класифікацію і характеристику; способи отримання даних та їхньої обробки тощо. Оператор БПЛА наразі є актуальною, затребуваною і перспективною професією. Тому курс орієнтований на фахівців, виробничі обов'язки яких пов'язані з управлінням та експлуатацією БПЛА. Ця техніка застосовуються не лише у військовій справі, а й для розв’язання широкого кола завдань, виконання яких пілотованими літальними апаратами з різних причин недоцільно. Такими завданнями є: моніторингові дослідження повітряного простору, земної й водної поверхонь; створення планово-картографічних матеріалів; екологічний контроль; вивчення лісових масивів; оцінювання стану надзвичайних ситуацій; спостереження за посівами; інспектування будівництва; контроль рибного промислу; польова логістика (трансфер запчастин, акумуляторних батарей, боєприпасів, медикаментів тощо); художнє фотографування та багато іншого.


Після теорії перейшли до практики. З дотриманням вимог адаптивного карантину провели практичні заняття. Здійснили фото та відеозйомки, фотографування території в автоматичному режимі (аерофотознімання) та обробку відзнятого матеріалу.

По завершенню курсу слухачі володітимуть необхідними компетентостями і вміннями з використання БПЛА. Вони зможуть відправляти техніку в автоматичний політ і повертати її з відзнятою інформацією, вмітимуть обробляти отримані дані за допомогою спеціального програмного забезпечення, що дозволятиме застосовувати їх у відповідних галузях.

Тарас Євсюков,
декан факультету землевпорядкування

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook