Аналітична довідка ООН щодо земельної реформи: на шляху до сталого розвитку

2 липня 2020 року
    30 червня 2020 року у онлайн-режимі за ініціативою Постійного представника ООН в Україні пані Оснат Лубрані відбулася презентація підготовленої експертами ООН та ФАО аналітичної довідки щодо земельної реформи.

    Як відзначила пані Лубрані у своєму вступному слові, земельна реформа у поєднанні з наданням підтримки дрібним фермерам, має основоположне значення для зниження рівня бідності, запровадження цільових програм соціальної допомоги малозабезпеченим та підвищення стійкості соціально незахищених верств населення. Допомога дрібним фермерам збільшує доступність збалансованого харчування для місцевого споживання та покращує стійкість систем виробництва. Динамічний аграрний сектор розширює економічні можливості жінок і тим самим сприяє забезпеченню ґендерної рівності та розширення прав і можливостей усіх жінок та дівчат, він сприяє поступальному, всеохоплюючому та сталому економічному зростанню, повній і продуктивній зайнятості та гідній праці для всіх, особливо молоді.

    Покращення землекористування, підтримка дрібних фермерів та сприяння вирощуванню цінних культур допомагають у забезпеченні захисту, відновлення та сприяння сталому використанню наземних екосистем. Заплановані інституційні реформи та зусилля з розбудови потенціалу сприяють покращенню доступу до правосуддя і створенню ефективних, підзвітних та заснованих на широкій участі інституцій на всіх рівнях. Відзначалась важливість провадження «Добровільних керівних принципів відповідального управління володінням і користуванням земельними, рибними і лісовими ресурсами», що були розроблені ФАО ООН.

    До участі у обговоренні документу були запрошені заступник Міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко, провідний економіст Групи Світового банку Клаус Дайнінгер, офіцер з питань землекористування з питань продовольства та сільського господарства ФАО Мортен Хартвігсен, завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України Андрій Мартин, віце-президент компанії AgroGeneration Владислава Рутицька та дослідник ННЦ «Інститут аграрної економіки» Олена Ковальова.

    Практично всі виступаючі відзначали комплексний характер земельної реформи, що потребує не одного лише ухвалення законодавства про обіг сільськогосподарських земель, але й більш широкого пакету законодавчих актів. Створення функціонуючого ринку землі має передусім приносити користь землевласникам, дрібним фермерам та місцевим громадам. Дрібні землевласники та фермерські господарства повинні забезпечуватися підтримкою за допомогою цільових та прозоро керованих інструментів фінансування, включаючи державну підтримку, доступ до кредитування та часткових кредитних гарантій. Механізми консолідації земель необхідні для запобігання фрагментації земель та сприяння розвитку власників дрібних домогосподарств в комерційно життєздатні ферми.

    Андрій Мартин у своєму виступі відзначив принципову важливість проведення земельної децентралізації, що повинна передбачати як надання можливості громадам здійснювати повноцінне управління публічними землями в межах своєї території, так і здійснювати просторове планування. При цьому важливою віхою є ухвалення парламентом законопроект «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель» (№ 2280 від 17.10.2019) передбачає справжню революцію у проведенні землеустрою та складанні містобудівної документації. Зокрема, запроваджується новий вид планувальної документації на місцевому рівні — комплексний план просторового розвитку території територіальної громади, що визначатиме планувальну організацію, функціональне призначення території, основні принципи і напрями формування єдиної системи громадського обслуговування населення, дорожньої мережі, інженерно-транспортної інфраструктури, інженерної підготовки і благоустрою, цивільного захисту території та населення від небезпечних природних і техногенних процесів, охорони земель та інших компонентів навколишнього природного середовища, формування екомережі, охорони і збереження культурної спадщини та традиційного характеру середовища населених пунктів, а також послідовність реалізації рішень, у тому числі етапність освоєння території.

    Із повним відео презентації та дискусії можна ознайомитись на сторінці Представництва ООН в Україні у Facebook: https://www.facebook.com/watch/live/?v=272574294083729

    Із текстом аналітичної записки можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3dKZu2W


Доцент кафедри землевпорядного проектування,
Людмила Гунько 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook