Факультет землевпорядкування учасник пілотного проекту з інвентаризації земель новоствореної територіальної громади

29 листопада 2019, 10:13
     Факультет землевпорядкування спільно з ГО «Асоціація фахівців землеустрою України», ТОВ «КАЙЛАС А» та компанією «ABRIS Design Group» розпочали пілотний проект з інвентаризації земель Глевахівської селищної об’єднаної територіальної громади (далі – ОТГ), що розміщена на південь від столиці.

     Реалізація цього проекту стала можливою після проведеного в НУБіП круглого столу «Державна інвентаризація земель: завдання, порядок, доцільність», учасником якого був заступник голови Глевахівської ОТГ Володимир Полтавець. Саме за його ініціативи й було вирішено апробувати мейнстримні підходи до інвентаризації земель у даній ОТГ. До участі у роботі вирішили залучити й студентів – третьокурсників факультету землевпорядкування Валерія Влаєва і Богдана Кривородька, а також магістрів кафедри геодезії та картографії Євгена Лазаренка і земельного кадастру Анастасію Городничу

    Довідково: Глевахівська ОТГ створена 30 червня 2019 року. Вона об'єднана у складі Глевахівської селищної ради та Мархалівської сільської ради. Знаходиться у Васильківському районі Київської області, на Київському плато. Чисельність населення – 9834 осіб. В межах громади відсутні родовища корисних копалин, 90% території розорана та забудована. Сільське господарство приміського типу. На території ОТГ зареєстровано 164 товариства з обмеженою відповідальністю, 15 споживчих товариств, чотири садівничих товариства, 47 приватних підприємств, 10 державних підприємств у тому числі й Національної академії наук України, два фермерських господарства.

     Головною ідеєю даного проекту є розроблення інноваційної технології та алгоритму проведення робіт з інвентаризації земель модельної ОТГ та подальшого їхнього застосування на подібних ОТГ.
     Які переваги отримують замовники від інвентаризації земель? 
1) створюється повноцінна база даних про всі земельні ділянки в межах ОТГ на паперових та електронних носіях;
2) влада отримує можливість організації постійного контролю за використанням земель в ОТГ;
3) виявлення всіх землекористувачів, власників землі зі встановленням меж їх ділянок;
4) виявлення земельних ділянок, що не використовуються або використовуються нераціонально, не за цільовим призначенням.
     Повна реалізація проекту та завершення робіт планується у 2020 рр.

     Протягом останнього тижня успішно проведений перший етап проекту. Студенти факультету землевпорядкування долучитися до представників виробництва та разом виконали знімальні роботи із застосуванням безпілотних літальних апаратів компанії «ABRIS Design Group». Отримані дані також будуть корисні при підготовці наукових проектів і магістерських досліджень. А загалом фахівці та студенти відзняли майже 4000 гектарів території.

  

     Протягом грудня-квітня планується продовжити польові роботи, а далі – камеральна обробка даних, побудова ортофотоплану, створення цифрової карти, нанесення земельних ділянок (угідь), обмежень у використанні земель, інфраструктури та комунікацій тощо і, звісно, реєстрація та внесення відомостей до Державного земельного кадастру.

     Потому реалізація подібних проектів можлива й у інших ОТГ, адже на часі – їх створення та формування меж ОТГ. Зазначимо, що застосування БПЛА полегшує виконання робіт з інвентаризації земель, порівняно з класичними методами знімань, при яких витрачається багато часу, людських ресурсів, коштів. Крім того, замовники, у короткий термін, отримують сформовану базу відомостей про землі у межах їх повноважень. Вона стане важливим інструментом для ефективного управління земельними ресурсами громади. А студентам теж користь – вони закріплять свої теоретичні знання практичними навичками зокрема технологію знімання з використанням БПЛА, маркування контрольних точок та створення опорної геодезичної мережі, побудови цифрової моделі території (рельєфу) та створення ортофотоплану.

     На завершення хотілося б висловити слова вдячності ініціаторам проекту: від ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» її голові – Анатолію Полтавцю, від ТОВ «КАЙЛАС А» – Андрію Галайді та Михайлу Гуменюку, від компанії «ABRIS Design Group» – Олександру Прохорчуку.


Анастасія Городнича,
магістр кафедри земельного кадастру
Наталія Мединська,
доцент кафедри земельного кадастру

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook