Навчальна практика: нові знання, вміння, навички

4 липня 2020 року

Закінчилась навчальна практика з геоінформаційних технологій для студентів 3 курсу факультету землевпорядкування (Спеціалізація 3). Набуті під час вивчення дисципліни теоретичні знання та практичні навички отримали подальший розвиток не тільки у здобутті нових фахових вмінь, але й сприяли розвитку творчих можливостей у створенні власних наукових доробків.

Виконання програми навчальної практики, як і засвоєння матеріалу самої дисципліни, сприяє формуванню у студентів тих знань, які призначені для широкого впровадження в практику методів і засобів роботи з різнорідними просторово-часовими даними. Виконання програми практики вимагає знань не лише з геоінформатики, але й з інформаційних технологій, топографії, геодезії, геоінформаційних систем і баз даних, цифрового тематичного картографування, якості грунтів, екології. А ще потрібне розуміння і власне бачення такої системи як база знань (Knowledge base). 
База знань – технологія, застосовувана для зберігання складної структурованої й неструктурованої інформації, що використовується комп’ютерною системою. Система керування базою знань забезпечує представлення й оброблення моделі, що за своєю складністю зіставна з моделлю, використовуваною нашою свідомістю. Такий параметр як якість накопичених знань, є одним з найважливіших, а також релевантність та новизна інформації. Робота із системами пошуку інформації в базах знань відповідно до поставленої проблематики – одне з  важливих завдань навчальної практики. Цікавими й досить складними були наукові проблеми, представлені кожному студенту індивідуально.  Студенти з англомовної групи виконували завдання англійською мовою.
Перший етап роботи з базами знань студенти пройшли на високому рівні. Навіть, здавалось, опанування такої знайомої тематики як геоінформаційне картографування, включає не лише використання інструментів ГІС для створення картографічних творів, але й пошук даних у базах, їх аналіз та розроблення бази знань для вирішення картографічних задач певної галузі.
Одні з найкращих звітів передбачали тематики, пов’язані з актуальними проблемами використання даних БПЛА в землеустрої; отримання та оброблення даних на основі різних багатоспектральних камер; технології сучасного цифрового землеробства, Розумне землеробство (Smart farming); Сільське господарство 4.0; передбачувальна аналітика та Інтернет речей (IoT), інші.
Отримані знання і вміння будуть необхідними  для вивчення ряду нових дисциплін, які передбачають використання геопросторових даних, а одержані навички сприятимуть практичному розробленню бази знань і бази геопросторових  даних (БГД) на другому етапі опанування технологічних дисциплін з ГІС і БГД.

Вітаємо з успішним захистом звітів! Бажаємо нових досягнень і гарних канікул!

 

Світлана Кохан

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook