Спільні дослідження агрономів і фахівців з автоматизації: завершено розробку системи дистанційного моніторингу стану посівів

5 квітня 2018 року

     Нещодавно кафедра автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка завершила розроблення системи дистанційного моніторингу стану посівів пшениці, ячменю, кукурудзи з метою раціонального використання мінеральних добрив для їх підживлення. І тут надійшла пропозиція від фахівців із захисту рослин використати набутий досвід для дистанційної оцінки післядії засобів хімізації на посівах ріпку озимого.

     За інформацією професора Миколи Долі в Україні посіви ріпаку озимого займають понад 899 тис. га. Дуже часто втрати врожаю за означеними факторами перевищують 50%. Зрозуміло, що в цілому для України це призводить до чималих фінансових втрат. Особливо, якщо врахувати те, що оцінювати ризики щодо можливих хімічних післядій на посівах ріпаку, особливо на ранніх стадіях його вегетації, здатні далеко не всі агрономи. Та й площі цих посівів гігантські – лиш поспівай. Ось тут Микола Миколайович і запропонував автоматизувати можливості кваліфікованого агронома із захисту рослин щодо діагностики станів ріпакових насаджень шляхом використання коптерів – літаючих роботів та спеціалізованих методів ідентифікації. Перший спільний виїзд інженерів та агрономів на ріпакові поля відбувся 2 квітня. І результати обнадійливі. Прийнято рішення про спільну інтенсивну участь у наукових дослідженнях фахівців з автоматизації, фахівців із захисту рослин та агрохімії.

Віталій Лисенко,
завідувач кафедри автоматики та
робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook