Якість навчального процесу, економія енергоресурсів та діяльність госпрозрахункових підрозділів – лейтмотиви наради з деканами і директорами

18 лютого 2019 року
18 лютого 2019 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка за участі деканів факультетів, директорів ННІ, завідувачів гуртожитками, комендантів корпусів, керівників студентських рад гуртожитків відбулася нарада, присвячена енергозбереженню, діяльності госпрозрахункових підрозділів, підвищенню якості навчального процесу.

     Розпочав ректор із загальної оцінки економічної ситуації, яка спонукає до економії, раціонального використання ресурсів і коштів. До цього додається жорстка конкуренція як всередині країни між закладами вищої освіти, так і в міжнародному вимірі за абітурієнтів, постійний ріст комунальних тарифів.

     Про останнє і доповідав проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. Він вкотре продемонстрував суттєву економію в натуральних показниках, порівняно з минулими роками: зменшено споживання тепла, води, електрики, газу. Якщо ж порівняти місяць до місяця, то січень 2019 вибивається від загального тренду. На 20% зросли витрати на тепло (середньомісячна температура була на 4 градуси нижча, ніж минулого року), 8% – воду, 72% – газ (левова частка споживання в УЛЯБ АПК). Хоча в загалом підсумкова цифра за січень 2019 року менша на 18 тисяч гривень, ніж аналогічний період 2018 року.

 

     Як спрацювали госпрозрахункові підрозділи у 2018 році? – доповів проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Акцент він зробив на структури, які працюють у складі факультетів та ННІ. Всі вони виконали план на 89%. Проректор виокремив ННІ післядипломної освіти, який перевиконав свої зобов’язання на 22%, факультет ветеринарної медицини – на 27%, факультет землевпорядкування – 7%. Також був представлений план на 2019 рік.

 

     Про старт весняного навчального семестру проінформував проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. За два тижні до початку занять студенти та викладачі були повідомлені, в т.ч. через офіційний сайт університету. У перші дні була здійснена вибіркова перевірка відвідуваності, а через тиждень – повторна. Вони показали, що факультети харчових технологій, ветеринарної медицини, гуманітарно-педагогічний, ННІ післядипломної освіти в цілому організовані, студенти були відсутніми за поважних причин або через хворобу. Однак на факультетах аграрного менеджменту, конструювання і дизайну, економічному і механіко-технологічному потрібно звернути увагу на дисципліну і вжити вичерпних заходів. Якість навчального процесу напряму від цього залежить.

     Також Сергій Кваша зупинився на профорієнтації, зокрема олімпіаді для вступу в університет. Минулого року 217 осіб, з них 159 за держзамовленням, стали студентами університету. Це дві третини від загальної кількості учасників. У 2019 році ж факультети та ННІ декларують більше 600 учасників цих інтелектуальних змагань, проте на сьогодні свої роботи подали 36 осіб. Ще є час для активізації роботи в цьому напрямку, адже перший дистанційний етап триватиме до кінця березня.
     Окремо проректор з навчальної і виховної роботи приділив увагу всеукраїнській студентській олімпіаді. Наразі в університеті проводиться перший її етап, а в квітні-травні – другий. Завдання: підготувати талановиту молодь для перемог та гідно прийняти інтелектуалів у себе.

 

 

     Директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Геннадій Ржевський ініціював проведення хвилини мовчання на початку другої пари 20 лютого на вшанування Героїв Небесної Сотні, яке й було підтримано. А 28 лютого відбудеться зустріч ректора Станіслава Ніколаєнка зі студентським активом.

 

     Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що кожен член колективу має відчувати на собі той обов’язок, який покладений державою і суспільством для підготовки фахівця. І одночасно з цим ми маємо бути єдиним організмом, об’єднаним цією метою. У зв’язку з цим ректор озвучив п’ять напрямів, на які потрібно звернути увагу першочергово: протипожежна безпека, списання застарілого майна, профорієнтаційна робота і боротьба за кожне місце державного замовлення, якість освітнього процесу і свідома дисципліна, на належному рівні провести відкриті лекції, які передбачені графіком.

Денис Рудень
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook