Богдана Ярова: Про що йшлося на 16-ій Щорічній Зустрічі YES

15 вересня 2019 року
     Хоч п’ятниця 13 у декого викликає застороги, проте це не стосується Фонду Віктора Пінчука, за ініціативою якого в 16-ий раз проводилася Ялтинська Європейська Стратегія на тему «Щастя зараз. Нові підходи для світу в кризі». Вже традиційно форуми YES стали відкритим майданчиком для обговорення свіжих ідей і шляхів майбутнього розвитку Європи, України і всього світу. Вони збирають сотні знаних політиків, дипломатів, державних діячів, журналістів, аналітиків і бізнесменів з понад 50 країн світу. Цей діалог є стимулом для пошуку точок дотику у відносинах між країнами, спільних інтересів і цінностей. Попри те, що з 2014 року зустрічі YES відбуваються у Києві, Ялта продовжує залишатися символом сили дипломатії та діалогу.

     Цього року відомі політики, громадські діячі, бізнесмени і стипендіати програми «Завтра.UA» відвідали цей міжнародний захід. Відкриваючи зустріч, з головної сцени до присутніх, із своїми меседжами, звернулися Президент України Володимир Зеленський, громадський активіст, кінорежисер, сценарист і письменник Олег Сенцов, міжнародні політики та діячі.

     Серед запрошених, з відкритою лекцією виступала Президент Естонії Керсті Кальюлайд. Вона охоче поділилася з слухачами «економічним дивом», що досягла її країна. Після незалежності середня заробітня плата по країні зросла від 30 до1400 євро у місяць.

     Також пані Президент навела приклад запровадження електронних сервісів, щоб мінімізувати контакт державного службовця і пересічного громадянина. Для прикладу, понад 90% адміністративних послуг від держави жителі Естонії отримують через е-сервіси. 
     — Хіба, що одружитися не можна онлайн, – жартувала Керсті Кальюлайд.
     Щодо ситуації в Україні вона озвучила своє бачення «стриманого діалогу» із країною-агресором, охарактеризувала досягнення і недоліки медичної реформи тощо.
     — Не потрібно повністю копіювати досвід зарубіжної країни, а потрібно робити це краще за неї. Так зробила Естонія і це допомогло їй не зупинитися у розвитку, – зауважила вона.
     Професор Єврейського університету в Єрусалимі Ювал Харарі у своєму виступі висловив думку, що Україна знаходиться на передовій боротьбі за свободу від внутрішньої диктатури і зовнішнього імперіалізму. Відомий історик додав, що очі всього світу зараз обернені на Україну та її боротьбу. На думку професора Харарі українцям необхідно добре знати власну історію, але, попри велику кількість трагічних сторінок в ній, пам’ятати – минуле не диктує майбутнього

     «Минуле не є визначальним для майбутнього. Ми не повинні бути рабами історії – потрібно писати нову сторінку», – підсумував він.
     Серед інших відомих постатей, які взяли участь у роботі форуму були: Александр Кваснєвський – польський державний і політичний діяч, Президент Польщі у 1995–2005; філософ і письменник – Бернар-Анрі Леві; Президент Фінляндії – Саулі Нііністьо; творець серіалу «Чорнобиль» – Крейг Мезін та інші.
     Безумовно, відвідування подібних заходів міжнародного рівня дозволяє розширити власний світогляд, вчить оцінювати ситуації під інших кутом зору та всебічно розвиватися. Тому мені б хотілося закликати нинішніх студентів, яким у майбутньому доведеться розбудовувати нашу країни, бути у центрі подій держави та мати змогу отримувати безцінний досвід, а для цього потрібно бути активним і не сидіти на місці. Як мінімум це брати участь і перемагати стипендіальних програмах, наукових проектах, грантах тощо. 

     Великі досягнення починаються з маленьких перемог!

Богдана Ярова,
старший викладач кафедри геодезії та картографії
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook