Як провести державну інвентаризацію земель?

17 листопада 2019 року

     Останнього тижня земельним відносинам в Україні було приділено особливу увагу. На початку тижня під головуванням Прем’єр-Міністра України Олексія Гончарука відбулася нарада під назвою "Держгеокадастр. Перезавантаження". За її результатами Держгеокадастру до 1 серпня 2020 року необхідно завершити внесення до кадастру інформації про усі землі сільськогосподарського призначення державної власності та завершити до кінця 2020 року створення сучасної цифрової моделі території України. У середу 13 листопада Верховна Рада України проголосувала в першому читанні за законопроєкт №2178-10, що скасовує заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення. А наступного дня – законопроєкт №2194, яким передбачено повернути в управління місцевим громадам державні землі за межами населених пунктів. На фоні цих подій проведений на факультеті землевпорядкування черговий Всеукраїнський науково-практичний семінар щодо змісту й порядку проведення державної інвентаризації земель слід вважати вчасним і доречним.

      Цього разу захід зібрав понад 50 учасників з вищих навчальних закладів, держаних установ, організацій і приватних компаній. На порядку денному постало питання порядку та доцільності проведення державної інвентаризації земель. Безсумнівно тема є актуальною і цікавою, оскільки інвентаризація земель дасть змогу забезпечити наповнення Державного земельного кадастру інформацією про земельні ділянки, що відсутні у кадастрі, а також підвищити ефективність контролю за використанням та охороною земель. 
     На початку зустрічі, до присутніх у залі – провідних вчених, знаних експертів, провідних виробничників та студентів, з вітальним словом звернувся декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. Очільник факультету відзначив, що, не дивлячись на полярність думок українського суспільства щодо ринку земель, Президент та Уряд наголошують на необхідності зняття мораторію й поступовому запровадженні ринку земель сільськогосподарського призначення, але перед цим потрібно наповнити земельний кадастр відомостями про усі земельні ділянки. Наразі ж кадастр містить інформацію про 20,8 млн земельних ділянок загальною площею 43,8 млн га (73%). Тому інвентаризація земель має заповнити ті прогалини, що є в кадастрі, при цьому до кінця 2019 року планується завершити інвентаризацію на площі понад 1 млн. га. Тож тема семінару є своєчасною і необхідною.

  

     Наступним слово тримав голова ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець. Він підкреслив доречність тематики та її надзвичайну актуальність, особливо для землевпорядників та геодезистів. Адже на тижні Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук поставив одним з першочергових і невідкладних завдань перед Держгеокадастром – проведення інвентаризації земель в Україні. В результаті інвентаризації земель органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування отримають достовірну інформацію про земельні ресурси, що сприятиме раціональному управлінню земельними ресурсами, запобіганню порушень земельного законодавства, встановленню обґрунтованих розмірів плати за землю. Анатолій Полтавець також нагадав, що традиційно он-лайн трансляцію семінару можна переглянути на офіційній сторінці ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» у соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/afzukr/videos/417957948888309/).
     Потому до виступу запросили Андрія Галайду, директора ТОВ «Кайлас А», який охоче поділився практичним досвідом виконання робіт з інвентаризації земель за допомогою вітчизняних безпілотних літальних апаратів. У своїй доповіді він підкреслив, що інвентаризація покликана навести лад в державному земельному кадастрі, а також звернув увагу на те, що свіжі, актуальні, якісні аерофотоматеріали допомагать при встановленні/відновленні меж земельних ділянок та при інвентаризації земель. Доповідач продемонстрував результати створення інвентаризаційних планів землекористувань. 
     До активної дискусії долучився заступник директора Інституту землекористування НААН України Андрій Тарнопольський, який констатував, що земельний кадастр наразі наповнений лише на 73%. А також зауважив, що у нинішніх умовах точність виконання робіт з інвентаризації має становити в масштабі не менше 1:5000. Також експерт охоче поділився результатами наукових досліджень щодо інвентаризації земельних масивів за допомогою БПЛА площею 5 га, 70 га, 700 га, 1200 га та 3000 га. 

  

  

     Заступник начальника відділу землеустрою Держгеокадастру Володимир Кулик в своєму зупинився на основних моментах щодо порядку проведення інвентаризації земель. Крім того, він зауважив, що у поточному році планується завершити роботи з інвентаризації на площі близько 1 млн га. На 2020 рік в бюджеті заплановано 138 млн грн. на ці роботи, з розрахунку 250 грн/га. В цілому ж, орієнтовна площа земель, що необхідно проінвентаризувати складає понад 8,2 млн га. Нормативно-правову основу проведення робіт з інвентаризації земель становлять Земельний кодекс України, Закон України «Про землеустрій» та Порядок проведення інвентаризації земель, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 476 від 5 червня 2019 р. Результатом має бути погоджена технічна документація та витяг з Державного земельного кадастру. Наразі здійснення топографо-геодезичних робіт, затвердження технічних документацій із землеустрою щодо інвентаризації земель та державна реєстрація земельних ділянок у ДЗК тривають.

     Потому запросили до слова заступника голови Глевахівської об’єднаної територіальної громади Володимира Полтавця, який ознайомив присутніх із загальною характеристику вищезгаданої громади. Зокрема, загальна площа смт Глеваха становить 3069,55 га, в т.ч. в межах селища площа – 2365,60 га та с. Мархалівка – 831,25 га., в т.ч. в межах населеного пункту – 466,45 га. Орієнтовна кількість присадибних ділянок становить 4500 ділянок, для ведення садівництва – 7300 ділянок, крім того на території ОТГ знаходяться землі інституту фізіології та рослинництва НАНУ площею 970 га. Наразі громада потребує проведення інвентаризація земель, адже проводити її необхідно з метою встановлення місця розташування земельних ділянок, їхніх меж, розмірів, правового статусу, виявлення земель, що не використовуються, використовуються нераціонально або не за цільовим призначенням, виявлення і консервації деградованих сільськогосподарських угідь та забруднених земель, встановлення кількісних та якісних характеристик земель, необхідних для ведення державного земельного кадастру. На завершення свого виступу він розповів про наміри запуску вже цього року пілотного проекту щодо інвентаризації земель громади за участю НУБіП та професійних об'єднань. 
     Керівник землевпорядного підрозділу ТОВ «Архізем Київ» Віталіна Волканова у своєму виступі поділилася досвідом інвентаризації масивів земель сільськогосподарського призначення комунальної власності. Зокрема під полезахисними лісовими смугами, польовими дорогами, що обмежують масив, під господарськими дворами тощо. В результаті проведення інвентаризації земель оновлюються та вносяться до Державного земельного кадастру відомості про стан земель, розміри та кількість земельних ділянок, що дозволяє створити реальний інструмент контролю за змінами, що відбуваються. 
Завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин звернув увагу присутніх на те, що заповнення земельного кадастру інформацією в Україні, навіть без якихось спеціальних державних програм, відбувається доволі швидко. Щороку в земельному кадастрі Україні додатково з’являється близько мільйона земельних ділянок. Такими темпами за 6-7 років наповненість вітчизняного земельного кадастру відомостями про земельні ділянки перевищить 90%. Сьогодні із загальної кількості земель, які залишилися непроінвентаризовані, близько 70% – це ліси, а не землі сільськогосподарського призначення. Одним із важливих завдань під час проведенні інвентаризації земель державних підприємств є скрупульозний аналіз вихідних даних та площ. Експерт наголосив, що інвентаризація земель не є самоціллю. Головне завдання – не просто проінвентаризувати землі, щоб вони «висіли» в кадастрі, а знайти користувачів, які ефективно використовуватимуть землю та сплачуватимуть податки.

  

  

     Жвавим та емоційним було обговорення. Експертам були поставлені питання, а в обговоренні активну участь взяли головний інженер ПП Землемір- 2010 Віктор Феденко, інженер-землевпорядник ПП "КАЙЛАС-К" Юрій Фроляк, директор ТОВ "Картографія+" Ігор Хмара, директор ТОВ Украгрорегіон Сергій Стасюк, директор ТОВ "Землевпорядно-консалтингова компанія "ЗЕМПРОІНФОРМ" Віктор Леонець, керівництво ТОВ "Землевпорядна фірма "ЛАН" Валентина Бєлослудцева та Оксана Попелнуха та інші.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook