Анастасія Самойлова: «Гуманітарні спеціальності найбільш затребувані на ринку праці»

28 грудня 2019 року

 Сьогодні ми поспілкувалися з ученицею Школи І-ІІІ ступенів № 108 міста Києва Анастасією Самойловою. Анастасія пояснила, чому обрала Національний університет біоресурсів і природокористування України, поділилася своїми враженнями про візит до нашого Університету.


Розкажи, будь ласка, про свої шкільні роки. І як ти обирали свою майбутню професію?

Роки навчання у школі – це для мене найцікавіший та найпозитивніший період життя. Під час вибору фаху я не послуговувалася прагматичними міркуваннями: обрала, що щиро цікавило. Гуманітарними науками я зацікавилася у старших класах школи, приймала участь в олімпіадах з англійської мови і я вирішила, що це захоплення стане моєю майбутньою професією.

Чи є у тебе улюблений предмет, викладач?

Звичайно, англійська мова для мене – предмет номер один. Я йду на уроки англійської мови із задоволенням. Дуже подобається країнознавство, правознавство, історія, філософія, зарубіжна література. У нашій школі є багато вчителів, якими я без перебільшення захоплююся. Хотілося б назвати їх імена, але це буде довго, не можу виділити когось одного. Просто хочу зазначити, що вони – справжні професіонали, розумні, цікаві, позитивні. З ними приємно спілкуватися не тільки на предметні теми. Я дуже їм дякую за все, що вони у нас вкладають .

Що, на твою думку, потрібно зробити під час навчання в Університеті, аби стати успішною людиною?

Поняття успіху досить відносне і для кожного своє. Якщо говорити узагальнено, то в університеті варто сформувати у собі низку якостей. Наприклад, стресостійкість, віра у власні сили, вміння знаходити контакт з різними людьми. Необхідно навчитися швидко приймати рішення, робити вибір, приймати відповідальність за свої вчинки. Також важливо привчити себе впевнено висловлювати власну точку зору і захищати її, але з такою ж рівносильністю приймати й поважати позицію інших людей.

Як ти дізналися про Національний університет біоресурсів і природокористування України та чому вирішила вступати саме сюди?

Цього року я закінчую школу й маю зробити вибір, від якого залежить моє майбутнє, – обрати університет. Я обрала Національний університет біоресурсів і природокористування України тому, що вважаю його одним із найперспективніших закладів для розвитку себе і своєї особистості. Нещодавно я спілкувалася з деякими студентами з цього Університету і саме вони порадили вступати саме сюди. Не довго думаючи, я вирішила завітати на День відкритих дверей гуманітарно-педагогічного факультету та поцікавитися спеціальністю «Міжнародні відносини». І я просто вражена від атмосфери. Мені сподобалося, що тут вчать лише те, що буде потрібно, а не як в багатьох інших університетах викладають багато зайвої інформації. Також ЗВО пропонує додаткові курси в різних галузях, і це – велика перевага. Я сподіваюся, що мої очікування виправдаються.

Який найголовніший критерій, яким ти керувалася, обираючи університет?

Для мене було важливо, щоб навчальний заклад був розташований неподалік та звісно великою перевагою для мене є гуртожиток від Університету.
Вибір майбутньої професії частенько викликає палкі суперечки батьків і дітей. Адже батьки впевнені, що вони краще знають життя, а діти хочуть обирати самостійно, оскільки це – їх майбутнє.

Як склалася ситуація у тебе в родині? Чи погоджуються батьки з твоїм вибором?

Звичайно, мої батьки завжди підтримують мене та ми всі переконані, що щасливе майбутнє людині гарантує лише та робота, якою подобається займатися. Усі інші критерії відбору професійного шляху видаються неважливими. Тим більше, я вважаю, що знати іноземну мову – це круто. Саме знання іноземних мов – це ключ до успіху в сучасному світі, де спілкування іноземними мовами та обробка величезних обсягів інформації набуває все більшого значення. У мене інтерес до вивчення мов традиційно великий. Я погоджуюся з виразом, що «той, хто володіє мовами, володіє світом».

Чи є у тебе девіз із яким йдеш по життю?

Звичайно. Часто повторюю саме цей вислів: «Якщо хочемо щось змінити – маємо почати з себе і своїх знань». Все у наших руках!

Перекладач чи дипломат? Ким бачиш себе у майбутньому?

Доволі ординарне питання, але багатобічне. Бачу себе мудрою, щасливою людиною, котра насолоджується кожною миттю життя. А ось саме з цим вибором професії я ще не визначилася. Але можу відверто сказати, що я дуже активна та непосидюча. І саме робота перекладача – це нові знайомства, змога поспілкуватися з цікавими та відомими людьми. Я думаю, що бути перекладачем – це постійно перебувати в епіцентрі подій, ставати очевидцем важливих заходів. А можливо так складеться моя доля, що після закінчення Університету я працюватиму у Верховній Раді помічником Президента, а згодом і Президентом, оскільки спеціальність «Міжнародні відносини», яку я обираю, досить популярна та обширна. Тому я ще думаю, де саме використати свої навички та знання іноземної мови.

Якби тобі запропонували бути перекладачем будь-якої голлівудської зірки, кого б ти обрала? І чому?

Якщо б була така можливість, то для мене була б честь співпрацювати з Вупі Голдберг. Адже це – колоритна й неординарна постать, взірець таланту, уміння, відданості, ікона стилю. Це людина з яскравою харизмою, яка досягла успіху саме завдяки шаленому таланту, адже смішити людей і сміятися над своїми недоліками, які є у кожного, – ось що значить бути справжньою особистістю.

Якою бачиш себе у майбутньому, наприклад, років через 5?

Більш за все я бачу себе дуже щасливою людиною, яка займається улюбленою справою, має багато натхнення й енергії. Вірю, що вдасться зберегти відкритість до нових ідей, любов до життя, вміння допомагати тим, хто цього потребує. Зараз мені іноді бракує оптимізму, організованості й гнучкості, отже, сподіваюсь, що через декілька років сформую в собі ці якості. Також бачу себе абсолютно самостійною дівчиною з низкою можливостей перед собою.

Дякую за розмову, Анастасіє. Нехай всі твої мрії здійснюються! Ми безмежно вдячні тобі за проявлену увагу і за те, що виділила трішечки свого дорогоцінного часу. Бажаємо успішно скласти ЗНО та насолоджуватися студентськими роками наповну!

Я Вам теж щиро дякую за бесіду!


Лілія Пилипенко,
асистент кафедри англійської мови
для технічних та агробіологічних спеціальностей

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook