Лідер і базові цінності

15 березня 2018 року

Сьогодні феномен лідерства є одним з найдосліджуваніших питань, яке синтезує в собі практично всі зміни, що відбуваються як на рівні особистості, так і на рівні суспільства. Найбільшу зацікавленість дослідників викликає лідерство в тих сферах, які є особливо важливими для людства. У контексті вивчення багатогранних аспектів лідерства важливим є дослідження світогляду лідера, який значною мірою визначається його базовими цінностями.

Ефективність лідера залежить від того, наскільки його базові цінності, а отже мета і стиль управління, відповідають критеріям людей, яких він веде за собою. Знання принципів, згідно з якими члени команди оцінюють свого лідера, дозволяє йому бути гнучким в спілкуванні, а значить, використовувати не загальний, а індивідуальний підхід до кожного зі співробітників/послідовників.

Професор Єрусалимського університету Шалом Шварц вважає, що категорія «цінностей» необхідна для того, щоб охарактеризувати суспільство та індивідів, щоб поглянути на зміни крізь призму часу і щоб пояснити основи мотивації поведінки людини та її установок. Він пропонує розглядати цінності як багатовимірний феномен. Цінності відображають цілі людини, які виступають мотивами до дії; вони універсальні; вони впорядковані за ступенем їх значущості для кожного конкретного індивіда; вони емоційно забарвлені.

Ш. Шварц виділив 10 основних цінностей, притаманних людям будь-якої культури. Це:

1. Самостійність.
2. Стимуляція.
3. Гедонізм.
4. Досягнення.
5. Влада.
6. Безпека.
7. Конформність.
8. Традиції.
9. Доброта.
10. Універсалізм.

Хоча характер і структура цінностей є універсальними для всіх культур, окремі особи або групи людей мають різну ієрархію цінностей.

САМОСТВЕРДЖЕННЯ
Досягнення
Влада

ВІДКРИТІСТЬ ДО ЗМІН
Самостійність
Стимуляція
Гедонізм

КОНСЕРВАТИЗМ
Безпека
Конформність
Традиції

САМОТРАНСЦЕНДЕНЦІЯ
Універсалізм
Доброта

Метою цінностей самоствердження і консерватизму є уникання тривоги, запобігання втрати цілей, самозбереження; вони мають індивідуальну спрямованість. Метою цінностей відкритості до змін і самотрансценденції є відносна свобода від тривоги, сприяння досягненню цілей, саморозвиток і вихід за власні межі; вони мають соціальну спрямованість.
Життя лідера повинно уособлювати його базові цінності. Приналежність до певної групи цінностей дозволить завжди бути послідовним у своєму лідерському посланні.

В рамках ректорського проекту «Школа лідерства НУБіП України» доцент кафедри філософії Тетяна Данилова розглянула тему «Світоглядні виміри лідерства в реаліях ХХІ століття» і провела тренінг «Лідер і його базові цінності».

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook