Робочі будні кафедри аквакультури: працюємо в режимі карантину

2 квітня 2020 року

   У другому семестрі 2019-2020 навчального року кафедра аквакультури забезпечує викладання 7-ми дисциплін студентам факультету тваринництва та водних біоресурсів, які навчаються за спеціальностями 207 - водні біоресурси та аквакультура (далі скорочено – ВБА) - 6 дисциплін та 204 - технологія виробництва та переробки продукції тваринництва - 1 дисципліна.
  З урахуванням вимог сьогодення викладачі кафедри проводять навчальний процес у дистанційному режимі, користуючись при цьому сертифікованими курсами дисциплін, розміщеними на платформі Moodle на навчальному порталі університету.
   Необхідно зауважити, що з перших днів початку карантину відмічалася певна пасивність студентів щодо дистанційного навчання. Очікувано більш активними виявилися студенти з високою успішністю.
    Решту учнів довелося долучати до навчання у різні способи. Так, викладачі кафедри, самі або через кураторів студентських груп, телефонували тим із студентів, хто не проявляв активності на навчальному порталі. Також, для живого спілкування з учнями, крім основного порталу – nubip.elearn.edu.ua, всі викладачі користуються популярними у сучасної молоді меседжерами та мобільними додатками для обміну повідомленнями в мережі Інтернет: Viber, Telegram, WatsApp. Для кожного курсу дисципліни у Viber або у Telegram було створено спеціалізовані чат-групи «Акваеліта», «Іхтіопатологія – 2 СТН», «АПВ/АШВ 4 курс» та інші, які значно розширили можливості спілкування як з викладачами, так і з одногрупниками.


   Користуючися мобільними додатками для спілкування, викладачі оперативно доносять завдання студентам на конкретний період, акцентують їхню увагу на ключових моментах теоретичного матеріалу, дають посилання на джерела додаткової інформації, ведуть активний діалог та консультують студентів в онлайн-режимі. Така форма спілкування стає у нагоді, коли в сільській місцевості, де проживає частина студентів, доступ до мережі Інтернет недостатньо надійний, що ускладнює користування навчальним порталом.


   Протягом другого тижня навчання у дистанційному форматі більшість викладачів констатують зростання активності студентів. Якщо за підсумками першого тижня середній рівень відвідуваності студентами навчального порталу коливався у межах від 40 до 50%, залежно від дисципліни, то сьогодні цей показник зріс до 75-80%. Все більше студентів розпочали не лише вивчати теоретичний матеріал, але і здавати та захищати лабораторні роботи, складати модульні тести.
   Викладачі дисципліни «Аквакультура природних водойм» запропонували своїм студентам нову форму навчання - перегляд за посиланням в Інтернет англомовних фільмів із технологічним змістом або таких, що присвячені вирішенню загальних проблем аквакультури, забезпеченню ефективності ведення рибного бізнесу. Судячи з активності студентів, число відповідей від яких перевищило відповіді на стандартні завдання з дисципліни, така форма навчання їм сподобалася. Ще один бонус, який отримують студенти, крім ознайомлення із світовим досвідом у сфері аквакультури - це можливість покращити підготовку з іноземної мови, працюючи над перекладом цікавого матеріалу пізнавального змісту.
   Крім забезпечення навчального процесу, на кафедрі виконуються інші види робіт, запланованих на період карантину. Так, у дистанційному режимі відбувається підготовка студентів до 2 етапу Всеукраїнської студентської Олімпіади з водних біоресурсів та аквакультури. Учасник Олімпіади, студент 3 курсу ВБА Сергій Кайстро перебуває у постійному контакті з доцентами кафедри аквакультури Василем Коваленком і Вадимом Марценюком, які допомагають йому проходити теоретичну підготовку з дисципліни «Розведення і селекція риб».
  Інтенсивно працюють над методичним забезпеченням навчальних дисциплін кафедри аквакультури професор Надія Вовк, доценти Антоніна Андрющенко, Василь Коваленко, Вадим Марценюк, Руслан та Ірина Кононенки, асистент Дмитро Шарило. Професор Віталій Бех, який нещодавно приєднався до дружнього колективу кафедри, розпочав опановувати і наповнювати сучасними матеріалами дисципліну магістерського рівня підготовки: «Технології індустріального рибництва».
  Карантин не став на заваді науковим дослідженням кафедри аквакультури. Так, аспіранти кафедри Надія Поліщук і Богдан Коваленко під керівництвом доцента Василя Коваленка і асистента кафедри Дмитра Шарила проводять дослідження з використання кормових добавок для годівлі кларієвого сома в умовах установки замкнутого водопостачання.
   Доцент Василь Коваленко, асистент Дмитром Шарило і студент Сергієм Кайстро підготували і подали до публікації у Науковому віснику НУБіП України статтю за результатами дослідження, проведеного в рамках роботи студентського наукового гуртка «Рибництва». Професор Віталій Бех готує доповідь на тему «Стратегічні основи реформування рибної галузі України» до виступу на науковій конференції мережі аквакультурних центрів Центральної та Східної Європи (NACEE).
   Тривають весняні польові роботи на виробничих об’єктах навчально-науково-виробничої лабораторії рибництва у смт. Немішаєве. Проведено зариблення вирощувального ставу 2-го порядку посадковим матеріалом рослиноїдних риб, проводиться підготовка до інкубаційної кампанії з відтворення стерляді.


   Загалом колектив кафедри аквакультури налаштований використати можливості та мінімізувати обмеження карантинного періоду з тим, щоби пройти це випробування достойно і з максимальною ефективністю у своїй роботі.

Надія Вовк,

завідувач кафедри аквакультури

Василь Коваленко,

доцент кафедри аквакультури

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook