Спортивний туризм в НУБіП: підбиваємо підсумки року

22 грудня 2019 року
     Як і щорічно у другу суботу грудня, туристський клуб НУБіП «Барс» зібрався на святковий вечір, присвячений підбиттю підсумків діяльності за поточний рік і обговоренню планів та заходів на наступний. 58-й рік туризм розвивається у стінах нашої альма-матер самостійно. Основною темою розмови став минулий та сучасний стан розвитку спортивного туризму в університеті.

     Привітальним словом розпочав свято голова туристського клубу, магістр другого курсу Микола Водніцький. Розповів про цьогорічні походи, участь у змаганнях та проблемах, які стоять перед товариством.

     Першим виступив випускник НУБіП 1974 року, турист, депутат Верховної Ради п’яти скликань Заєць Іван Олександрович з висвітленням проблем пасивної участі молоді у туризмі. Нині багато студентів майже постійно перебувають у соціальних мережах, не маючи часу на виїзди. У молоді між поняттям реальності та віртуальний світом поступово стираються грані. Люди стають ліниві і безініціативні.

     Мандрівки надають особистості розкритись, адже в походах людина потрапляє у нестандартні ситуації, виходить із зручної для неї зони комфорту. Емоції, обличчя друзів, що йдуть поруч, екстремальні умови або мальовничі милі краєвиди запам’ятовуються на все життя. Тому набагато краще проводити час з однодумцями на свіжому повітрі в горах, ніж сидячи на дивані зі смартфоном в руці. Так все життя можна прожити на одному «сірому» місці і не мати яскравих спогадів.
     Далі виступив випускник НУБіП 1972 року, турист, Голова Центральної маршрутно-кваліфікаційної комісії Федерації спортивного туризму України Дегтяр Михайло Андрійович. Він розповів про діяльність Федерації туризму. Українці освоюють Гімалаї, основними перешкодами є дороге спорядження та політика Непалу. Кількість походів зменшується через брак фінансування з боку держави. В Україні набирають поширення такі види туризму, як парусний, вело-, мото- та автотуризм. Для молоді пропонується перспективний напрям дозвілля - поєднання спортивного туризму та військово-патріотичного виховання.

     Потім виступив випускник НУБіП 1978 року, турист, Стаценко Микола Михайлович, який підкреслив, що має бути самоорганізація, панувати туристський дух в середовище студентів. Завдяки цьому за 5 років перебування в клубі самодіяльного туризму він встиг побувати на Кавказі, Середній Азії, в Криму, Тернопільських печерах і не тільки.
     Наступним виступив випускник НУБіП 1972 року, турист, один з фундаторів нашого клубу Довбах Володимир Андрійович, який нагадав історію розвитку туризму в Українській сільськогосподарській академії у 1961-1979-х рр. Володимир Андрійович, як учасник змагань Кубку ветеранів спортивного туризму, описав етапи змагань, зокрема, про водний сплав по р.Черемош. А також наголосив на тому, що в ті часи, коли він навчався в УСГА, вся управлінська машина академії працювала на розвиток туризму, в основному це був напрям (соціально-патріотичний) на місця воєнної слави, в честь сторіччя Леніна і т.д. І це працювало. Згодом встановили норми ГПО (готовий до праці і оборони) по туризму кожній академічній групі: похід вихідного дня протяжністю 25 км, орієнтування і т.д. Для цього була створена комісія, розроблені маршрути та інструктажі, підготовлені програми. Результат роботи був відмінний.
     Також виступив випускник НУБіП 1980 року, турист, громадський наставник та куратор клубу, доцент кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності НУБіП Стретович Олександр Анатолійович.

     Він розповів про допомогу клубу з боку керівництва Університету і ННІ неперервної освіти і туризму. Так, в 2019 році, ректор НУБіП Ніколаєнко Станіслав Миколайович виділив для клубу туристів приміщення в підвалі дев’ятого гуртожитку, а директор ННІ неперервної освіти і туризму Кулаєць Марія Михайлівна винайшла можливість забезпечити команду туристів частиною необхідного спорядження. За що ми, туристи, щиро їм вдячні.
     Олександр Анатолійович розказав та показав презентацію про велозліт у Франції цього року, а також поділився досвідом участі у велозлітах, які проводить Європейський союз велосипедного туризму (UECT https://uect.org/uk/). Поїздки організовані, дуже цікаві та захоплюючі.

     Наші студенти, учасники клубу, не гають часу дарма і теж розповіли про свої походи і змагання. Водніцькі Микола та Лариса брали участь у різних змаганнях з командою МКС. Команда туристичного клубу НУБіП в 2018 році зайняла 2 місце в Чемпіонаті Київської області зі спортивного туризму на дистанції «Велотуризму» та 2 місце в конкурсі фотографій (12-14 жовтня 2018 р. с. Снітинка, Фастівський район, Київської області.). В 2019 році студент магістр НУБіП Водніцький Микола зайняв 2 місце на Кубку України зі спортивного гірського туризму (03-06 жовтня 2019 р., м. Запоріжжя, острів Хортиця) та отримав Диплом Федерації спортивного туризму України. Також Микола розповів про свої враження від походу у Грузії.

     Студентка НУБіП, член туристського клубу Шевченко Віра на травневі свята приймала участь у велопоході по Карпатах. Стартувала група зі станції Берегове і підіймалась Синевирським перевалом, побували на озері Синевир, потім у с. Колочава, а далі у м. Хуст, де поблизу розташований знаменитий заповідник «Долина нарцисів».

     У кінці липня був ще один значний у фізичній підготовці велопохід – Сванетські гори в Грузії. Це був перший досвід перельоту з велосипедом. Старт з аеропорту Кутаїсі, далі Сатаплійський заповідник з відбитками динозаврів та величезною печерою, Мартвільський та Окатце каньйони, брали перевал Загар, потім заїхали в Ушгулі – найвисокогірніше поселення у Європі, далі в чарівну Местію і, звісно ж, на море – в Анаклію. Це був один з найважчих поки що велопоходів, адже піднімались на висоту 2600м. Гори Сванетії просто неймовірні, а грузини – одна з найгостинніших націй!

     На кінець вечора переглянули фільм про велопохід по південному Поділлю (https://www.youtube.com/watch?v=9XziNwv3zCU) організований туристами випускниками нашого університету.
     Ми раді вітати всіх, хто хоче приєднатись до нашого гурту. Слідкуйте за інформацією на сайті НУБіП або ж в нашій групі у соціальній мережі Facebook -
https://www.facebook.com/groups/367033263730244/, а також можете звертатись за телефоном +380734258214 (Віра).

Шевченко Віра,
студентка 4 курсу, ННІЛіСПГ 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook