Газета СЕГОДНЯ. Прогулянка Києвом: шукаємо сквер з кам'яними скульптурами і дерева з іменами на вулиці Героїв Оборони

13 квітня 2019 року
     Також розглядаємо унікальні університетські будівлі і згадуємо загиблих.


Фото: Григорій Салай, "Сегодня"

     Багато хто вважає, що найцікавіші міські визначні пам'ятки розташовані на центральних вулицях столиці. Але ми впевнені, не менше унікальні місця є й на околицях. Вирушимо сьогодні на вулицю Героїв Оборони на кордоні з Національним природним парком "Голосіївський" і подивимося, чим вона нас здивує.

Навчальні корпуси в стилі українського бароко

     Почнемо з архітектури. Вулицю прикрашають кілька різнокольорових будинків, побудованих в 20-30-ті роки ХХ століття в стилі українського бароко за проектами архітектора Дмитра Дяченка (він, до речі, згодом був звинувачений в націоналізмі і загинув у таборі НКВС). Сьогодні це корпуси Нацуніверситету біоресурсів і природокористування, які по-старому багато хто з киян називають будівлями колишньої сільгоспакадемії. №17 – з блідо-зеленим фасадом й охоронної табличкою, яка сповіщає про те, що це пам'ятник архітектури.

Фото: Г.Салай, "Сьогодні"

     На стіні іншого корпусу (№15) встановлено меморіальний знак про те, що тут у 1941 році розташовувався штаб винищувального батальйону викладачів і студентів. До речі, в 2013 році в ньому сталася сильна пожежа, але сьогодні про це нічого не нагадує. Привертає увагу й яскравий блакитний фасад з білосніжним декором будівлі №13.

Фото: Г.Салай, "Сьогодні"

Меморіал на честь студентів і викладачів

     Поблизу навчальних корпусів, біля яких ми сьогодні так комфортно гуляємо, під час Другої світової війни проходила лінія оборони Києва. Протистояли окупантам у тому числі викладачі та студенти. На перетині вулиць Героїв Оборони і Генерала Родимцева в 1979 році був відкритий меморіальний комплекс воїнам, загиблим в 1941-1945 роках. Тут є братська могила, а в центрі меморіалу встановлена ​​бронзова фігура молодого солдата з гвинтівкою, який притискає до грудей колоски. На прямокутній сірій стелі при вході на територію комплексу сьогодні читаємо новий, сучасний напис "Вічна слава Україні. Вічна слава героям".


Фото: Г.Салай, "Сьогодні"

Унікальні дерева: стародавні та молоді

     На вулиці Героїв Оборони є і величні пам'ятники природи. Наприклад, неподалік входу в четвертий навчальний корпус НУБіП (№13) красується справжній велетень – дуб Вітовта, названий, ймовірно, на ім'я відомого литовського князя. Дереву вже виповнилося близько 300 років. Під охорону він був узятий в 2011 році. А біля першого корпусу (вул. Генерала Родимцева, 19) шукаємо 300-літні дуби Петра Могили і дуби Екзюпері, висаджені за приблизними підрахунками 400-450 років тому. Але є і молоденькі унікальні екземпляри. Так, на одній з галявин біля будівлі №15 ми виявили невеликий дубок – худенький і лише близько 1,5 метра заввишки. Як свідчить табличка, це нащадок 700-річного Запорізького дуба, висаджений в 2013 році.

Фото: Г.Салай, "Сьогодні"

Вивчаємо прізвища видатних учених

     У 2015 році на вулиці Героїв Оборони з'явилася Алея слави. Тут, на невисоких постаментах, встановлено більше десятка сріблястих бюстів видатних учених. Відкриває її Микола Чирвинський, основоположник зоотехнічної науки в Україні. Увічнили тут пам'ять першого ректора Української сільськогосподарської академії Павла Пшеничного, основоположника землеробської механіки Петра Василенка, фітопатолога Володимира Пересипкіна та інших. Щороку Алея трохи збільшується – тут з'являються нові пам'ятники.


Фото: Г.Салай, "Сьогодні"

Оригінальні скульптури в сквері

     А тепер можна і трохи відпочити в затишному сквері з оригінальними кам'яними скульптурами навпроти десятого корпусу (№11). Оформляти його допомагав Віталій Рожик, відомий скульптор з Коростишева. Нагадаємо, він також створив "гучний" пам'ятник братам Кличкам, де вони зображені в напівоголеному вигляді. Втім, у нашому сквері нічого провокаційного немає. Ось скульптура, що нагадує мудру сову в шапці магістра.

Фото: Г.Салай, "Сьогодні"

     Трохи далі – "закохані хмаринки". Відмінне місце, щоб розслабитися після прогулянки.

Фото: Г.Салай, "Сьогодні"

      Зазначимо, раніше ми докладно писали про те, що ботанічному саду НУБіП в Голосієві можна і природою насолодитися, і цікаві об'єкти подивитися.

    

Наталя Мамчур
Джерело: "Сегодня"

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook