Студенти-землевпорядники отримали перші ґрунтовні уявлення про майбутню професію під час ознайомчої практики

20 червня 2018 року

У період з 11 по 16 червня 2018 року студенти І курсу факультету землевпорядкування ОС Бакалавр спеціальності «Геодезія та землеустрій» проходили ознайомчу практику. Цього разу керівниками у них були завідувач кафедри геодезії та картографії, доктор географічних наук, професор Ковальчук Іван Платонович та кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри геодезії та картографії Богданець В'ячеслав Анатолійович.

Завданням практики було ознайомитися із структурою та діяльністю установ, які здійснюють землевпорядну, картографічну та землеоцінювальну діяльність, поглянути на перспективи майбутньої роботи у сфері кадастру,  землевпорядкування, геодезії та картографії, зорієнтуватися у виборі майбутньої спеціалізації.

На початку практики нам розповіли і наглядно продемонстрували види документації стосовно обліку земельних ресурсів, види землевпорядних робіт, сучасні геодезичні прилади та методи камеральної обробки результатів вимірювань.




У середу 13 червня студенти першого курсу - майбутні землевпорядники - відвідали комунальне підприємство "Київський інститут земельних відносин", який було засновано в 2002 році з метою ефективного регулювання земельних відносин у столиці, створення наукових та організаційних засад ведення земельного кадастру. Студентів зустрів заступник директора КП, Тарнапольський Євгеній Андрійович, який познайомив студентів із розробкою підприємства - Геопорталом міста Київ. Також підприємство надає такі послуги: розробка проектів із землеустрою, інвентаризація земель, внесення змін до БД міського земельного кадастру, проведення нормативної та експертної грошової оцінки та виготовлення відповідної документації тощо.



Директор підприємства Варламов Михайло Костянтинович та наші студенти
 

Ось так виглядає геодезичний знак – на фоні красунь-землевпорядників…

 

На четвертий день практики ми побували в ДНВП "Картографія" -  це провідне підприємство України в галузі створення картографічної продукції - від топографічних і тематичних карт й атласів до настінних карт та електронних посібників з топографії, картографії та географії.



З роботою цієї установи нас познайомив кандидат географічних наук, доцент КНУ ім. Шевченка Остроух Віталій Іванович, який провів екскурсію по різних відділах, представив нам провідних працівників, розповів про процес виготовлення атласів, карт, глобусів та іншої продукції, над якою працює це державне підприємство. 



Це було дуже цікаво та пізнавально. Особливо студентам сподобались інтерактивні посібники та національний атлас України, який кожен спробував і підняти, і роздивитися його внутрішнє тематичне наповнення.

Остання установа, до якої ми завітали в п’ятницю, 15 червня - Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру".
У цьому підприємстві нас зустріла начальник відділу організаційного забезпечення діяльності керівництва, випускниця нашого факультету, Хабанець Юлія Олександрівна.  Центр державного земельного кадастру – Державне підприємство, яке відноситься до сфери управління Держгеокадастру. Це команда фахівців з великим досвідом роботи у сфері землеустрою та землеоцінювальних робіт.



Основними напрямами діяльності підприємства є:
    1. Забезпечення адміністрування системи Державного земельного кадастру.
    2. Виконання робіт із землеустрою, оцінки земель, топографо-геодезичних знімань (з використанням сучасних  електронних приладів)  та організація і проведення земельних торгів.
Ми дізнались про структуру та завдання, які виконуються цим підприємством, розпитали про труднощі при виконанні робіт та про нові методи знімання. Також нам розповіли про Центр обробки даних, особливості його функціонування.



Отже, завдяки проходженню ознайомчої практики ми дізналися більше про професію землевпорядника, види робіт, які виконують або можуть виконувати землевпорядники, геодезисти і картографи.


Також ми ознайомились зі структурою трьох установ, які здійснюють землевпорядну, картографічну та землеоцінювальну діяльність, поспілкувались з працівниками цих установ, дізнались від них про специфіку роботи та отримали докладну інформацію про землеустрій. Ми ближче познайомилися з кадастровою картою м.Києва та унікальними електронними  підручниками для вивчення географії і топографії, з технологіями укладання тематичних карт, атласів та створення  глобусів.
Отож, тепер ми маємо ширшу уяву про не дуже далеке майбутнє свого фаху, стратегію його розвитку та маємо плани щодо поліпшення якості виконання робіт в даній галузі.
Ми спробуємо раціонально використати знання, отримані на протязі ознайомчої практики, яка, загалом, пройшла успішно і залишила по собі яскраві емоції.
 

Відеоролик з практики

Ольга Оцабера, студентка 1 курсу факультету землевпорядкування

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook