Обговорюємо процес проходження акредитації освітніх програм за нових умов

24 січня 2020 року
     23 січня за ініціативи проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші відбулася робоча зустріч учасників процесу акредитації освітніх програм. Метою зустрічі було обговорення першого досвіду акредитації освітніх програм, взаємодії між усіма суб’єктами процесу акредитації, їх повнішого розуміння чинних вимог і процедур та забезпечення якості вищої освіти.

     Законом України “Про вищу освіту” 2014 року передбачено створення незалежного постійно діючого колегіального органу – рушійної сили забезпечення якості вищої освіти, місією якого стати каталізатором позитивних змін у вищій освіті та формування культури її якості. Таким органом стало Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, яке офіційно розпочало свою діяльність наприкінці лютого 2019 року.
     Основні засади та порядок проведення акредитації освітніх програм задекларовані в Положенні про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, затвердженого наказом МОН № 977 від 11.07.2019. Обов’язковими умовами для акредитації є відповідність освітньої програми та освітньої діяльності закладу вищої освіти за цією освітньою програмою Критеріям оцінювання якості освітньої програми, які є додатком до Положення.

     Першими за новими вимогами в Національному університеті біоресурсів і природокористування України було акредитовано освітньо-професійні програми другого магістерського рівня 121 Інженерія програмного забезпечення та 123 Компютерна інженерія. Досвідом проходження всіх етапів акредитаційного процесу з присутніми ділилась заступник декана факультету інформаційних технологій Наталія Клименко. Також від факультету виступив Олексій Ткаченко, який є одночасно і гарантом акредитованої освітньої програми, і сертифікованим експертом, котрий очолював експертну групу на виїзді до іншого закладу вищої освіти.

     Надзвичайно цікавою була доповідь Романа Василишина, заступника голови галузевої експертної ради (ГЕР) Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти з галузі знань 20 «Аграрні науки і продовольство», директора НДІ лісівництва та декоративного садівництва НУБіП України стосовно особливостей акредитації освітніх програм. Роман Дмитрович зупинився на сучасній парадигмі забезпечення якості вищої освіти та ролі гаранта в цьому процесі, а також нових підходах в оцінюванні відповідності освітніх програм за кожним із критеріїв.
     Власним досвідом роботи виїзних експертних груп поділилися із присутніми Наталія Кос, сертифікований експерт із спеціальності 204 – Технології виробництва та переробки продукції тваринництва, доцент кафедри технологій виробництва молока та м’яса, а також Єлизавета Артемчук, сертифікований експерт-здобувач за спеціальністю 291 – Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії.

     Тривалість зустрічі та жваве обговорення довело нагальну потребу проведення семінару присвяченому питанню акредитації для можливості у ширшому колі учасників цього процесу більш масштабного обговорення ідей підтвердження високої якості освітнього процесу в університеті та шляхів його покращення.

     Семінар з питань акредитації освітніх програм попередньо запланований на 29 січня 2020 року на 1400. Місце проведення: 309 ауд. 3 навч. корпусу. Запрошуються гаранти освітніх програм усіх рівнів вищої освіти.

     Задля забезпечення наявності кваліфікованих експертів зі всіх спеціальностей Національне агенство оголосило конкурсний донабір експертів зі всіх спеціальностей. Заявки-анкети приймаються з 13 січня до 9 лютого 2020 року https://naqa.gov.ua/2020/01/4818/. В НУБіП України вже понад 50 науково-педагогічних працівників та здобувачів проходять відповідні тренінги, частина з яких успішно сертифікувались.

Олена Колеснікова,
заступник начальника навчального
відділу з магістерських програм

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook