Майбутнє лісу – у твоїх руках: у Боярській ЛДС розпочалася традиційна щорічна лісокультурна акція

11 квітня 2018 року

     У Боярській лісовій дослідній станції розпочали традиційну щорічну лісокультурну акцію, цьогорічний девіз якої «Майбутнє лісу – у твоїх руках». До неї долучилися магістри спеціалізації «Поновлення та розведення лісу», наші колеги з Української асоціації деревообробного обладнання та інші небайдужі до долі лісу громадяни. І щось не видно було серед них «громадських активістів», що сьогодні закликають відібрати землі у Боярської ЛДС і створити на них міфічний «Національний заповідник» – з тим, щоб під шумок урвати собі ласі шматки.

     Сьогодні Україна украй потребує відновлення лісів. Середня лісистість у Європі – 40%, а у нас – всього 15,9% (!) – не приховують стурбованості директор станції Анатолій Карпук і директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида. У Європі щороку висаджують 800 тисяч гектарів нових лісів, а Україна, одна з найбільших її держав, у 2016 році висадила 2,3, а у 2017 – 1,6.

     І постійно спостерігається хижацьке ставлення до лісу. Поновленням же займаються справжні лісівники, для яких це справа життя. Такі, які працюють у Боярській ЛДС. У перший день акції вони та їхні добровільні помічники висадили 9300 сіянців різних лісотвірних порід – дубу звичайного, сосни звичайної, клену, явору, айви японської на півтора гектарах ділянки відновлення лісу у Плесецькому лісництві, закладаючи тим самим науково-дослідний об’єкт.

     Основна маса садивного матеріалу – власна, вирощена у лісових розсадниках Плесецького та Боярського лісництв. Хоча саджанці модрини європейської закуплені за спонсорської підтримки Української асоціації деревообробного обладнання.

     Аналізуючи результативність висадок попередніх років, завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Віктор Маурер запевняє: приживлюваність складає практично дев’яносто відсотків, коли цією справою займаються його підопічні магістри. А вони у межах акції провели ще й виїзний науково-практичний семінар «Еколого-лісівничі особливості використання різних видів садивного матеріалу для створення лісових культур», і в планах на квітень – ще три аналогічні.

 

Валентин Обрамбальський

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook