Викладачі кафедри фінансів взяли участь у обговоренні дорожньої карти розвитку та фінансування фермерства

18 лютого 2020 року
     Викладачі кафедри фінансів Надія Давиденко, Аліна Буряк, Галина Скрипник та магістри-фінансисти взяли участь у круглому столі «Дорожня карта розвитку та фінансування фермерства: від дотацій до дешевих кредитів», який пройшов в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ».

     Метою заходу, організаторами якого виступили «Укрмілкінвест», Українська Кооперативна Федерація та кластер «Натуральне молоко», був аналіз урядових постанов та програм для розвитку фермерських господарств, дешеві кредити та грандові програми для фермерів, а також можливості міжнародної співпраці у сфері сільського господарства.
     Актуальна тема зібрала представників влади, зокрема Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, донорських та міжнародних організацій, освітян, фермерів, інноваторів, кооператорів, та студентську молодь.

     Під час дискусії піднімалися найболючіші для України питання розвитку та підтримки малого та середнього бізнесу. Зокрема, президент «Української кооперативної федерації» Михайло Корилкевич заявив: за матеріалами Міжнародної фінансової корпорації Україна має одну з найменших у світі собівартість з виробництва молока – завдяки кліматичним зонам, якості землі, географічному положенню, але останніми роками країна зменшує виробництво і переробку молока, через те, що фермери на селі не мають доступу до сучасних технологій.

     Керівник проекту «Сімейні молочні ферми» Сергій Чернієнко зазначив, що розвиток і підтримка сімейного фермерства є запорукою відновлення та розвитку сільської кооперації, сприянню зайнятості населення та розбудови сільських територій. Та підкреслив: на сьогодні в Україні вже відкрито 23 сімейні молочні ферми і подано ще близько 400 заявок на відкриття. У разі успішної реалізації проекту за 3-5 років держава отримає «вибух» економіки на селі.
     Важливі питання сировинної складової агросектору підняла екс-міністр аграрної політики України Ольга Трофімцева. Вона торкнулася потрреби негайного переходу від сировинної до виробничої складової аграрної сфери.

     Про необхідність державної підтримки малого підприємництва в Україні говорили запрошені до дискусії представники сімейного фермерства. Зокрема, власник сімейної ферми у Закарпатській області – про необхідність фінансування племінної худоби, що дасть можливість у рази підвищити продуктивність.

     До обговорення долучилася і завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко, яка зазначила важливість підвищення фінансової грамотності серед фермерів, так як для більшості ведення обліку та звітності є проблемним, складання власного бюджету, можливості отримання інформації про урядові програми, гранди. Також, вона запропонувала надання консультаційної допомоги для фермерів зі складання бізнес-планів, заявок на отримання кредитів і зазначила, що окремі викладачі кафедри мають більше 20 років практичного досвіду та готові до співпраці з малим та середнім бізнесом.

     Під час дискусій учасники обговорили питання можливості міжнародної співпраці у сфері сільського господарства та винесли пропозиції щодо розвитку сімейних ферм та фермерський господарств на найближчу перспективу.

 

Надія Мрачковська,
доцент кафедри фінансів

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook