Для культури немає дистанцій, або як кафедра культурології проводить дистанційне навчання

31 березня 2020 року
     Те, що для культури немає кордонів, – факт беззаперечний. Більше того, культура вміло їх долає, проникаючи у кожен куточок світу, даруючи насолоду кожній людській душі. Саме тому культурі, її вивченню, підтримці і розвитку приділяється така велика увага в нашому університеті. Та не завжди так стається, як бажається. Лише недавно «коронували» Красуню та Містера НУБіП, лише відбулося жеребкування учасників Міжнародного фестивалю «Голосіївська весна-2020» і вони почали готувати свої програми, як непроханий гість – СOVID-19 – примусив усіх заради своєї безпеки і безпеки ближніх сховатися у домівках і працювати дистанційно. На дистанційне навчання перейшла і кафедра культурології.

     Дисципліною за вибором університету, яку вивчають студенти майже усіх ННІ та факультетів, є етнокультурологія. На навчальному порталі НУБіП цей курс детально розроблений.

 

     Першими активно включились у цю роботу студенти напряму підготовки «Програмна інженерія» та студенти напряму підготовки «Соціальна робота» (доц. Сидоренко І.Г.).

 

     Студенти знайомляться з матеріалом, виконують самостійні роботи, пишуть есе за заданими темами.

 

     Але етнокультурологія – дисципліна, яку нелегко вивчити, лише користуючись електронним курсом. тому у студентів завжди виникає безліч запитань, тому для консультацій і додаткової роботи зазвичай використовють і електронну почту, і групи у Viberі. Цим активно користуються студенти спеціальності «Міжнародні відносини», «ТВППТ», «СПГ».

 

     Свої особливості має і курс "Сімейно-побутова культура та домашня економіка", яку вивчають студенти-першокурсники гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «соціальна робота» (доц. Пузиренко Я.В.). Зараз триває робота над змістовим модулем «Декоративна флористика», що досить добре адаптований до дистанційної форми роботи і передбачає, крім теоретичного опрацювання матеріалу та виконання практичних робіт, також виконання творчих завдань.
     Студентка Валентина Опанасенко зазначає, що її батьки також навчалися у НУБіП, батько дуже сумував за дубом біля першого корпусу, тому безмежно зрадів, коли побачив той дуб, привізши доньку подавати документи на вступ. Ось таким виявився дуб у Валі:

     А ще, вивчаючи декоративну флористику, студенти «готують» святкові букети до дня народження народного артиста України професора кафедри культурології Вадима Дмитровича Крищенка, 85-річчя якого ми відзначатимемо 1 квітня:

     А от на факультеті харчових технологій і управління якістю продукції АПК доц. Мисюра Т.М. викладає «смачну» дисципліну – етику та культуру харчування. Тож не дивно, що, окрім звичних завдань, студенти вчаться готувати і подавати національні страви і представляють свої роботи на розсуд викладача:

  

     За умов дистанційного навчання складніше виявилося учасникам творчих студій і колективів кафедри культурології. Кожен юний артист розуміє: щоб не загубити свій талант, займатися треба постійно. Але як це робити, якщо поруч немає наставника-професіонала? І основним тут виявляється слово «професіонал». Професор кафедри культурології народна артистка України Наталія Шелепницька, доцент Ірина Войтюк, старший викладач Сергій Дудко успішно проводять індивідуальні відеоуроки:

     А от доцент кафедри заслужений артист України Віктор Кавун записав цикл відеоуроків зі своєю ученицею Владою Чайкою і її прикладом показує, як правильно працювати з голосом.

 

     Віктор Миколайович уже жартує, що під час карантину його спів слухають сусіди, тож якщо незабаром у новинах з᾽явиться повідомлення, що в Києві, як і в Італії, артисти виходять на балкони, щоб творчістю дарувати насолоду навколишнім, знайте: це наші!
     Продовжують заняття в дистанційному режимі і аматори народного театру «Березіль». Керівник театру старший викладач Наталія Тітенко пропонує своїм вихованцям рости і рівнятися на студентів професійних навчальних закладів:

 

     Дистанційно займаються і учасники хореографічних студій. Щоправда, їм доводиться складніше, але у формі себе тримають: старший викладач Сауріна О.І. стежить!

     Що ж… нелегко зараз усім, але пам᾽ятаймо: краса врятує світ! А краса, беззаперечно, – на кафедрі культурології!

Ірина Майданюк,
завідувачка кафедри культурології

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook