Науково-дослідна робота – «Екологічна Політика ЄС у сфері поводження з твердими побутовими відходами та її імплементація в Україні та Чехії»

4 листопада 2019 року
     У рамках науково-дослідної роботи «Екологічна Політика ЄС у сфері поводження з твердими побутовими відходами та її імплементація в Україні та Чехії» група українських учасників проекту у складі: завідувача кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Ладиченка В.В., доцентів кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Головко Л.О., Кідалова С.О., та асистента кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Вітіва В.А. відвідали Університет Томаша Баті в м. Злін, Чеська республіка.

     Основна мета подорожі – провести виїзне дослідження практики використання та поводження з твердими побутовими відходами у населених пунктах поблизу Злінського краю.
     В ході візиту відбулися зустрічі в Університеті Томаша Баті з деканом факультету менеджменту і економіки паном Девідом Тучеком та завідувачем кафедри регіонального розвитку, публічного адміністрування та права Павлом Беднаром.

     Учасники проекту з Університету Томаша Баті: Іржі Зіха, к.ю.н., старший викладач факультету менеджменту і економіки; Ольга Капплова, к.ю.н, старший викладач кафедри факультету менеджменту і економіки та Ленка Смекалова, к.ю.н., старший викладач кафедри факультету менеджменту і економіки – організували мобільні поїздки по офіційним сміттєзвалищам та підприємствам, які займаються збором та переробкою твердих побутових відходів.

     7 жовтня 2019 року інтернаціональна команда виконавців проекту відвідала Муніципалітет Злінського краю для ознайомлення з правилами роботи приватних підприємств у сфері збору, поводження та переробки твердих побутових відходів.
     В процесі робочої зустрічі, керівник підрозділу Муніципалітету пані Ольга Качерова розповідала про значні досягнення їх країни в сфері формування нормативної бази та створення дієвого контролю за дотриманням правил у сфері поводження з відходами. Наголошено, що всі ці зміни відбулися лише після вступу Чеської республіки до Європейського Союзу, де останні в свою чергу дотаційною допомогою сформували дієвий механізм поводження з відходами. Були сформовані положення щодо поводження, використання, переробки твердих побутових відходів та саме головне встановлена реальна відповідальність за порушення законодавства у цій сфері.

     08 жовтня 2019 року, завітавши у місто Оломоуц, відвідали місцеве сміттєзвалище та обговорили з керівництвом процес їх роботи з збором та компостне сміттєзвалище органічних відходів (компостарню).

     09 жовтня 2019 року відвідали побутове сміттєзвалище міста Остроковиця, де ознайомилися з порядком:

  • сортування побутових відходів (побутова техніка, лакофарбові вироби, деревина та метал);
  • утилізації або реалізації побутових відходів;
  • використання сміттєзвалища місцевим населенням безкоштовно.

  

     10 жовтня 2019 року учасники проекту відвідали логістичний центр відходів м. Всетін, якй використовує три етапи сортування та на якому сформовано склади для утримання усіх видів сміття та встановлені потужності щодо їх переробки, а саме:

  • велика територія, яка має криті склади для утримання як побутових так і інших видів сміття;
  • значна кількість різних видів транспорту для збирання відходів;
  • можливість утилізації пластику, картону, автомобільних шин та побутових відходів;
  • розроблення програм щодо інформування населення про роботу над збором, утилізацією та переробкою сміття.

     Аналіз стану технічного забезпечення збирання, транспортування та переробки відходів у містах Чеської республіки показав необхідність формування на основі проведеної практики даної системи в нашій державі.

Ладиченко В.В.,
завідувач кафедри міжнародного права та
порівняльного правознавства

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook