Медовий Спас по університетському

14 серпня 2018 року

     Місяць серпень багатий на церковні свята і народні традиції. Саме на нього приходяться всі три Спаси. І хоча найбільшим празником серед них вважається Яблучний Спас, що припадає на 19 серпня, та не менш улюбленим у вірян та шанувальників народних звичаїв є Спас Медовий (або інакше Маковія), який святкують саме сьогодні.

     Його назва – Медовий Спас – походить від звичаю підрізати або заламувати у цей час стільники. Бджолярі приносять в цей день до церкви свіжозібраний мед, щоб освятити.

     Перша ложка такого меду вважається чарівною: загадайте бажання – і воно неодмінно збудеться, розповідає відомий в Україні бджоляр, професор кафедри конярства і бджільництва Валерій Броварський, з яким ми зустрілися на університетській пасіці, де мед вже відкачали. Зараз у пасічників завершується активний сезон. Вважається, що коли до Медового Спасу бджоли ще можуть давати продукцію і активно розвиватися, то після нього їхня активність різко зменшується. Скоро осінь, і на цей період у природі не припадає значних кормових ресурсів, відцвів останній з продуктивних медоносів – соняшник, і бджоли не можуть давати товарний мед у значній кількості, або принаймні забезпечити себе на зиму. Тому час подбати про них. Пасічники починають підготовку бджіл до періоду спокою. Ці роботи включають профілактичну обробку бджолосімей від хвороб, поетапне формування гнізд на зиму і поповнення кормових запасів – тим же цукровим сиропом. Саме цим і займаємося на університетській пасіці: зараз, приміром, з’ясовуємо стан бджолосімей.

     До речі, якщо у вулику залишати певну частину меду, то бджоли будуть здоровішими, приєднується до розмови другокурсник Олексій Макаренко, який проходить тут практику. Про бджіл він теж знає досить багато: працює з ними з тринадцяти років – має на Чернігівщині власну, хоч і невеличку, пасіку. А любов до цих трудолюбивих комах йому прищепила мама.

     Чимало цікавого нам про них розповів і завідувач лабораторії кафедри Михайло Матвєєв, який мріє про аспірантуру. От ви, наприклад, знаєте, яким був найбільший медозбір в Україні? 172 кілограми від однієї бджолосім’ї. А у світі? 456 кілограмів. Щоправда, було це в Австралії дуже давно.

     Свій внесок у медозбір університетської пасіки робить і навчальна лабораторія «Музей лікарських рослин». Маємо тут більше 50 видів медоносних лікарських рослин, говорить її завідувач Володимир Біленко. Всього ж у світі їх існує 460…
     А за кілька днів святкуватимемо і Яблучний Спас. Але про – окрема розмова.

Валентин Обрамбальський

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook