Нові можливості партнерства: гостем факультету ветеринарної медицини був керівник Німецько-Українського агарного демонстраційного та навчального центру Уве Кафтан

9 лютого 2018 року

      Гостем факультету ветеринарної медицини був керівник Німецько-Українського агарного демонстраційного та навчального центру Уве Кафтан. Вибір саме цього факультету невипадковий: він завітав як колега (пан Кафтан за освітою зоотехнік), аби домовитися про можливості співпраці.

     Німецько-Український агарний демонстраційний та навчальний центр вже плідно співпрацює з нашим університетом, але в галузі агрономії, розповідає заступник начальника відділу з питань практичної підготовки студентів Олег Бачинський. Завдяки цій співпраці наші науковці безкоштовно відвідують їхні семінари: тільки протягом жовтня-грудня минулого року їх прослухали 10 наших колег, а цього року – вже 5. А студенти беруть участь у Днях поля.

     Декан Микола Цвіліховський представив факультет, який очолює, його можливості, спеціальності, за якими ведеться підготовка студентів, перспективні лабораторії тощо.

     Гостя зацікавили відразу кілька моментів. Зокрема, те, що ветеринарні лікарі-практики проходять тут підвищення кваліфікації. А також, чи мають на факультеті програму навчальних практик і які тварини є в розпорядженні студентів. На що Микола Цвіліховський детально розповів про програми практик (які постійно вдосконалюються), та про те, що на факультеті живуть корови, кінь, вівці. Але всі ці тварини здорові і на них студенти відпрацьовують різні маніпуляції і проводять дослідження. А ще працюють з дрібними домашніми улюбленцями – кішками і собаками, яких обслуговує Клінічний центр «Ветмедсервіс». На що Уве Кафтан зазначив: ситуація з дрібними тваринами в Німеччині схожа: основний прибуток тамтешні ветлікарі мають саме від роботи з ними. Та навів приклад: невеличкий брекет сіна для кролика в магазині коштує не багато, не мало – 3 євро.

     Гість представив центр, який очолює, та розповів, що хоча вони починали роботу суто в плані агрономії наразі вже зроблено перші кроки і в напрямку зоотехнії, якщо конкретніше – це виробництво кормів. Він вважає цю сферу дотичною між агрономією, зоотехнією та ветеринарією. Адже зараз дуже актуальною стає тематика здорового харчування тварин.

     Моя мрія побудувати навчання, яке дає гарні базові навички (для тих же студентів) та щось інноваційне (для професіоналів, які хочуть вдосконалюватися), сказав пан Кафтан. Наприклад, вже 27-28 березня на базі Німецько-Українського агарного демонстраційного та навчального центру пройде семінар «Годівля худоби та здоров’я тварин». І науковців факультету ветеринарної медицини будуть раді бачити на ньому не тільки як учасників, а й доповідачів. Так само є можливість організувати відкриту лекцію німецького лектора для студентів НУБіП.

     Для мене ця розмова дуже важлива, адже разом ми можемо обрати напрями, які могли б розвивати у майбутньому, наголосив він на завершення зустрічі.

Ірина Білоус

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook